Elkészítés: A lisztben kis gödröt képezünk, beleütjük a tojásokat, az olajat, majd ujjainkkal gyors mozdulatokkal összedolgozzuk és összegyúrjuk. Türelmesen gyúrjuk, amíg az összes lisztet a tészta felveszi, ha túlságosan kemény lenne, pici vizet öntsünk hozzá. Addig gyúrjuk, ameddig sima állagú, kemény, nehezen gyúrható tésztát kapunk.
Gombócot formázunk, letakarjuk, pihentetjük 15-20 percig, majd tenyerünkkel lelapogatjuk, és elkezdjük nyújtani. Eleinte nem kell a nyújtófára tekerni, csak amikor már félig kinyújtottuk.
Kerek formát úgy kapunk, hogy minden nyújtás közben 90 fokkal elfordítjuk a tésztát, ha ragad, pici lisztet hintünk rá, amit tenyerünkkel elsimítunk, de lehetőleg minél kevesebb liszttel nyújtsuk, ameddig a gyúródeszka át nem látszik.
Szárítsuk kb. 1/2-1 órát, hogy a darabolásnál ne tapadjon össze, mielőtt tetszőleges formára darabolnánk.
A tésztát géppel felvágjuk, vagy hagyományosan daraboljuk: enyhén lisztezzük, a lisztet elsimítjuk, feltekerjük a nyújtófára, a nyújtófa tetején hosszant végig elvágjuk. A kapott tésztát hosszában éles késsel megfelezzük, a két tésztacsík halmazt egymásra fektetjük, és tetszőleges formára vágjuk. Lehet cérna-, különféle vastagságú metélt, vagy kisebb-nagyobb kockaforma, ha megszárítjuk, csuszatésztát tördelhetünk belőle.
A nyers, feldarabolt tésztát szétrázogatjuk, átforgatjuk főzés előtt, hogy ne tapadhasson össze.
A nyújtást követően a friss tésztából egyéb töltött tésztaféleséget is készíthetünk!