Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Karfiol

Története

A karfiol a Közel-Keletről származik, s ismerték, szerették már a görögök és a rómaiak is. Hosszú ideig feledésbe merült, majd a XVI. században jelent meg újra a genovai tengerészeknek köszönhetően, akik keletről hozták – mint újdonságot! A következő évszázadban Olivier de Serres, a nagy mezőgazda a nehezen termelhető növények között említi. La Quintinie, a Napkirály kertésze a magokat Ciprusról hozatta, hogy karfiolt termeszthessen. Franciaországban csak a XVII. század végén sikerült magot termeszteni. XV. Lajos – aki nagy karfiol-kedvelő volt – uralkodása alatt nevezik el a király egyik kegyencnőjéről "à la du Barry"-nak a karfiolos ételeket. A zöldségfélét abban az időben már egyre többen termesztik, és nagyon népszerű.

Hogyan válasszunk?

A karfiol rózsája legyen szép fehér, szabályos és finom felületű, kemény. A frissesség jele a fejet körbevevő levelek frissessége is.

Hogyan tároljuk?

A hűtőszekrény zöldséges rekeszében a karfiol 2-3 napig tárolható. Mossuk meg, bontsuk kis rózsákra, és tegyük légmentesen záródó dobozba, így tovább eláll. Ez a virágzöldség könnyen fagyasztható, és így hat hónapig áll el. Fagyasztás előtt blansírozzuk (mártsuk 3 percig forró sós vízbe) a karfiolrózsákat, alaposan csepegtessük le!

Hogyan készítsük elő?

Szedjük apró rózsákra, és csap alatt mossuk meg.

Hogyan főzzük?

A karfiol rózsái megfőnek 10-15 perc alatt bő, mérsékelten sós, lobogó vízben. Ha gőzöljük, számítsunk 5-10 perc főzési időt. A karfiol-krémleves készítéséhez öntsük le a főzővizet a megfőzött karfiolról, és víz nélkül főzzük újra, amíg vörössé válik. Ezután adjunk vissza hozzá egy keveset a főzővízből. Ha a fejet egyben akarjuk egyenletesen megfőzni, vágjuk be a torzsáját kereszt alakban.

Néhány praktika

A jó emészthetőség eléréséhez A többi káposztaféléhez hasonlóan a karfiol is tartalmaz kénvegyületeket, ezért főzés során kibocsát fenolt és kénhidrogént. Az érzékeny fogyasztóknál ezek a vegyi anyagok felfúvódást okozhatnak. Hogy könnyen emészthessük, blansírozzuk lobogó vízbe mártva néhány percig. Ez az eljárás lehetővé teszi, hogy az illékonyabb kénvegyületek egy része eltávozzon. Ezután új főzővízben vagy gőzben főzzük tovább. Mivel a kénhidrogén a főzés során keletkezik, azt tanácsoljuk, hogy az ne tartson túl sokáig: így korlátozható a zöldségben keletkező, rosszul tolerált kénes vegyületek képződése, és a karfiol könnyebben emészthető. A karfiol színe A karfiol virág színe fehér, kis bézs árnyalattal. Sok más virághoz hasonlóan azonban ez a növény is tartalmaz pigment-előanyagokat, nevezetesen anthociánt (lila, bíbor és kék pigmentek). Fűtés vagy fény hatására megtörténhet, hogy váratlan elszíneződés jelenik meg a karfiolon. Így lúgos közegben (pl. meszes vízben), a flavonok megsárgulhatnak. Ha ezt szeretnénk elkerülni, elég a főzővízbe egy kis savas hatású citromlevet tenni, így a karfiol fehér marad. A karfiol rostjai és a benne lévő C-vitamin rákmegelőző tulajdonsággal bíró anyagok, tehát a növényt daganat-megelőző céllal hasznos beillesztenünk táplálkozásunkba.

Felhasználási javaslat

Saláták Nyers karfiol avokádómártással, joghurttal, zöldcitrom levével és cayenne borssal ízesítve. Főtt karfiol és kemény tojás apróra vagdalva, és fokhagymás-mustáros vinaigrette-tel (vagy paradicsomos majonézzel) tálalva. Puding Főtt, lecsepegtetett, összemixelt, két tojás sárgájával és egy felvert egész tojással összekevert karfiolt keverjünk el 2 dl tejszínnel és szerecsendióval. Süssük gőzben 25-30 percig, és tálaljuk friss paradicsomból készült öntettel. Változatok a gruyère-es csőben sütött karfiolra Fonnyasztott hagymát és gombát engedjünk fel madeirai borral, keverjük a karfiolhoz, és öntsük le besamellel. A karfiolt öntsük le tejszínes besamellel, amelybe mustármagot és kapribogyót kevertünk. Karfiol bundában A sörtésztába mártott karfiolt szórjuk meg őrölt mandulával.

Miért ne?

Hab Főtt karfiolt mixeljünk össze tejszínnel és curryvel. Tálaljuk marha- és borjúsülthöz! Pástétom A főtt karfiolt mixeljünk össze meleg erőlevessel, (amelybe belekevertünk 4 levél zselatint), friss kecskesajttal és zöldfűszerekkel.

Ismerjük meg jobban!

A karfiol virágzat, azaz egy csoportnyi elágazó szár, amelyek soha ki nem nyíló, felhőszerű, fehér virágokat hordoznak. A karfiolfajtákat a termesztési idő szerint különböztetjük meg, így beszélhetünk tavaszi, nyári, őszi és téli karfiolról. Külön meg kell említenünk a látványos Romanescot, amelynek gúlaszerű virágai meglepő sárgás-zöldes színben pompáznak. Ez a mutatós karfiol szeptember közepétől október közepéig kapható.

Élelmezési ismeretek

A karfiol mérsékelt energiatartalmú zöldségnövény, amely változatos ásványi anyag-, és vitamintartalommal rendelkezik. A karfiolban sok C-vitamin található: egy 20 dekás adag főtt karfiollal a napi C-vitamin-szükséglet nagy részét fedezhetjük. A hatékony bélműködéshez fontos rostokat is tartalmaz. Emészthetőségét - amely a legjobb a káposztafélék között - növelhetjük, ha odafigyelünk a blansírozásra és csökkentjük a főzési időt, ígymegőrizhetjük gasztronómiai értékeit és tápanyagait is.