Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Házi (durum) tészta

Hozzávalók

 • Hozzávalók 45 dkg tésztához:
 • 30 dkg durumliszt
 • 3 közepes tojás
 • 2 evőkanál olívaolaj
 • csipet só

Elkészítés

  Elkészítés: A lisztben kis gödröt képezünk, beleütjük a tojásokat, az olajat, majd ujjainkkal gyors mozdulatokkal összedolgozzuk és összegyúrjuk. Türelmesen gyúrjuk, amíg az összes lisztet a tészta felveszi, ha túlságosan kemény lenne, pici vizet öntsünk hozzá. Addig gyúrjuk, ameddig sima állagú, kemény, nehezen gyúrható tésztát kapunk.

  Gombócot formázunk, letakarjuk, pihentetjük 15-20 percig, majd tenyerünkkel lelapogatjuk, és elkezdjük nyújtani. Eleinte nem kell a nyújtófára tekerni, csak amikor már félig kinyújtottuk.

  Kerek formát úgy kapunk, hogy minden nyújtás közben 90 fokkal elfordítjuk a tésztát, ha ragad, pici lisztet hintünk rá, amit tenyerünkkel elsimítunk, de lehetőleg minél kevesebb liszttel nyújtsuk, ameddig a gyúródeszka át nem látszik.

  Szárítsuk kb. 1/2-1 órát, hogy a darabolásnál ne tapadjon össze, mielőtt tetszőleges formára darabolnánk.

  A tésztát géppel felvágjuk, vagy hagyományosan daraboljuk: enyhén lisztezzük, a lisztet elsimítjuk, feltekerjük a nyújtófára, a nyújtófa tetején hosszant végig elvágjuk. A kapott tésztát hosszában éles késsel megfelezzük, a két tésztacsík halmazt egymásra fektetjük, és tetszőleges formára vágjuk. Lehet cérna-, különféle vastagságú metélt, vagy kisebb-nagyobb kockaforma, ha megszárítjuk, csuszatésztát tördelhetünk belőle.

  A nyers, feldarabolt tésztát szétrázogatjuk, átforgatjuk főzés előtt, hogy ne tapadhasson össze.

  A nyújtást követően a friss tésztából egyéb töltött tésztaféleséget is készíthetünk!

Megjegyzés

Az alábbi érdekességet hallottam egy olasz főzős műsorban: a tésztát mindig bő, a tészta súlyához képest 10-szeres mennyiségű sós vízben főzzük roppanósra! Olaj a vízbe nem kell, mindig a tésztába teszik, vízzel öblíteni egyenesen vétek, mert árt a tészta szerkezetének! – ezt mondta az olasz chef.

Normál gyúródeszkán 25 dkg lisztből készült tésztát könnyebb kinyújtani, 30 dkg liszttel nehezebb, de azért ki lehet. Kicsit körben lelóg a deszkáról, de ez végül is nem baj.

gaby53
 • Kinyomtatom
 • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin