A banáncserje valószínűleg a legelső volt az ember által művelt növények közül - mintegy 12 ezer évvel ezelőtt. A ma ismert banán két vadon termő fajta terméketlen (azaz magot nem hozó) hibridje.
A banánt akkor vásároljuk meg, amikor még nem teljesen érett. A gyümölcsöt egyébként zölden szedik le a fáról, és szobahőmérsékleten, lassan érlelik meg (a hideg nem tesz jót neki). Színe először sárgára, majd szép, cirmos árnyalatúra vált. Vigyázzunk az olyan banánnal, amelyen világosbarna foltok vannak: az ilyen gyümölcs megfagyott, így biztosan nem fog megérni.
A hideg nem kedvez a banánnak, mivel megbarnul a héja, ezért lehetőleg 12 fok feletti hőmérsékleten tároljuk. Szobahőmérsékleten gyorsan megérik: akkor a legfinomabb, amikor a héja sárga, és fekete pöttyök jelennek meg rajta.
Egyszerűen meghámozzuk. Ha felkarikázzuk vagy felaprítjuk, locsoljuk meg kevés citromlével, hogy ne barnuljon meg.
Általában nyersen fogyasztjuk, de készülhet belőle sütemény, lekvár, az értelenebb banánt pedig húsételekbe is tehetjük. Szabad tűzön grillezhetjük is a banánt: az alaposan megmosott gyümölcsöt héjastul, alufóliába csomagolva helyezzük a sütőrácsra.
Ha nem akarjuk, hogy a levegőn megbarnuljon, csepegtessünk citromlevet a karikákra vágott gyümölcsre! Ugyanez a teendő, ha kompótnak vagy lekvárnak tesszük el. Az érést meggyorsíthatjuk, ha a banánt újságpapírba csomagolva, szobahőmérsékleten tároljuk, és időnként ellenőrizzük a folyamatot.
Banánturmix Banánszeleteket és hámozott almakockákat joghurttal, almalével és egy kis mézzel összeturmixolunk. Készülhet kevés cukorral, fahéjjal és tejjel is a banánturmix. Banán és csoki A csokoládékrémet gazdagíthatjuk banánkockákkal vagy banánbefőttel.
Banán fehér húsokkal Összeturmixoljuk a banánt, kevés grízzel és más gyümölcsökkel (mazsolával, sárgabarackkal) keverjük, csőben sütjük, és sült csirke vagy borjúszelet köreteként kínáljuk.
Napjaink étrendjében a banán izgalmas és eredeti színfoltot jelent. Energiatartalma magas, könnyen fogyasztható és gyorsan emészthető (1 és háromnegyed óra alatt, míg a narancs emésztése 2 és háromnegyed, a krumplié pedig 3 és fél órát vesz igénybe), így minden életkorban ideális táplálék. Kisbabáknak: hozzátápláláskor az egyik legjobb kezdő gyümölcs (először mártsuk forró vízbe, majd pépesítsük vagy villával gondosan törjük össze). Gyerekeknek: mivel szívesen fogyasztják, jól kiegészíti a válogatós kisiskolások reggelijét (egy banán energiatartalma – méretétől függően – megegyezik 30-45 gramm kenyérével). Sportolóknak: különösen ajánlott, mivel gazdag szénhidrátokban, B-vitaminokban, káliumban és magnéziumban (utóbbi kettő segíti az izomműködést). És végül az aktív felnőtteknek: gyorsan és kényelmesen fogyasztható uzsonnára, vagy egy túl könnyűre sikeredett étkezés kiegészítéseként.
Az egészséges és könnyen emészthető banán az immunrendszer működését is segíti, mivel C- és B-vitamint, ásványi anyagokat és nyomelemeket (cinket, rezet, mangánt, szelént) is tartalmaz.