Keress receptre vagy hozzávalóra

Cékla

Története

Bár külsőleg egyáltalán nem hasonlítanak egymáshoz, a mángold és a cékla közeli rokonok. Mindkét növény őse a tengerparti mángold, amely a Földközi-tenger és az Atlanti-óceán partvidékein nőtt vadon.

Hogyan válasszunk?

Ha nyers céklát szeretnénk, győződjünk meg arról, hogy a héja ne legyen túl száraz. A friss cékla kemény, lédús, színe élénk.

Hogyan tároljuk?

A nyers cékla a hűtőben akár egy hétig is eltartható. A főtt céklát hermetikusan lezárt dobozban néhány napig a hűtőszekrény zöldséges rekeszében tárolhatjuk. A főtt céklát le is fagyaszthatjuk. Ha hosszabb ideig (nyolc hónapig) szeretnénk tárolni, fagyasztás előtt a céklát karikázzuk föl!

Hogyan készítsük elő?

Ha nyers céklát vásárolunk, nyersen lereszelve vagy apróra vágva ízletes salátát készíthetünk belőle. Ha főzni akarjuk, sose hámozzuk meg, hogy szép színét megőrizzük! A főtt céklát még melegen kell megtisztítani és meghámozni.

Hogyan főzzük?

A nyers céklát tegyük forrásban lévő sós és enyhén ecetes vízbe, s addig főzzük, míg megpuhul. A főzésidő akár két és fél óra is lehet (vagy kuktában átlagosan fél óra). Ha ellenőrizni akarjuk, vajon megfőtt-e, ne szúrjunk a céklába villát (mert elveszíti a levét), hanem dörzsöljük meg a szár körüli héjrészt, vajon könnyen lejön-e.

Néhány praktika

A cékla kimondottan finom, ha sütőben készítjük el 170 fokon (5-ös fokozat).

Felhasználási javaslat

Céklakrém 35 dkg céklát főzzünk meg 1 db burgonyával és 2 db almával. Turmixoljuk össze, és keverjük ki citrommal ízesített tejszínnel és egy kis tormával. Saláta Viktor Emánuel módra Céklakockák, reszelt zeller, galambbegy-saláta vinaigrette-öntettel Északi saláta Céklakarikák, almaszeletek, cikória, édes heringszeletek - tejszínes-mustáros szósz

Miért ne?

Vaddisznó- vagy fácánhúshoz készíthetjük a következő köretet: 5 db reszelt céklát 2 fej szeletelt hagymával, savanyú almakarikákkal, kevés almaecettel, 1 csipetnyi szegfűszeggel és édesköménnyel vajon megpárolunk. Kétszínű pástétom: Béleljünk ki cserép pástétomformát sütőpapírral, és tegyünk az aljára egy réteg friss kecskesajtot. Locsoljuk meg dióolajjal. Sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg egy kis dióbéllel, majd helyezzünk rá egy réteg felkarikázott főtt céklát. Ismételjük a rétegezést, végül sajtréteggel fejezzük be. Éjszakára tegyük hűtőszekrénybe, majd vegyük ki a tálból. 4 személyre ehhez a recepthez kb. 250 dkg kecskesajtra és 4 db átlagos méretű céklára van szükség.

Ismerjük meg jobban!

Fajtától függően a céklagyökér lehet hosszúkás formájú, kerek vagy lapos. Sötétbordó húsa édes és finom. Ezt a gyökérzöldséget három formában dobják piacra. Májustól októberig friss, néha még leveles gyökeret vásárolhatunk. A hagyományosan télen fogyasztott főtt céklát egész évben megvásárolhatjuk kimérve, de legfőképpen pasztörizált formában, vákuumcsomagolásban.

Élelmezési ismeretek

A cékla cukorban gazdag gyökérzöldség (100 g-ban 8-10 g, elsősorban szacharóz), s energiatartalma is viszonylag magas (40-45 kcal). Változatos ásvány- és vitamintartalmának köszönhetően a cékla értékes zöldség. A céklában sokfajta és bőséges mennyiségű ásványi anyag és nyomelem található. Vitamintartalma is jelentős (elsősorban B vitaminokat tartalmaz, s C vitamint: 100 g-ban 5-10 mg). Rostjai elősegítik a cukor fokozatos felszívódását, és stimulálják a bélműködést. A főtt cékla könnyebben emészthető, mint a nyers (ha nyersen kívánjuk fogyasztani, reszeljük nagyon finomra).