Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Hattyús képviselőfánk

45 perc
mester
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • csipetnyi só
  • 6 dkg vaj
  • 20 dkg liszt
  • 3 tojás
  • 1 dl víz
  • A töltelékhez:
  • 2 evőkanál étkezési keményítő
  • 4 evőkanál cukor
  • 1 dl tej
  • 1 tojás sárgája
  • 1 evőkanál rumaroma
  • 5 dkg étcsokoládé a hattyúk dekorálásához

Elkészítés

Elkészítés: 1. Csipetnyi sóval meg a vajjal együtt 1 dl vizet felforralunk, majd egyszerre beleöntjük az előzőleg átszitált lisztet. Közepes hőfokon kevergetve addig főzzük, amíg a tészta az edény aljától egy darabban elválik, és az edény alján fehér réteg keletkezik. Ekkor félrehúzzuk.

2. Az égetett tésztába azonnal beledolgozunk 1 tojást, majd keverőtálba tesszük, és hűlni hagyjuk. Végül egyenként belekeverjük a megmaradt tojásokat.

3. A masszát nagylyukú, csillagcsöves nyomózsákba töltjük, és sütőpapírral kibélelt tepsibe 12 halmot nyomunk. A maradék masszából 12 S alakú formát készítünk, mely a hattyú nyaka lesz. A halmok ne legyenek túl közel egymáshoz! 225 fokra (légkeverésnél 200 fokra) előmelegített sütőbe toljuk, és 20-25 percig sütjük.

4. Közben az étkezési keményítőt a cukorral, a tejjel és a tojássárgával összekeverjük, utána összeforraljuk, miután összesűrűsödött, levesszük a tűzről, és ekkor keverjük bele a rumaromát. Hagyjuk kihűlni.

5. A sütőből kivett fánkok tetejét ollóval még forrón levágjuk (óvatosan kell vágni, mert a tésztából gőz távozik), a fánkokat és a kalapokat rácsra helyezve hagyjuk kihűlni. A kihűlt kalapokat ollóval vágjuk szárnyformára.

6. A fánkokat a krémmel megtöltjük, és ebbe helyezzük bele a szárnyakat és a hattyú nyakát.

7. A megolvasztott étcsokoládéból megformázzuk a hattyú csőrét, szemét megrajzoljuk fogpiszkálóval.

Ezek is érdekelhetnek

Friss