Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Házi fonott kalács - cserépedényben

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 1 kg liszt
  • 1 csapott evőkanál só
  • 150 g porcukor
  • 180 g olvasztott vaj
  • 2 tojássárgája
  • reszelt citromhéj
  • 150 g mazsola
  • 40 g élesztő
  • tej szükség szerint
  • tojássárga a megkenéshez

Elkészítés

    Elkészítés:
    1.) Az élesztőt kevés forró tej ben egy csipet cukorral megfuttatjuk.
    2.) Kissé megmelegítjük a lisztet, és összekeverjük a megkelt élesztővel, majd hozzáadjuk a sót, a porcukrot, a meglangyosított vajat, a tojássárgát, a reszelt citromhéjat + annyi langyos tej et, amennyit felvesz. Fontos, hogy a tészta inkább kemény legyen, ne lágy!
    3.) Jól összegyúrjuk a tésztát, és hozzáadjuk a forrázott, rumba áztatott mazsolát, majd meleg helyre tesszük, és duplájára kelesztjük.
    4.) A megkelt tésztát lisztezett deszkára tesszük, és 3 egyforma részre vágjuk. Minden egyes részből rudakat sodrunk, majd mindhárom rudat összefonjuk. (Épp úgy, mint a hajunkat! :o))
    5.) A megfont kalácsot kivajazott Pataki tálba tesszük, és kelni hagyjuk.
    6.) Megkenjük tojássárgával, megszórjuk durva kristálycukorral, és a hideg sütőbe tesszük. Begyújtjuk a sütőt. Így a Pataki tál a sütővel együtt melegszik fel, benne a kaláccsal. (A Pataki tálat a sütés előtt egy órával célszerű vízbe áztatni, hogy jól megszívja magát.)
    7.) A kalácsot rövid idő alatt, kezdetben forró, majd mérsékelt lángon készre sütjük. Ha a kalács tetej e túl korán barnulni kezd, takarjuk le sütőpapírral!
    8.) A kész kalácsot a tálban hagyjuk kihűlni, majd felszeletelve vajjal, kakaóval tálaljuk.

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hozzászólások

lacika23
Mennyi ideig kell sütni a házi fonott kalácsot?
61dodike
Nem írtad de a tál tetejét is ráteszed, vagy nem ?
keseruedit
Nem sok az a só?
csipai.bettina
Cserépedény nélkül is kiváló ez a kalács, mi úgy próbáltuk, nagyon inom, persze a mennyiségeken kicsit variáltunk és például mi a mazsolát rumos-vaníliás tejben áztattuk, és azt a tejet használtuk fel hozzá a későbbiekben... Most hirtelen nagyon megkívántam :)
hairline
Még az jutott eszembe, hogy vajon milyen lenne, ha az egyik harmadba kakaót is tennénk? Bár valszeg akkor jóval tovább tarthat az előkészítés, mert eleve kétféle alaptésztát kell gyúrni. De lehet, hogy úgy még finomabb, talán kipróbálom.
hairline
Szerintem tavalyi a recept, nem biztos, hogy ír választ a beküldője. Mivel azt írja, hogy ha nagyon barnul, tenni kell rá sütőpapírt, így gondolom, hogy a Pataki tálat a teteje nélkül kell használni. Nekem az hiányzik, hogy kb mennyi ideig sül, illetve miből lehet megállapítani, hogy már jól megsült. Tűpróba?
abuella
Légyszi, gyors választ szeretnék kérni, hogy a Pataki tál tetejét rá kell tenni sütés közben?Hétvégén meg szeretném sütni életem első kalácsát, ezért lenne fontos hamar a válasz.Köszi
antropo
Forró tejben elpusztul az élesztő-gomba! Inkább írd lécci, hogy langyos, vagy szobahőmérsékletű...

Hasonló Receptek

Magazin