Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Hideg cukkini-tökfőzelék pestóval - az üdítő gyorsétel

Tombol a nyári hőség, ez a frissítő fogások igazi szezonja. A mediterrán és hazai ízek kombinálásával újraértelmezett gyorsételek igencsak jó szolgálatot tesznek ilyenkor!

A főzelék - mint műfaj - igazi hungaricum, a világ egyetlen más táján sem ismert a zöldségek elkészítésének ez a módja. A benne rejlő kimeríthetetlen lehetőségekre azonban mégis sokkal kisebb figyelem irányul, mint azt megérdemelné, holott az egyik legkitűnőbb gyorsétel lehet.

Meglehet, a menzai vagy napközis élmények sokakban kitörölhetetlen nyomokat hagytak a főzelékekkel kapcsolatban – a tökfőzelék pedig egyike azoknak a fogásoknak, amelynek már említése is számos esetben elutasításba ütközik.

No de miért ne lehetne a rendkívül sokoldalúan felhasználható termesztett tököt, tudományos nevén cucurbita pepót olyan gyorsétellé varázsolni, amely a forró nyári napokat is felüdíti? Sok zöldfűszerrel – ezúttal kapor nélkül –, citrommal és egy jó adag friss tejföllel valódi kulináris élvezetforrás!

Az eredetileg Közép- és Dél-Amerikában honos tökfajtákat Kolumbusz ismertette meg Európa lakóival. A magas víztartalommal rendelkező zöldségfélét alacsony kalóriatartalma népszerűvé teszi a diétás étrendben éppúgy, mint az egészségükre tudatos figyelmet fordítók körében. Kálium, kalcium és vas éppúgy található benne, mint C-vitamin. Mindez igaz a tökfélék családjának legifjabb tagjára, a cukkinire is. Ha pedig a bundázott, bő olajban sült tök- vagy cukkinikarikák ellen kevés kifogás mutatkozik, miért ne lehetne egészen új alapokra helyezni az olajat alig tartalmazó főzeléket is?

A zsenge tökből és cukkiniből nem csupán a megszokott kapros ízesítéssel, de tárkonnyal, rozmaringgal, bazsalikommal is gazdagon fűszerezett, mégsem tolakodó igazi nyári fogás egyike a nyári klasszikusoknak itt a konyhában. Az előkészítéssel együtt szűk 25 perc alatt elkészíthető főzelék a hűtőszekrényben teljesedik ki, és akár feltét nélkül is nagyszerű! Természetesen, aki jobban szereti, tálalhatja tükörtojással éppúgy, mint fasírttal (amely akár padlizsánból vagy csicseriborsóból is készülhet), grillezett kolbásszal, virslivel, natúr sültekkel is.

A legfontosabb, hogy merjünk kísérletezni!

Hideg cukkini-tökfőzelék pestóval

Hozzávalók 4 személyre:
60 dkg zsenge tök
40 dkg cukkini
½ l zöldségleves
1 kis csokor újhagyma
1 csokor petrezselyemzöld
1 kisebb ág rozmaring
1 evőkanál őrölt tárkony
2 evőkanál pesto
2 citrom frissen facsart leve
2½ dl sovány tejföl
1 csapott evőkanál burgonyakeményítő
2 teáskanál olívaolaj
ízlés szerint: tengeri só, frissen őrölt bors
A tálaláshoz:
ízlés szerint friss bazsalikom, rozmaring

Elkészítés: A tököt meghámozom, a cukkinik végeit eltávolítom. Nagylyukú reszelőn mindkét zöldségfélét lereszelem. A hagymákat finomra aprítom – ha valóban zsenge, nyugodtan mehet a zöld szára is! A friss zöldfűszereket finomra aprítom.
Egy méretes lábosban az olívaolajon üvegesre pirítom a hagymát, majd hozzáadom a tököt és csukkinit, megszórom a tárkonnyal, ha szükséges, enyhén sózom, határozottan borsozom. Átforgatom, amint természetes víztartalma megjelenik a lábosban, majd felöntöm a zöldséglevessel. Amíg puhul, a tejfölt elkeverem a keményítővel, valamint a pestóval, majd hozzáadom az aprított zöldfűszereket is. Nagyjából 10-12 perc elteltével behabarom a pestós tejföllel, ha szükséges még fűszerezem. A citromlevet csak akkor adom hozzá, mikor levettem a tűzhelyről.
Hagyom hűlni, majd szobahőmérsékleten beteszem a hűtőszekrénybe. 1-2 óra alatt tökéletesre hűl.

Bazsalikomlevelekkel, rozmaringgal és néhány csepp tejföllel kínálom. Ezt a főzeléket érdemes valamelyest határozottabban fűszerezni, mintha frissen fogyasztanánk, mert hidegen jelentősen tompulnak az ízek.

Munka után fáradtan, de szabadság idején nyaralóban, akár minimális konyhai felszereléssel is könnyedén kivitelezhető fogás. Akit eddig fogva tartottak a gyerekkori beidegződések a tökfőzelékkel kapcsolatban, tegyen egy próbát – kiderül majd, hogy ez a fogás bizony semmiféle kapcsolatot nem ápol a rántással készített, kellemetlen főzelékkel, amelynek tetején egykor mérsékelten vonzó pörköltszaft és néhány húsdarab árválkodott.   

Akár előző este is elkészíthető – minél több időt tölt a hűtőszekrényben, annál ízletesebb. Aki a még pikánsabb ízeket kedveli, további citromlevet is adhat hozzá.

Ezek is érdekelhetnek

Friss