Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Házi krémes II.

120 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A hájas tésztához (2 adag krémeshez):
  • 60+10 dkg átszitált liszt
  • 40 dkg darált háj
  • 2 nagy evőkanál 20%-os tejföl
  • 1 egész tojás
  • 1 dl fehérbor
  • 1 csapott evőkanál 10%-os ecet
  • 1 csapott kávéskanál só
  • 1 csapott kávéskanál kristálycukor
  • 1,5 dl szénsavas ásványvíz
  • A krémhez:
  • 1 liter víz
  • 3 csomag vaníliás pudinpor
  • 20 dkg kristálycukor
  • 6 tojásfehérje

Elkészítés

Elkészítés: A hájat a 10 dkg liszttel összedolgozzuk, és hideg helyre félrerakjuk, hűtőszekrénybe is rakhatjuk.

A többi hozzávalóból jól kidolgozott tésztát gyúrunk, majd 15 percig pihentetjük.

Vékonyra nyújtjuk (amennyire csak tudjuk), és rákenjük a lisztes hájat, majd szimplán meghajtogatjuk. Azaz képzeletben három részre osztjuk, a két szélső szárnyat hajtjuk be középre egymásra a középső részre, először az egyiket, majd a másikat. Félretesszük pihenni fél órára.

Összesen négyszer kell hajtogatni!: a második dupla hajtásnál négy részre képzeljük a tésztát, és a jobb szárnyát a jobb belső, a bal szárnyát a bal belsőre hajtuk, majd az egészet félbe. Fél óra pihi. Szimpla hajtás, fél óra pihi, dupla hajtás, fél óra pihi.

Ebből az adagból 4 lapot sütünk nagy gáztepsi hátán, azaz két adag krémes jön ki belőle. Én úgy szoktam, hogy túlnyújtom, mert úgyis összeugrik sülés közben, hogy körben lógjón le a tepsin. Megszurkálom villával, és megsütöm. A lisztezéssel vigyázni kell, nehogy túl sok lisztet használjunk, mikor alá kell lisztezni, mert akkor később mindig egyre nehezebb lesz kinyújtani.

A krémhez a tojások fehérjét csipet sóval kemény habbá verjük. A pudingot kevés vízzel (az 1 liter vízből vesszük el!) simára keverjük. A többi vizet a cukorral feltesszük főni, ha a cukor elolvadt, és kezd forrni, akkor hozzáadjuk a vaníliás pudingot, majd a tojáshabot. Én le szoktam húzni a tűzről, és ha már az utolsó adag hab is a pudingban van, akkor teszem vissza a tűzre, ahol az utolsó adag habbal együtt is készre keverem, lekapcsolom.

Egy tepsibe belehelyezem az egyik lapot (előre bele szoktam szabni őket a tepsibe, óvatosan kell levágni a széléből, ha nem fér bele), és ráöntöm a krémet. Ha sima krémest csinálok, akkor ráteszem a tetejét és kicsit rányomkodom, hagyom kihűlni, majd ha kihűlt, kockákra vágom, porcukrozom.

Ha francia krémest csinálok, akkor ráöntöm a krémet a tésztára, hagyom kihűlni, ha kihűlt, akkor rákenek 4-5 dl kemény habbá vert tejszínt. A tetejére 25 dkg porcukrot kikeverek annyi feketekávéval, amennyit felvesz, rákenem a tetejének szánt tésztára, ha megköt, felszeletelem, ráhelyezem a süteményre (tejszínhabra), és átvágom a süteményt a ráhelyezett négyzetek mentén, hogy az alja is legyen elvágva.

Ezek is érdekelhetnek

Friss