Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Sárgadinnye

Története

A sárgadinnye szülőhazája India, de egyes találgatások szerint inkább az iráni, vagy az afrikai sivatag. Mindenesetre ezt a finom gyümölcsöt már az időszámításunk előtti V. században, Egyiptomban már termesztették. A Földközi-tengeren át eljutott a görögökhöz, majd az I. században Rómába is. A kisméretű ókori sárgadinnye nem volt igazán édes, így borssal és ecettel fogyasztották. Csak az évszázadok során alakult ki ma is ismert illatos, édes, nagyobb formája. Ekkortól kezdve már nem zöldségnek, hanem inkább gyümölcsnek tekintették. A reneszánsz idején a szerzetesek a pápa számára a sárgadinnyét Cantaluppo településen a pápai nyári lakban termesztették (innen ered a kantalupdinnye elnevezés, s az általunk is olyan jól ismert kerek, narancsszínű húsú, zamatos fajta). A XVI. század végétől kezdődően pedig már egész Dél-Európában megjelent ez az ízletes, finom gyümölcs.

Hogyan válasszunk?

Egyesek megtapogatják, mennyire kemény és méricskélik a súlyát, míg mások az illata, esetleg színe alapján döntenek. Végül azok, akik a dinnyeválasztás igazi mesterének vallják magukat, különbséget tudnak tenni „nőnemű” és „hímnemű” dinnye között. De ahogyan az angyaloknak, a dinnyéknek sincsen nemük! És a híres glória szélességének sincsen semmiféle hatása a gyümölcs ízére. Az ígéretes sárgadinnye kézbe véve tömör és jellegzetes, de nem túl erős illatot áraszt. A gyümölcs érettségének záloga a karika, azaz a szár töve körüli finom repedés megléte. De figyelem! Egyes fajták esetén a karika nem létezik, ez tehát nem lehet választási szempont. ...Az a legjobb tehát, ha az ösztöneinkre bízzuk magunkat.

Hogyan tároljuk?

Ne tartsuk hűtőszekrényben, mert jellegzetes illatát átveheti a többi élelmiszer is. Jobb híján válasszuk a zöldséges rekeszt, dinnyénket pedig csomagoljuk be háztartási fóliába. Fogyasztás előtt egy órával azonban tegyük be a hűtőbe, ugyanis ízét így jobban élvezhetjük majd.

Hogyan készítsük elő?

Ha általában meg is elégszünk azzal, hogy kettévágjuk, és kikanalazzuk a magokat, nem árt, ha ismerünk néhány eredeti elkészítési trükköt. A sárgadinnyéből sárgadinnyevájóval apró golyócskákat formázhatunk, amelyek aztán felhasználhatóak salátában és nyársra húzva is. Ha kézügyességünk megengedi, a dinnye héját is kicsipkézhetjük. Elég, ha a kívánt mintát egy kés hegyével előre a dinnye héjára rajzoljuk, majd ez alapján belevágjuk a díszítést. Ha befőzzük, adjunk néhány szem összetört magot is a gyümölcs húsához, ettől ugyanis sárgadinnyelekvárunk kellemesen kesernyés aromájú lesz.

Hogyan főzzük?

Ugyan szokatlan, de a nagyon rövid főzés felszabadítja a sárgadinnye aromáját. Tegyük a vékony szeletekre vágott dinnyét 2-3 percre a sütőbe, hogy átmelegedjen. Ezután locsoljuk meg olívaolajjal, és tálaljuk hal mellé köretként. Ha vastagabb szeletekre vágjuk a sárgadinnye húsát, két percig serpenyőben süthetjük. Átsüthetjük zöldfűszerekkel és egy szelet sonkával alufóliába csomagolva, sőt akár bundában is!

Néhány praktika

A sárgadinnye kitűnően illik az alábbi hozzávalókhoz: Zöldfűszerek: menta, tárkony, metélőhagyma, és főként a bazsalikom Fűszerek: zöld ánizs, gyömbér, bors Likőrök, tömény italok (ánizslikőr) és szörpök (mandulatej) Egyéb gyümölcsök (nyárson vagy salátában): füge, őszibarack, sárgabarack, pomelo, zöld citrom.

Felhasználási javaslat

Sonkafélékkel Helyezzünk nagyon vékony sárgadinnye-szeleteket salátaágyra, és adjunk hozzá finomra szeletelt nyers, pármai, bayonne-i vagy spanyol Serrano sonkát, esetleg szárított marhahúst. Ha nyársat készítünk, húzzunk rá felváltva sárgadinnye-golyócskákat és sonkakockákat. Levesben Egyszerűen hűtsük be a sárgadinnye leturmixolt húsát, vagy a dinnyéből vájt golyócskákat érleljük fűszeres, mézzel édesített borban, s már kész is az ízletes, hűsítő eledel. Serpenyőben Karamellizáljunk néhány dinnyeszeletet ánizzsal, vaníliával fűszerezett szirupban, s isteni köretet kapunk! Salátában Kitűnően illik a tenger gyümölcseihez, a lazachoz és a rákhúshoz is. Leveles tésztában Néhány sárgadinnyeszeletet ízesítsünk zöldfűszerekkel, egy-egy szelet sajt kíséretében burkoljuk leveles tésztába, majd olajban süssük ki. Isteni!

Miért ne?

Bundában Vastag dinnyeszeleteket mártsunk palacsintatésztába (a tésztához vegyünk 10 dkg lisztet, 1 dl sört, 1 egész tojást és 3 fehérjét) és olajban süssük ki. A bundás dinnyeszeleteket cukrozzuk meg, és tálaljuk fűszeres vaníliamártással. Ha sósan fogyasztjuk, ánizslikőr mellé szervírozva kellemes étvágygerjesztő. Lekvárkészítés Cukorszirupban főzzünk meg 2 kg sárgadinnyét (a sziruphoz vegyünk 1 liter vizet, 2 kg cukrot, két citrom levét és reszelt héját). Keverhetjük körtével vagy ananásszal is, akkor még pikánsabb!

Ismerjük meg jobban!

A sárgadinnyét az egész világon ismerik, számtalan alakú és színű változata létezik.

Élelmezési ismeretek

A rendkívül frissítő és szomjoltó sárgadinnye gazdag A-provitaminban (azaz karotinban), és sok C-vitamint is találunk benne. Mindemellett kevés kalóriát tartalmaz (48 kcal, azaz 200 kJ/100 g). Rostokban dús húsa révén a sárgadinnye enyhe hashajtó hatással rendelkezik. Jobban tolerálható, ha nem jéghidegen fogyasztjuk, és nem iszunk mellé nagy mennyiségű folyadékot. A sárgadinnye cukortartalma A sárgadinnye akkor a legfinomabb, ha kellően érett és optimális cukortartalommal rendelkezik (kb. 12 %). Ha ez az arány nem éri el a 8-9 százalékot, élvezhetetlennek tartjuk a dinnyét. A gyümölcs cukortartalma függ a fajtától, a napsütés mennyiségétől, az öntözés mikéntjétől és természetesen a szedés időpontjától is (a túl korán leszedett dinnye cukortartalma már nem emelkedik, így a gyümölcs soha nem lesz eléggé érett). Napjainkban két olyan rendszer van, amelyek segítségével tesztelhetjük a sárgadinnyét, és automatikusan megmérhetjük cukortartalmukat: egy aprócska darab gyümölcshúst, vagy egyszerűen egy cseppnyi levet veszünk a dinnyéből, s cukorszintmérővel elvégezzük a mérést. Ahhoz, hogy a teszt megbízható legyen, vagy minden dinnyét ellenőriznek, vagy minden szedésből reprezentatív mintát vesznek. Sok hipermarket már csak olyan termelőtől vesz át árut, aki ellenőrzi a leszedett dinnyét. A vásárlók számára ez az eljárás garantálja, hogy kellően édes sárgadinnyét tehessenek a kosárba. A sárgadinnyemag olaja A sárgadinnye magjából köptető és nyugtató hatású olajat préselhetünk.