Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Házi fagylaltozó

Van, akinek van fagyigépe, de ritkán veszi elő, mert nincs hozzá receptje. Sokaknak nincs gépük, de tudják, hogy kell lennie valami módszernek a gépesített idők előtti korból. A legtöbben pedig azért próbálkoznak a házi módszerrel, mert cukor- és zsírszegény étrend mellett is megkívánhat az ember valami jeges finomságot… Fórumozóink tapasztalataiból válogattunk.

Fagylalt készítésére a legegyszerűbb egy fagyigép beszerzése, bár célszerű elgondolkodni rajta, nem csak egy újabb porosodó konyhai ketyere lesz-e a kamrapolcon. Gép nélkül is elkészíthető minden recept, ilyenkor a masina helyett nekünk kell kavargatni hűtés közben a masszát 10-20 percenként. Így nem biztos, hogy cukrászművészeti végeredményt kapunk (megjelenhetnek jégkristályok), de vegyük figyelembe, a krémfagylalt állagát a tejszín adja meg. Minél több, annál krémesebb – és persze annál hizlalóbb is. És bár – lássuk be – a jó kis főzött fagyi nem diétás eledel, válogatásunkban mutatunk néhány fogyókúrabarát receptet is.

Fagyi géppel

Mascarponés gyümölcsfagyi

Hozzávalók: 50 dkg gyümölcs (földieper, málna, őszibarack), 10 dkg porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, 1 evőkanál citromlé, 50 dkg mascarpone sajt, 2 dl tejszín

A gondosan megmosott, megtisztított gyümölcsökből botmixer segítségével pürét készítünk. A tejszínt habbá verjük, és a simára elkevert mascarponéhoz adjuk, jól összedolgozzuk. Hozzáadjuk a gyümölcspürét, majd a citromlét, a cukrot és a vaníliás cukrot is. Jól elkeverve fagylaltgépben fagyasztjuk.

Hozzávalók: 50 dkg eper, 20 dkg porcukor, 2 tojásfehérje, csipet só

Az epret megmossuk, csumázzuk, majd összetörjük. A fehérjét habbá verjük, felváltva adjuk hozzá a gyümölcspépet,  a porcukrot, majd a sót is. Addig verjük, míg fényes, egynemű massza nem lesz. Fagyigépbe töltjük és fagyasztjuk.

Csokoládé- vagy vaníliafagylalt

Hozzávalók: 20 dkg cukor, 4 tojás, 1 liter tej, fél rúd vanília. A csokifagyihoz 2 dkg csokoládé vagy kakaópor

A cukrot az egész tojásokkal habosra keverjük, felengedjük a vaníliával felfőzött forró tejjel. Kevergetjük, amíg besűrűsödik, azután egészen kihűtjük és fagyasztjuk. A csokoládés és kakaós fagylaltot is úgy készítjük, mint a vaníliásat, csak vanília helyett 2 dkg csokoládét vagy kakaót keverünk a krémhez, és azzal főzzük.

Fagyi gép nélkül

Több út is kínálkozik a fent nevezett helyzet megoldásásra. Az általános módszer a tíz-húszperecenénti keverés fagyasztás közben. Fórumozóink ismernek azonban két egyszerűbb módszert is: a darálót és a turmixgépet.

Hozzávalók az alaphoz: 3 egész tojás, 20 dkg cukor, 5 dl tej

A cukrot az egész tojásokkal kikeverjük. A tejet felforraljuk, majd állandó kevergetés mellett beleöntjük a tojásos masszát. Sűrűre főzzük, levesszük a tűzről és ízesítjük.

Vanília: vaníliás cukorral
Puncs: 1 mokkáskanálnyi puncsaroma, mazsola
Csokoládé: csokoládé vagy kakaó
Dió: darált dió, pici rum
Gesztenye: gesztenyemassza
Kókuszos: kókuszreszelék, kókuszlikőr
Kávé: instant vagy főzőtt kávé
Karamell: 3 kanál cukrot karamellizálunk, erre öntjük rá az 5 dl tejet és a tojásos cukros masszát

Lefagyasztjuk (például régi típusú jégkockatartóban, amiből kivesszük az elválasztót), majd a robotgép habverőjével habosra keverjük.

Ha egyszerűbb megoldásra vágyunk, és nem szeretnénk a kevergetéssel bajlódni, tökéletes megoldás lehet a tejszínes-tojásos alapú parfé. Készítéséről itt olvashattok bővebben >>>

Gyümölcsfagyi

Hozzávalók: vegyes gyümölcsök (lehet fagyasztott is, cseresznye, szilva, málna, szőlő, eper, egres, őszibarack, sárgabarack), 1 banán, méz, őrölt fahéj vagy vaníliadarabkák, szegfűszeg

Az apróra vágott gyümölcsöt összekeverjük a fűszerekkel és a mézzel, összeturmixoljuk, majd berakjuk a fagyasztóba. Fagyasztás után is ledarálhatjuk gépi darálóval. Külsőre olyan masszát kapunk, mint az igazi fagyi.

Túrófagylalt

Hozzávalók: 3 dl tej, 1,5 dl tejszín, 20 dkg kristálycukor, 1 dkg vaníliás cukor, 20 dkg tehéntúró, 4 cl vanílialikőr, 5 dkg mazsola

A tejhez hozzáöntjük a tejszínt, elkeverjük benne a kristálycukrot, a vaníliás cukrot és felforraljuk. Lehűtjük és belekeverjük az áttört tűrót, a vanílialikőrt és az áztatott mazsolát. Az edényt váltott hideg vízbe állítjuk és gyakori keveréssel lehűtjük. Ezután mélyhűtőbe tesszük és megdermesztjük.

Házi parfé

Hozzávalók: 50 g vaníliás pudingpor (főzős), 20 dkg cukor, 5 dl tej, 1 l tejszín, tetszés szerinti ízesítő

A pudingport és a cukrot egy dl hideg tejjel csomómentesre keverjük, majd hozzáöntjük a többi, forrásban lévő (4 dl) tejet. Alaposan összekeverjük, pár percre feltesszük a tűzre, hogy alaposan kiforrjon, majd levesszük és kihűtjük. A kihűlt krémhez hozzáadjuk a jelleget adó anyagot (ez lehet olvasztott csokoládé, fahéj, egy kevés cukorral citromlével pépesre turmixolt gyümölcs stb.), majd jól összekeverjük. A tejszínt kemény habbá verjük, és óvatosan a krémhez adjuk. Az így elkészített habos krémet őzgerincformába töltjük, és mélyhűtőben fagyasztjuk. A megfagyott parfét szeleteljük, és tányéron, egy kis gyümölccsel, tejszínhabbal tálaljuk.

Sok-sok recept a fagylalt, a parfé és a sorbet körül >>>


Fogyókúrás fagylaltok

A hagyományos fagylalt majd’ minden összetevője tiltólistás lehet annak, aki figyel a vonalaira. A háziasszonyi találékonyság azonban ezen a téren is megmutatkozik...

Hozzávalók: 1 liter tej, 2-3 teáskanál édesítő, 4 tojássárgája, negyed vaníliarúd, 1 csapott kávéskanál vaníliás pudingpor

1 dl tejet a többi hozzávalóval simára keverünk. 9 dl tejet felforralunk, majd a tojásos tejre öntjük. Tovább hevítjük. Többféleképpen ízesíthetjük (ld. fentebb). Ha kihűlt, átkeverjük, és fagyasztóba tesszük.

Piros gyümölcsfagylalt

Hozzávalók: 20 dkg eper, 20 dkg málna, 10 dkg ribizli, 6 evőkanál édesítőszer, 4 pohár natúr joghurt, 1 késhegynyi őrölt fahéj

A joghurtot az édesítővel és a fahéjjal alaposan elkeverjük. A gyümölcsöket gondosan megmossuk, a fele mennyiséget turmixoljuk és a joghurthoz keverjük. Az eper másik felét apró darabokra vágva, a málna és a ribizli másik felét egészben adjuk a gyümölcsös joghurthoz. A masszát műanyag tálkába töltjük és lefagyasztjuk.

Almás-citromos fagyi

Hozzávalók: 1 kg alma, 1 frissen facsart citrom leve és lereszelt héja, 10 dkg édesítőszer

A félbevágott, meghámozott, magházuktól megtisztított almákat nagy lyukú reszelőn lereszeljük és ráöntjük a citromlevet valamint a lereszelt héjat. Hozzáadjuk az édesítőszert és villával addig keverjük, míg pürés állagúvá nem válik. Műanyag tálban lefagyasztjuk, tálaláskor gombócokat szedünk belőle. Fagylaltoskehelyben almakockákkal díszítjük.

Málna-joghurt parfé

Hozzávalók: 5 natúr 2 dl-es joghurt, 40 dkg málna, édesítő, pici likőr (elhagyható)

Vízbe mártunk és kifacsarunk egy konyharuhát, egy tésztaszűrőt kibélelünk vele. Ebbe tesszük  a jól elkevert joghurtokat és egy órát hagyjuk lecsepegni. A málna felét édesítővel összeturmixoljuk, esetleg a likőrrel is. Belerakjuk a joghurtot és a maradék málnát. Elkeverjük, műanyag poharakban fagyasztjuk, zsírszegény tejszínhabbal díszítjük.

Nézd meg receptválogatásunkat is!

Fagyitörténelem és érdekességek, receptek >>>

A parfé is hűsít, gép sem kell hozzá >>>

Mindenféle fagylalt-költemények >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss