Házi sajt egyszerűen

default user icon
8 5/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 3,5 l tej (3,6% vagy 2,8%)
  • 5 cl 10 % ecet
  • 3 evőkanál só

Elkészítés

    Elkészítés: A tejet felforraljuk, és ha kezd futni, elzárjuk. A sót és az ecetet beleöntjük a tejbe, kicsit kevergetjük, míg teljesen kicsapódik. Szűrőbe vagy konyharuhába öntjük, és hagyjuk egy fél órát lógva kicsepegni és dermedni, utána akár már tálalható is.

    Ha ízesített sajtot szeretnénk, akkor még a dermedés előtt, a szűrőbe öntés után rakhatunk bele aprított lilahagymát, olívát, fokhagymát, zöldfűszereket stb. A különböző változatoknak csak a képzeletünk szab határt!

Megjegyzés

Gyors és nagyon finom. Legjobb házi tejből, de zacskósból is elkészíthető. Ebből a mennyiségből kb. 40 dkg sajt lesz.

MME
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Cinapr 7 évvel ezelőtt
Csonkarttinek üzenem: ha tüllzsákba teszed és csöpögtetés után két deszka közé rakva súlyt teszel rá, 1-1,5 nap után összeáll. Bár akkor se lesz ugyanaz mint a bolti, de szerintem nem is az a cél. Ezt a receptet még nem próbáltam, de régebben házitejből sokat készítettem oltóanyag segítségével, amit gyógyszertárban lehetett kapni. Mindenképpen idő szakítok rá, hogy kipróbáljam.
Stupjánné Kutrik Zita 7 évvel ezelőtt
Szia csonkareti! Ami neked sikerült, az nem túró, hanem sajt. Amit sajtnak gondolunk, az mindig a bolti kinézetű, de azt már érlelt állapotában látjuk. Minden sajt így néz ki pár órásan. :-)
Csonkaréti Gergely 7 évvel ezelőtt
Na, úgy látom, én vagyok az első, akinek nem sikerült. Mindent a recept szerint csináltam, ami lett belőle az mégis egyszerű túró. Bár annak finom. A három kanál só nekem mindenképp sok. A másfelet javasolnám. Van valakinek ötlete, hogy miért lett túró belőle? Milyennek kellene lennie? Mint egy Mozzarellának?
Stupjánné Kutrik Zita 8 évvel ezelőtt
Cipiri, úgy lett 40 dkg, hogy le sem mértem, nekem is ennyit mondtak. Még nem is jutott eszembe lemérni :o A 20%-os ecet is mehet bele, természetesen fele annyi, mint 10%-osból. Kipróbáltam Tesco gazdaságos dobozos 2,8-as tejből, működik! A sómennyiség eredetileg 1 evőkanál, de nekünk az egy picit kevés volt, így módosítottam 3-ra. A legutóbbiba csak friss bazsalikomot tettem, isteni lett!
cipiri 8 évvel ezelőtt
Nekem kicsit túl sok a só benne és sajnos csak 20% -os ecetem volt itthon, na azzal ne csináljátok mert ehetetlen lesz.Először megijedtem hogy nem lesz belőle semmi de végül összejött.Neked hogy lett 40dkg sajt ennyi tejből?Az enyém ha van 10 dkg .Még próbálkozom!
Simonné Török Tímea 8 évvel ezelőtt
Rántva is finom!!!Paradicsomsalátába aprítva egyszerűen isteni!
Stupjánné Kutrik Zita 9 évvel ezelőtt
Kedves anchante! Nagyon szívesen :) Ha az első sajtkészítésen túlesel, jönni fognak az ötletek, hogy mi mindent lehet belerakni!
rozáli rozália 9 évvel ezelőtt
Nagyon praktikus és ötletes! Köszönöm, hogy megosztottad velünk! Kipróbálom.

Magazin