Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kelkáposzta

Története

Már több mint ezer éve termesztik Európában. Olaszkáposzta néven is ismert, valószínűleg Savoya környékéről származik.

Hogyan válasszunk?


A nedvdús, egészséges levelű kelkáposztákat válasszuk ki a piacon. A kelkáposztafej legyen zárt és ruganyos. Hagyjuk ott azokat, melyeknek már erős káposztaszaga van.

Hogyan tároljuk?


Földdel befedve vagy gyökerestül nedves homokba állítva áttelel, de a szárától megfosztva a hűtőszekrényben egy hétnél tovább nem áll el.

Hogyan készítsük elő?


A leveleket forrázzuk le, hogy elvegyük az esetleges keserű mellékízt, erre a célra jó lehet még a főzővízbe tett kis cukor is. A forró víz segítségével megszabadulhatunk a laza levelek közé esetleg elbújt bogaraktól is.

Hogyan főzzük?


Kevésbé puffaszt, mint a fejes káposzta, jobban is emészthető, magasabb a fehérjetartalma. Jól áll neki a kömény és a fokhagyma. Nagyon gyorsan megfő, édeskés ízét szinte mindenki szereti. Az igazán profik nem hagyják ki a húslevesből sem. A bablevesbe is jól illik néhány zsenge kelkáposztalevél. A kelkáposzta főzeléket rosszul is el lehet készíteni, de egy kis köménnyel, krumplival, fokhagymával nagyon finom lehet.

Néhány praktika


Egyes kutatások azt igazolták, hogy minél tovább fő, annál erősebb lesz a tipikus káposztaszag, ezért is elég csupán néhány percig főzni.

Felhasználási javaslat


A rakott kelkáposzta sokunk kedvence, darált hússal, rizzsel, tejföllel ízesítve. Köretként is megállja a helyét, felcsíkozva, fokhagymával megpárolva, köménymaggal kiegészíti a legegyszerűbb ételeket is.

Miért ne?


A profik párolhatnak benne halat is, de vannak, akik a töltött káposztát is kelkáposztalevélből készítik savanyú káposzta helyett. Finom a kelkáposzta krémleves is, ehhez hagymát dinsztelünk, majd megpároljuk rajta a csíkokra vágott kelkáposztát is. Felöntjük alaplével, pirospaprikával, köménnyel ízesítjük, majd turmixoljuk.

Ismerjük meg jobban!


Itthon a déli területeken termelik, elsősorban Mohács és Szentes környékén. Rokonai az összes káposztafélék, közelebbi a brokkoli, a kelbimbó, a karfiol, távolabbi például a kínai kel. Rokona a fejes káposztának is, de a legfőbb különbség, hogy a levelek nem tömörek, hanem lazán simulnak egymáshoz, és a felületük is sokkal fodrosabb, egyenetlenebb. Színe sötétebb, íze lágyabb, mint a fejes káposztának. Létezik sima levelű és fodros változatban is. Egyes fajtái rendkívül télállóak, és még a hó alatt is kibírják, de általánosságban elmondható, hogy könnyebben termeszthető, mint a fejes káposzta. Fagymentes termesztési területein pedig több méter magasra is megnőhet.

Élelmezési ismeretek


Energiatartalma alacsony, csak 30 kcal/100 gr, ezért nagyon jól beleillik a különböző diétákba. Gazdag vitaminokban, A-, B-, C- és E-vitamin is van benne. Kalciumtartalma erősíti a csontokat. Nagyon gazdag rostokban, és vastartalma is kimagasló. Ismert immunerősítő, gyulladásgátló hatása. Eleink fogfájásra kicsit összetörték sodrófával a leveleit, és ezzel borogatták a fájó fogakat.