Házi kenyér

default user icon
25 5/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 1 kg liszt
  • 2,5 dkg életsző
  • só ízlés szerint
  • csipet cukor (az élesztőhöz)
  • 6-7 dl víz
  • 2 evőkanál étolaj
  • margarin a forma kikenéséhez

Elkészítés

    Elkészítés: A lisztet, az olajat, a cukrot és a sót egy tálba teszem. Az élesztőt csak belemorzsolom, majd forró vizet engedek egy edénybe, általában ez a mennyiség felveszi a 7 dl-t, de a liszttől is függ, hogy mennyire szívja fel azonnal. A vizet lassan adagolva összegyúrom a tésztát. Miután mindent összekevertem, kb. 10 percig dagasztom, aztán lefedem az edényt, és meleg helyen kelesztem, kb. fél óra alatt szépen megkel.

    Keleszés után újra meggyúrom kicsit, kikenem a kenyérsütő formát margarinnal, belisztezem, és a sütőbe helyezem. Nem melegítem elő a sütőt, gázsütőt használok hozzá, és amíg bemelegszik a sütő teljesen, addig is kel tovább a tésztám. Begyújtástól kezdve kb. 25-30 perc alatt sül meg a kenyér. Tetejét esetleg érdemes vízzel kenegetni sütés közben, bár én nem szoktam.

    Aranybarna szín eléréséig érdemes sütni. Kihűlés után szabadon fogyasztható.

Megjegyzés

Minden nap sütöm ezt a fajta kenyeret, teljes sikert aratva a család körében. Alaptésztaként is használom. 10 dkg-os darabokra osztom a kész tésztát, és vagy sima zsemlét sütök belőle, vagy kilapítva megtöltöm, pl. virslivel, felvágottal, húsraguval, mikor mihez van kedvünk. Az elkészült kis péksüteményeket a gyerekek szeretik tízóraira vinni az iskolába. Rendkívül gazdaságos, és nagyon finom kenyér, ilyet biztos, hogy sehol nem kapni.

MME
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Horváth József 1 évvel ezelőtt
agria67 leírása abszolút korrekt, jó 20 évvel ezelőtt én is így tanultam még.
Mezeiné Nemes Hajni 2 évvel ezelőtt
Ma megsütöttem. Első kenyerem volt, igaz h egy kicsit csúnya lett, de isteni finom. Olyan mint a hazai kenyér. :) köszi a receptet.
Papp Zoltánné 3 évvel ezelőtt
A recept szerint készítettem el, mikor meg kellt akkor,ketté osztottam a tésztát és az egyik felébe sült bacont és lilahagymát dagasztottam még bele.Téglalp alakú /püspök kenyér /formába raktam és kemencében sütöttük ki.Isteni finom lett.
Gyulai Anikó 3 évvel ezelőtt
Nagyon jó lett,köszönöm a receptet.Én instant élesztőt használtam,nekem ez vált be.
Fekete Anett 3 évvel ezelőtt
Én 30 % rozslisztől. egy élesztővel,magvakkal dúsítva készítettem.Első kelés után ami kb fél óra volt átgyúrtam,dagasztottam.Mikor újra megkelt bele a kikent formába , sós vízzel lekentem és 40 perc alatt megsült .Isteni finom lett,köszi az alapreceptet!:)
csíra 4 évvel ezelőtt
A receptet szószerint betartva készítettem el, nekem teljesen jó lett, köszi!
Kocsis Renáta 4 évvel ezelőtt
Sziasztok! Nekem a forró víz nem ölte meg az élesztőgombákat. Gyönyörűen megkelt a tészta, az egész családnak ízlett a kenyér. Először 1/3 rész graham lisztet használtam,úgy is nagyon finom,most pedig csak sima lisztből sütöttem, alig várom,hogy kicsit kihűljön. Csak annyi a bajom,hogy nekem kicsit vastag a héja. De ettől eltekintve isteni finom, igazi házi kenyér. Köszönöm a receptet!!!
margit 5 évvel ezelőtt
ÜDV mindenkinek! A forró víz hozzáadásával nem értek egyet,mert megöli az élesztőgombákat.Nektek így is megkelt a tészta??
MAGYAR MELINDA 5 évvel ezelőtt
szia Rita érdekelne hogy ebből a kenyér tésztából zsemlén kívül mit lehet még csinálni mert nekem nagyon bevált !!!!! várom válaszod köszi szia
MAGYAR MELINDA 5 évvel ezelőtt
Sziasztok én megsütöttem a kenyeret igaz 5 dkg élesztővel és 4 szem krumplival dúsitottam de 30 perc alatt megkelt :-)))) nagyon finom és kiadós köszönöm !!!!!!

Hasonló Receptek

Magazin