Elkészítés: 1. Csipetnyi sóval meg a vajjal együtt 1 dl vizet felforralunk, majd egyszerre beleöntjük az előzőleg átszitált lisztet. Közepes hőfokon kevergetve addig főzzük, amíg a tészta az edény aljától egy darabban elválik, és az edény alján fehér réteg keletkezik. Ekkor félrehúzzuk.
2. Az égetett tésztába azonnal beledolgozunk 1 tojást, majd keverőtálba tesszük, és hűlni hagyjuk. Végül egyenként belekeverjük a megmaradt tojásokat.
3. A masszát nagylyukú, csillagcsöves nyomózsákba töltjük, és sütőpapírral kibélelt tepsibe 12 halmot nyomunk. A maradék masszából 12 S alakú formát készítünk, mely a hattyú nyaka lesz. A halmok ne legyenek túl közel egymáshoz! 225 fokra (légkeverésnél 200 fokra) előmelegített sütőbe toljuk, és 20-25 percig sütjük.
4. Közben az étkezési keményítőt a cukorral, a tejjel és a tojássárgával összekeverjük, utána összeforraljuk, miután összesűrűsödött, levesszük a tűzről, és ekkor keverjük bele a rumaromát. Hagyjuk kihűlni.
5. A sütőből kivett fánkok tetejét ollóval még forrón levágjuk (óvatosan kell vágni, mert a tésztából gőz távozik), a fánkokat és a kalapokat rácsra helyezve hagyjuk kihűlni. A kihűlt kalapokat ollóval vágjuk szárnyformára.
6. A fánkokat a krémmel megtöltjük, és ebbe helyezzük bele a szárnyakat és a hattyú nyakát.
7. A megolvasztott étcsokoládéból megformázzuk a hattyú csőrét, szemét megrajzoljuk fogpiszkálóval.