Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Házi hurka vele sült burgonyával

Hozzávalók

  • 3 kg rizs
  • 5,4 liter víz
  • bors (őrölt)
  • majoránna
  • 1,5 liter vér
  • 15 db zsemle
  • 2 csomag sertésbél
  • 1 kg sertésmáj
  • 75 dkg zsír
  • 5 fej vöröshagyma
  • burgonya
  • zsír (a tepsihez)

Elkészítés

    1. Előző este a rizst elkészítjük. 4-5 evőkanál zsíron (vagy olajon) a megmosott rizst enyhén megpirítjukborsozzuk és sós vízzel felöntjük. Fedő alatt 5-6 percig főzzük, közben kevergetjük. 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és a tűzhelyet lekapcsoljuk. A sütőben megdagad a készre főtt rizs.
    2. Másnap egy nagy edénybe kiöntjük a rizst, hozzákeverjük a beáztatott, kicsavart zsemlékeket és sóval, borssal, majoránnával fűszerezzük. Az apróra vágott vöröshagymát zsíron átfuttatjuk, majd hozzákeverjük. Ekkor két részre osztjuk. A felébe vért keverünk, a másik felébe főtt, darált májat. 
    3. A langyos vízbe áztatott belet megfelelő nagyságúra vágjuk, és a kétféle töltelékkel megtöltjük.
    4. Vizet forralunk egy nagy lábasban, és a hurkát kifőzzük. Újraforrástól számítva 1 perc múlva kivehető (ekkor csak gyönyözzön a víz). Gyúrótáblákra rakjuk a kész hurkákat, terítővel betakarjuk őket, ettől ugyanis szép fényesek lesznek.
    5. Sütéskor a hurkákat zsírral kent tepsibe fektetjük. A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, majd apró darabokra vágjuk, tepsibe tesszük, és fóliával letakarva 200 fokon sütjük, míg a burgonya egy kicsit megpuhul (kb. 13-15 perc alatt). Ezután a hurka mellé tesszük, letakarjuk fóliával. 5 perc sütés után vékony tűvel megszurkáljuk a hurkát. Ezután levesszük a fóliát, és kb. 20 perc alatt az egészet szép pirosra sütjük.

    Némettől a magyarosig - hurka és kolbász szerte a világban

    HURKA, KOLBÁSZ, BACONOS KRUMPLIVAL

Megjegyzés

Disznóvágásokkor anno, a hurkába szoktunk beledarálni húsos szalonnát is. A végeredmény jó lett.

ditti56
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin