Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Hideg tejszínes póréhagymaleves (Vichyssoise)

45 perc
bonyolult
átlagos
6 adag

Elkészítés

  1. A meghámozott és apróra kockázott burgonyát felöntjük az alaplével, majd felforraljuk, és lassú tűzön főzzük kb. 15 percig. Közben a póréhagyma fehér részét megtisztítjuk és vékonyan felszeleteljük.
  2. A póréhagymát a burgonyához adjuk. Ízlés szerint megsózzuk, megborsozzuk, és lassú tűzön, időnként megkeverve tovább főzzük 10-15 percig, amíg a zöldségek teljesen megpuhulnak. Ha túl sűrű, még egy kis alaplét, esetleg vizet öntünk hozzá.
  3. A levest botmixerrel vagy turmixgépben pürésítjük, esetleg utána szűrőn átpasszírozzuk, hogy még krémesebb legyen. Végül hozzákeverjük a tejszínt, és a hűtőben hűlni hagyjuk. Fogyasztás előtt adagonként tálkákba vagy tányérokba merjük, és felkarikázott metélőhagymával díszítve kínáljuk.
A New York-i Ritz-Carlton Hotel francia séfje, Louis Diat 1917-ben vette fel az étlapra ezt az édesanyja főztje alapján készített nyári levest, amelyet tejszínnel dúsított. Hidegen szolgálta fel, és szülővárosáról, Vichyről nevezte el vichyssoise-nak (ejtsd: visiszoáz).

Ezek is érdekelhetnek

Friss