350 g konyhakész rákhús fagyasztott vagy konzerv 2 db főtt tojás fehérje kockázva
20 db nagyobb méretű friss spenótlevél
1 db Idared alma reszelve
1 db. koktélmártás (konzerv)
ízlés szerint almaszósz vagy almalekvár
1 db citrom
1 csipetnyi tengeri só
1 csipetnyi zselatinpor vagy pektin
1 késhegynyi szódabikarbóna
tálaláshoz jégkocka, majonéz.
Elkészítés
A parajlevelek szárát lecsipkedjük, majd sós-szódabikarbónás forró vízzel leöntjük és azonnal jeges vízbe rakjuk, így zöld színűket megőrzi.
Kiszedjük lecsepegtetjük a leveleket, közben a tojásokat is megfőzzük. Hideg vízben lehűtjük, héját eltávolítjuk, sárgáját kivesszük, fehérjét felkockázzuk.
A pisztráng fejét, farkát levágjuk, a halat szétnyítjuk, a gerincet megfogjuk egy mozdulattal kiszedjük, igy a szálka is kijön. A bőrét lefejtjük, de ügyeljünk arra , hogy a húsa egyben maradjon.
Alufóliára helyezzük az algalapot, erre rakjuk a szétnyított halat. Sózzuk, vékonyan megkenjük a koktélmártással, rárakjuk a parajleveleket ismét mártás, majd a rákhús és a kockázott tojásfehérje. Megszórjuk a zselatinporral. Az algalapok már kissé átnedvesedtek, így, könnyedén feltekerhetjük a halat.
Amikor elkészültünk ráhajtjuk az alufóliát, 3-4 rétegben jól záródóan betekerjük, a két végét is szorosan összezárjuk.
Megfelelő méretű edényben sós-citromos vizet forralunk, majd a pisztráng hengereket beletéve, és többször megforgatva 15-20 percig a gyöngyöző vízben főzzük. Kiszedjük, hagyjuk hűlni, majd a fóliát eltávolítjuk. A halat másik fóliába tekerjük és hűtőben dermesztjük legalább 2 órán keresztül.
A mártáshoz összeállítjuk ízlésünk szerinti mennyiségben, a majonézt, almaszószt, és a reszelt almát.