Mindmegette.hu
Keress receptre vagy hozzávalóra
Mit ettem ma
MME
Az első és legfontosabb, hogy a lenyelt rágumi nem ragad meg a belekben és mivel nem emészthető, átvillan a szervezetünkön. Őseink hasonló formában már körülbelül 5000 évvel ezelőtt is rágóztak.
A burgerek lelke leginkább a húspogácsa, amire minden másik feltét építkezik. Ez általában marhahús, de lehet csirke, sertés vagy akár vegán alapból is. Mi a klasszikus marhahús hamburger pogácsa irányt céloztuk meg a héten.
A Pöttyös már jó ideje uralja a túró rudi piacot, de szépen csendben sok üzetlánc megjelent sajátmárkás elképzelésével is. A héten viszont, kicsit szakítva a hagyománnyal nem több márka termékét teszteltük, hanem egy márkára fókuszáltunk.
Szépen lassan kötelező mező lesz az önéletrajzokban vagy a társkereső adatlapok esetében, hogy tudunk-e nokedlit szaggatni. Apróság, de hihetetlen arányban dicsekednek vele manapság az emberek, ha képesek rá. Mi továbbra is a tesztelés mellett tettük le voksunkat és elkezdtünk bolti félkész nokedliket keresni, melyeket csak éppen meg kell főzni 1-2 perc alatt, és fogyasztásra tökéletesen alkalmasak.
Sokan hívják olasz nokedlinek a gnocchit, amit jószerencsével amúgy magyarul úgy kellene kimondani körülbelül, hogy nyokki. Krumplinudli néven is sokan ismerik, aminek egyik meglepő oka, hogy krumpliból készül.
Testtérkép
A tortellini egy igazi olasz tésztafajta, aminek különlegessége, hogy a gyűrű formájú tésztába tölteléket tesznek. Az adalék szempontjából két nagyobb csoportra bonthatjuk a tésztát, a húsos és a húsmentes töltelékek alapján. Ezen elven a neve is kicsit változik a dolognak, mert a húsmentes (sajt) a tortelloni, míg a húsos a tortellini. Elvileg.
Minden cég életében egyszer eljön a pillanat, amikor úgy érzi, hogy munkavállalói számára az ádáz éves munkát meg kell hálálni egy remek panettone formájában. Ennek eredményességét ne firtassuk a héten, inkább azt néztük, hogy ha önszántunkból vennénk ilyen édességet, akkor melyikkel járunk a legjobban.
Szépen lassan mindenki ismeretségi körében lesz valaki, aki vegán. Akárhogy pörgetjük, sokan „divatból” választják ezt az életmódot és nem feltétlen a tudományos oldalát figyelembe véve. Ezt a mozgalmat a piac is remekül támogatja, mert egyre több vegán termékkel találkozunk.
Az avokádó már közel 7000 éve jelen van a Földön, igaz Európában csak az elmúlt pár évtizedben lett kifejezetten kedvelt haszonnövény. Számtalan mém is támaszkodik az avokádó jellegzetes formájára, de minket jobban érdekel, hogy a guacamole szósz alapeleme is egyben.
Pisum sativum, alias borsó. Itthon is termesztik előszeretettel, mert például jól bírja a hideget. B és C-vitamin található benne, de mi továbbra sem csaptunk fel Bálint gazda klónnak így maradt a bolti verziók tesztelése. Csakis üveges kivitelben voltunk a héten hajlandóak zöldborsót venni, a konzerv nem játszott.
Veszettül egyszerű hozzávalók kellenek csupán egy kukoricasaláta elkészítéséhez, így kicsit megkérdőjelezhető, hogy miért is vannak készre kevert verziók a boltok polcain elrejtve. Majonéz, kukorica, hagyma, némi apróság és szinte kész is.
A csirke nuggets nagyjából 60 éve jelent meg először, azóta szinte mindenhol találkozhatunk vele, a gyorséttermekben és a hűtőpultokban is. Elkészítése nem a legszívmelengetőbb látvány, mert kerül bele szinte minden húsnyesedék is sokszor, amit ledarálnak és abból formálnak kisebb falatkákat, melyet ropogós bundába varázsolnak.
A burgerek lelke elsősorban a hús, ami középen, ott díszeleg a két félbuci és a köret között. Ezt követően már kicsit hígul a fontossági ranglista, de azért nem mindegy, hogy milyen hozzávalók kerülnek a hús mellé és azok miként harmonizálnak azzal, vagy hogy milyen a buci, amit ugye végig fogunk és harapunk.
A feta sajt igazi görög sajtkülönlegesség, mely feltehetően már 4000 éve jelen van az emberiség nagy receptkönyvében. Ez a fajta juh és kecsketej keverékéből készül 70:30-as arányban.
Sokan húsvét környékén pörögnek csak rá a kalácsevésre, mert katolikus vidékeken a sonkával együtt szentelték meg. Ennek ellenére állandóan elérhető a pékségekben és a boltokban, így akár a legforróbb nyári napon is gond nélkül ehetünk belőle.
A hússaláta elsőre talán picit zavart okoz sokak fejében. Sokan a salátát mindenképpen valami zöldség rakásnak képzelik, de a hús mégis hogy jöhet a képbe? A válasz egyszerű, csak toljuk nagyjából az 1/3-ad részébe a húst és máris hússaláta lesz belőle, rakjunk mellé bármit is.
Érdekességek
A Mindmegette csapata egész héten kint volt a Szigeten, ahol nem csak a legjobb hot-dogot kerestük meg, de azt is kinyomoztuk, hol lehet igazán finom ételeket enni. A fesztivál utolsó napján pedig a pultosokat és a látogatókat faggattuk arról, hogy miket ittak az elmúlt napokban.
A csicseriborsó már közel 8000 éve megtalálható biztosan Földünkön, ám az utóbbi években lett hatalmas divatja és nem csak a vegetáriániusok körében. A csicseriborsó a humusz saláták/krémek egyik alapanyaga. B vitaminban és fehérjében viszonylag gazdag, de a héten pont nem ezen tulajdonságokra kerestünk tesztet.
A krumpli mellett a rizs az egyik legkedveltebb köret a magyar konyhán. Sokan azonban nem szeretnek a főzésével bajlódni, mert vagy túl főzik, vagy kemény marad a rizsszem, és inkább a boltokban kapható konyhakész változatot részesítik előnyben. A héten a köznyelvben gyors rizsként, vagy zacskós rizsként emlegetett fajtát teszteltük.
Oké, talán most nem a legnagyobb lendülettel dübörög a nyár az országban, de általánosságban elmondható, hogy nyáron nem árt, ha tudjuk milyen folyadékkal kezeljük végtelenül felhevült testünket a kánikulában. Sört és fröccsöt nem lehet állandóan inni. Legkézenfekvőbb a sima hideg víz, de ezzel sokan hadban állnak és inkább valamilyen ízesített csodát vesznek a boltban.
A múltkor éppen a chilis grill sajtokat teszteltük, ami közben mélyen éreztük, hogy jó lenne a füstölt társaikat is leellenőrizni. Nyugtalanított minket a dolog így megindultunk a bevásárló túránkra.
Ajánló
A fesztiválkaják általában nem túl olcsók, de mi utánajártunk, hol ehetsz finom, mégis pénztárcabarát ebédet a VOLT-on. Az Aldiban például pár száz forintért simán összeállíthatsz egy korrekt hamburgert, amihez a húst a helyszínen meg is grillezik neked. Sőt, még ajándék szószokat is kapsz hozzá!
Cordon Bleu, amit sokan egyszerűen sajttal és sonkával töltött pulykamellnek hívnak, mert nem pontosan tudják, hogy is kell kiejteni a nevét.
Itt a Kárpát-medencében mágikus erővel hódít a pogácsa. Többfajta ízesítés, többfajta recept, de valahol mégis összetartoznak. Többnyire sós sütemény, amit sokan fogyasztanak egyéb étel mellé, mint mondjuk a gulyásleves.
Bacon, alias a sertés oldalszalonnából készült többnyire pácolt, füstölt hústermék, ami szalonna néven is megtalálható idehaza. Sokan a kifejezést meghallva elgyengülnek, mert bizony igencsak az egyik legfinomabb húsos alkatrészt, amit egyszerű halandó könnyen beszerezhet magának.
Klasszikus chipsből már csillónyit találunk a boltokban. Sós, baconös, sajtos, steakes, hamburgeres, gyrosos és akár hajnalig lehetne sorolni, hogy milyen ízesítéseket forgalmaznak. Ezeket nem éppen az egészséges étkezés hírnökei, de az ízük és ropogós állaguk bizony sokszor bűnbe csábít minket. Egyre több olyan chipset látunk, ahol a burgonya alapanyagot egyéb zöldségekre cserélték.
A fröccs tökéletes szomjoltó a nyári melegben. Ebben az italban az a legnagyszerűbb, hogy a bort és a szódavizet különböző arányokban keverhetjük, attól függően, hogy mennyire laza fröccsre vágyunk. A Mit ettem ma csapata fellapozta a fröccsszótárat és megmutatja, hogy mi a kisfröccs, a házmester és a Krúdy kedvence.
Közeledik a nyár. Egyre többen dolgoznak a tökéletes „beach body” testen, aminek egyik fontos pontja a helyes táplálkozás. Így nem csoda, hogy néha látunk a boltban embereket, akik zabra gyúrnak, és tonnaszám pakolják a kosarukba.
Közeledik a nyár, ami a kiülős-teraszos-koktélos események csúcsszezonja. Ilyenkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen alapanyagokból kapjuk a nedűt, így fogtuk magunkat és a legősibb elemeket vizsgáltuk ezek esetében a héten. 6 különböző ízesített kólát ugrasztottunk egymásnak.
Az uborka lédús és ásványi anyagokban gazdag növény. Számtalan formában találkozhatunk vele, de mi a héten a boltok polcain rendre előforduló csemegeuborka felirattal ellátott termékeket figyeltük. Több ízesítés van jelen, de próbáltunk egy átlagot fogni belőlük, ami annyit tesz, hogy nincsen mellette egyéb 10 hozzávaló lehetőleg.