Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Hekk, a nem magyar hal

A magyar halfogyasztás jelentős részét kitevő hekk körül néhány éve fellángoltak az indulatok. A korábban sem titkolt, de mellékesnek tekintett információkra való felfigyelés igazi médiajelenséggé emelte az argentin partok közeléből származó tőkehalak családjához tartozó tengeri csukát.

A hake néven ismert hal - amelyet a magyar jó szokásához híven az otthonosabb hangzású, könnyebben ejthető hekkre keresztelt el - a 60-as években jelent meg Magyarországon. A pontos okokat nem ismerni, de feltételezhetően a jó minőségű magyar édesvízi halak exportja folytán bekövetkezett készlethiányt pótolták ezzel a tengeri hallal, s így válhatott valóra az, hogy a Balaton partján dél-atlanti óceánban fogott halat sütöttek a strandon lévő bódéktól az éttermekig.

Az egész generációk megtévesztésében vétlen hekket azonban a lelepleződése okán nem érdemes hanyagolnunk, ugyanis a csacsihalnak is nevezett tengeri csuka húsa kellemes ízű és viszonylag szálkamentes, így könnyedén fogyasztható - még gyerekek számára is.

Magyarországon többféle hekk is beszerezhető. A klasszikus european hake mellett többek között blue hake, silver hake, argetin hake és north pacific hake is kapható.

A frissen kifogott hal húsa fehér, kemény, a csukáéra emlékeztet. Izomzatában nincs plusz csont, ezért tekinthető majdnem teljesen szálkamentesnek. A főzést, sütést követően a gerincről könnyedén leválik a hús, így fogyasztása viszonylag biztonságos.

A fej és farok nélkül csomagolt fagyasztott hekktörzs mellett hekkfilét is kapni a boltokban, így nem csak a Balaton-parton megszokott egyben sütött hekk készítésével kísérletezhetünk otthon, hanem a filét sokféle formában elkészíthetjük. A hekk húsa nem csak a szálkamentessége és meglehetősen enyhe halíze miatt kedvelt, hanem azért is, mert sütés-főzés közben a hal húsa viszonylag kevés vizet enged ki magából, nem omlik szét, jó tartású, rugalmas, így könnyen lehet vele a dolgozni.

A hekket készíthetjük sütőben, grillezve, roston, serpenyőben vagy olajsütőben. A húst könnyedén fűszerezhetjük, készíthetjük a halat a franciákhoz hasonlóan zöldfűszerekkel összesütve, vagy az angolok által oly kedvelt fish & chips is sülhet hekkből.

A hekktörzset készíthetjük a klasszikus paprikás lisztbe forgatva, majd olajban kisütve, de egészségesebb, ha a fűszerekkel, citromkarikával megtűzdelt haltörzset grillezzük, vagy tepsibe fektetve a sütőben sütjük készre.

A filéből sokféle ételt alkothatunk. A hekk húsával gazdagíthatók a hallevesek, hekkből készülhetnek különféle raguk, pástétomok, a filéből csinálhatunk rakott ételeket, vagy süthetjük tepsiben, de akár frissen fűszerezve, kis olívaolajon, bőrén  is serpenyőben. A hekket felhasználhatjuk azokhoz a receptekhez is, amelyeket eredetileg más halakból szokás készíteni.

Ezen kívül a hekkfilé tökéletesen alkalmas arra, hogy bundázzuk, a klasszikus panírozás mellett bujtathatjuk sörtésztába, vagy akár leveles tésztába csomagolva is süthetjük a sütőben.

Enyhe íze miatt a hekk nem csak nagyon jól és könnyedén fűszerezhető, hanem olyan ételekben is remekül megállja a helyét, amelyben több karakteres hozzávaló is található, mint például a spanyol paella, vagy a franciák kedvelt hallevese, a bouillabaisse. A hekket a mediterrán konyhák gyakorta ízesítik fokhagymával, sokszor készül paradicsomos, paprikás raguval ez a hal.

10 dkg hekk nagyjából 80-90 kalóriát tartalmaz, bár a hús elkészítésének módja természetesen ezen sokat növelhet. A húsban sok az Omega3 zsírsav, emellett nagyobb mennyiségű A-vitamint, vasat és kalciumot is tartalmaz.

Hal corma

Hozzávalók:
1 kg hekkfilé
2 evőkanál kókuszreszelék
5 dl kókusztej
1 nagyobb fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 teáskanál őrölt gyömbér
3 teáskanál curry fűszerkeverék
chili ízlés szerint

Elkészítés: A hagymát apróra vágom. A hekkfilét kisebb darabokra vágom, kis vajon átpirítom, majd egy tányéron félreteszem.
A visszamaradt vajban óvatosan lepirítom a fűszereket. Ezután rádobom a hagymát, s megdinsztelem. Amikor már majdnem jó a hagyma, hozzáadom a szintén apróra vágott fokhagymát is. Ha megdinsztelődött a fokhagyma, halat ráteszem, majd az egészet kókusztejjel felöntöm. A reszelt kókuszt egy száraz serpenyőben külön megpirítom, majd ezt is a halraguhoz adom. Egy kevés szárított chilit szórok még bele, sózom, és takarékra véve hagyom, hogy az ízek összeérjenek.

Sült hekk

Hozzávalók:
1 kg hekktörzs
5 gerezd fokhagyma
7 dl tej
25 dkg finomliszt
3 tojás

frissen őrölt feketebors
őrölt pirospaprika

Elkészítés: A tejet egy nagyobb tálba öntöm, majd a fokhagymanyomón áttört fokhagymával ízesítem. A hekktörzseket ebbe fektetem, majd a tálat letakarom, s egy éjszakára a hűtőbe teszem.
Másnap a halakat kiszedem. A liszthez hozzáadom a sót, a paprikát és a borsot, összekeverem, majd a visszamaradt tejhez adom és csomómentesen elkavarom. Ebbe a masszába mártom bele a halakat, s utána közepesen forró olajban aranyszínűre sütöm.
Konyhai papírtörlőre szedem, s savanyúsággal, friss kenyérrel kínálom.

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss