36 dkg liszt (olasz dupla nullás az ideális,de én most teljeskiőrlésű lisztből készítettem)
2 db tojás
A gorgonzolamártáshoz:
10-15 dkg gorgonzola
1 dl tejszín
2,5 dkg vaj
4-5 dkg reszelt parmezán
12 dkg csiperke
frissen őrölt feketebors
olívaolaj
só
Elkészítés
A tészához a lisztet és a tojásokat simára dolgozzuk, ha nem akar összeállni, kevés langyos vizet adhatunk hozzá. Amikor elválik az edény falától, még 10 percig gyúrjuk. Szorosan lefóliázzuk, hogy ne száradjon ki, és egy órára hűtőbe tesszük.
Pihentetés után, vékonyan lisztezett gyúródeszkán, a tésztát 1 mm vastagra, enyhén áttetszőre nyújtjuk. Mindkét felét belisztezzük, majd hengerré hajtogatjuk(minél többször hajtjuk, annál hosszabb lesz a tészta!), majd 7-8 mm széles csíkokra szeleteljük. (Ha nem akarjuk az egészet megfőzni,ruhaszárítóra lógatva kiszárítjuk és levegőmentes tasakba tároljuk )
A mártáshoz a serpenyőben felolvasztjuk a vajat, majd rádobjuk a feldarabolt gorgonzolát, és felöntjük tejszínnel. Alacsony hőfokon dolgozzunk! Amikor már szép krémes az egész, megszórjuk frissen őrölt borssal és a kimért reszelt parmezán felével.
Közvetlenül tálalás előtt, a szeletelt gombát egy serpenyőben aranybarnára pirítjuk. A tagliatellét forrásban lévő, sós vízben 4-5 perc alatt készre főzzük.
A lecsepegtetett tésztát egy tálra helyezzük, ráöntjük a gorgonzolamártást, megszórjuk pirított gombával és a maradék parmezánnal. Jó étvágyat!