Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Házi rozsos zsemle

120 perc
bonyolult
olcsó
Hozzávalók

Elkészítés

Elkészítés: A langyos, cukros tejbe morzsoljuk bele az élesztőt, futtassuk fel. A kétféle lisztet keverjük össze a sóval, majd öntsük bele a keverőtálba, és csináljunk a közepébe egy mélyedést. Az olvasztott margarint keverjük össze a tojássárgával, majd öntsük hozzá a keverőtálban lévő liszthez. Ezután öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt, majd robotgéppel pár perc alatt dagasszuk meg a tésztát. Ha túl lágy lenne a tészta, akkor egy pici lisztet tegyünk még hozzá. Természetesen kézzel is megdagaszthatjuk!

A megdagasztott tésztát tegyük át egy kilisztezett kelesztőtálba, majd meleg helyen 1 óra alatt kelesszük a duplájára.

A megkelt tésztát borítsuk ki lisztezett felületre, osszuk 8 egyenlő részre (én 4 kisebb és 4 nagyobb részre osztottam el). Mindegyik tésztából formázzunk gombócokat: a tenyerünkbe tegyünk egy tésztadarabot, majd a szélétől a közepe felé nyomkodjuk a tésztát.

A megformázott zsemléket helyezzük egymástól távolabb sütőpapírral bélelt tepsire, majd konyharuhával letakarva, szobahőmérsékleten kelesszük 30 percig.

Ezután spricceljük le vízzel, majd ízlés szerint szórjuk meg a szezámmaggal. Helyezzük előmelegített sütőbe, majd 160 fokon süssük kb. 20 perc alatt szép pirosra. A sütőből kivéve helyezzük rácsra a kisült zsemléket, majd hűtsük ki egészen.

Megjegyzés

A zsemle bélezete nagyon könnyű, és még másnap is nagyon finom puha. - kgizike

Ezek is érdekelhetnek

Friss