Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Hatmagos kovászolt kenyér

default user icon

Hozzávalók

  • 2,4 dl víz
  • 6 dkg fehér kovász (100% hidratáltságú, aktív)
  • 6 dkg rozskovász (100% hidratáltságú, aktív)
  • 5 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 7,5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 17, 5 dkg fehér búzaliszt
  • 1 dkg só
  • A beáztatott magkeverékhez:
  • 8 dkg magkeverék (zabpehely, lenmag, chia mag, napraforgómag, fehér-és fekete szezámmag)
  • 1/2 dl víz

Elkészítés

    1. A kézmeleg vizet (kb. 36 fokos) a dagasztó tálba öntjük. Hozzáadjuk a kovászokat, majd eldolgozzuk. Ezután hozzáadjuk a liszteket és dagasztani kezdjük.
    2. Ha összeállt a tészta, hozzáadjuk a sót, és készre dagasztjuk a tésztát.
    3. Hozzáadjuk az áztatott magokat a tésztához. Nem dagasztjuk, csak belegyúrjuk őket a tésztába.
    4. Egy kiolajozott tálba tesszük a tésztát, lefedjük, majd 30 percig pihentetjük.
    5. Olajozott deszkán a tésztát kihúzzuk, majd meghajtogatjuk és feltekerjük, mint a kakaós csigát. Visszatesszük a tálba további 30 percet pihenni.
    6. A 30 perc lejárta után ezt újra megismételjük, és ismét 30 percet pihentetjük. Ha lejárt, a tálban újra meghajtjuk, feltekerjük és 1 óráig pihentetjük.
    7. Lisztezett deszkára tesszük a tésztát, majd kenyeret formázunk belőle. Egy nedves konyharuhával bélelt tálba tesszük, majd beleforgatjuk a magkeverékbe. Szakajtóba tesszük a kenyeret, kb. 1 órát kelesztjük.
    8. A sütőt 250 fokra előmelegítjük a vaslábossal együtt. A kenyeret sütőpaprra borítjuk, bevágjuk, majd a sütőpapírral együtt a forró lábosba tesszük.
    9. Kb. 20 percig sütjük. 20 perc után levesszük róla a fedőt és 220 fokon kb. 20 percig sütjük.

    NÉZD MEG AZ ELKÉSZÍTÉSÉT VIDEÓN IS! >>> 

    ÖKÖRSZEM, AHOGY SZABI, A PÉK KÉSZÍTI>>> 

    TÖLTÖTT SÓS KIFLI ÉS STANGLI - SZABI, A PÉK RECEPTJE>>> 

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin