Keress receptre vagy hozzávalóra
Hirdetes
Recept feltöltés

Görögdinnye

Története

Meglepő módon a görögdinnye eredeti termőhelye a Kalahári-sivatag. Innen terjedt el - valószínűleg a magok széthurcolásával - a világon mindenütt. Egy egyiptomi hieroglifa már ötezer évvel ezelőtt megemlít egy görögdinnye szüretet. A fáraók a túlvilági utazásukhoz gyakran kapták útravalóul sírkamráikban. Egyesek szerint még az egyiptomi zászló vörös, fehér és fekete színeit is a görögdinnye ihlette. Európában az 1500-as évektől említik, ide valószínűleg a mórok közvetítésével került. Sem a görgésnek, sem a görögöknek nincs közük a görögdinnye nevéhez, valószínűbb, hogy egy áthallás miatt lett görögdinnye, talán a vörös dinnyét érthették félre.

Hogyan válasszunk?

Mindenki másképp vásárol görögdinnyét. Van, aki csapkod, van, aki kopogtat. Van, aki a szárát nézegeti, és ha elszáradt ez a bajusznak is nevezett rész, akkor jó a dinnye. A legbiztosabb módszer, ha meglékeltetjük és megkóstoljuk.

Hogyan tároljuk?

A megbontott dinnye a hűtőben 3-10 napig marad friss. Bontatlanul tovább is eltarthatjuk.

Hogyan készítsük elő?

Jól hűtsük le, mossuk meg, majd egy éles késsel szeleteljük fel.

Hogyan főzzük?

A dinnye szinte minden része felhasználható. A húsát általában hidegen, nyersen fogyasztjuk. Készíthetünk belőle turmixot és levest, sültek mellé pedig kiváló salátát fetasajttal, lilahagymával.

Néhány praktika

A századfordulón divat volt az egész dinnye tartósítása. Faládában, szitált hamu alatt tárolták a nyáron leszedett dinnyét, akár kora tavaszig. A dinnyemag zsírban és proteinekben gazdag. Rágcsálnivalót szárítás, sütés és fűszerezés után nyerhetünk belőle. A dinnyemag teaként vese- és cukorbetegeknek segíthet, de van, ahol olajat is sajtolnak belőle.

Felhasználási javaslat

Bólékba is kiváló, főleg ha a gyümölcsbe - darabolás előtt - injekciós tűvel óvatosan rumot vagy vodkát juttatunk.

Miért ne?

Grillpartikon próbáljuk ki a lehűtött dinnyekockákat lilahagymával és frissen őrölt borssal felszolgálni. Egyes kultúrákban a héjának van nagy kultusza. A kínaiak a héját zöldségként wokban sütik meg fokhagymával, újhagymával, de ragut is készítenek belőle. Savanyítani is szokták a dinnyehéjat, Magyarországon pedig cukorszirupban tartósítják, hogy télen süteményekhez adják.

Ismerjük meg jobban!

Alakja gömbölyű vagy hosszúkás. Héja zöld és csíkos. A gyümölcshús színe piros, ritkábban sárga, víztartalma gyakran eléri a 90-95%-ot. A tökfélék családjához tartozik, és testvérei az uborka, a cukkini és - a méretben hozzá közelebb álló - tök. Családjában szinte csak zöldségek vannak, őt mégis gyümölcsnek hívjuk. A világ legnagyobb dinnyetermelője Kína. A japánoknál is óriási a kultusza, olyannyira, hogy a két legérdekesebb dinnyefaj nemesítése is őket dicséri. Az egyik a kocka alakú dinnye, mely könnyebben szállítható, tárolható, szeletelhető, és nem gurul el, amikor letesszük a nehéz cekkert a zebránál. A másik a densuke dinnye, mely a világ legdrágább dinnyefajtája, fekete héjának köszönhetően. A közelmúltban egymillió forintért kelt egy szép példány. Ne higgyünk azoknak, akik augusztus 10. után már Lőrinccel riogatnak. Két Lőrinc nap is van, a dinnyére vonatkozó óvintézkedéseket a szeptember 5-i Lőrinc nap után érdemes betartani, de akkor is körültekintéssel. Még ilyenkor is kapható jó minőségű dinnye.

Élelmezési ismeretek

Energiatartalma 36 kcal, 127 kJ/100 gramm. Gyógyhatását víz, vitamin és ásványi anyag tartalma adja. Lábadozóknak gyengédsége miatt érdemes fogyasztani. Máj és vesebetegeknek tisztításra jó. Szoptatós anyáknál fokozza a tejtermelést. Érrendszeri betegségeknél visszaállítja a sav-lúg egyensúlyt. Emésztési problémáknál a bélmozgásokat serkenti. Citrulin tartalma a libidóra is jótékony hatással lehet. Érdemes viszont vigyázni vele, ha érzékenyek vagyunk a parlagfűre, keresztallergiát válthat ki.

Hirdetes
Hirdetes