Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Határmenti búvóhely: gasztrotúra Bozsokon!

Egy napsütéses, hideg pénteken indultunk neki a Nyugati határtól alig két percre fekvő Bozsok falvának. Szombathelytől fél órára található kis faluban annyi érdekesség található, hogy ha egy hétre jöttünk volna, minden napra találtunk volna elfoglaltságot.

Színes programokkal kecsegtettek minket a szervezők, amiből valóban nem volt hiány - bár a bozsoki látnivalók önmagukban lélekemelő hatással bírnak. 

Falusi disznóvágás

A legizgalmasabb eseménynek a hajnali disznóvágás ígérkezett, amitől a rendkívüli hideg miatt tartottunk egy kicsit: a hőmérő nappal sem ment mínusz 7 fok fölé, ezért úgy tippeltük, hajnalra mínusz ­15-re számíthatunk. Bevallom, gyerekkoromban annyi disznóvágáson kellett kötelezően részt vennem, hogy ez a program engem nem hozott lázba. Nem úgy, mint a fotósunkat, aki művészi szemmel tervezgette, honnan fotózza le a festői falucska hajnali fényeit, a lelkes munkásembereket, a disznóvágás csodálatos munkafolyamatát. Mondanom sem kell: a társaság minden női tagja átaludta a hajnali programot, a férfiak képviseltették magukat az eseményen.

Álomszerű malomporta

Az utazás legnagyobb élményét maguk a házigazdák adták, vagyis a személyiségük, a hely iránti néma szerelmük. Zita és Béla néhány évtizede szeretett bele a környékbe, majd úgy döntöttek belevágnak a régi malomépület felújításába. A Malomporta egy olyan meseszerű szálláshellyé vált, amely ötvözi a modern és népies hagyományokat. Az apartmanokban a vendégek akár saját maguk is főzhetnek, de kérhetik Zita segítségét is, ahogy azt mi is tettük. Az ételek elkészítéséhez háztáji állatok adják az alapot, a zöldségek és gyümölcsök a helyi biokertészetükből kerülnek az asztalra. Megmásíthatatlan vidéki romantika, egyszerű és nagyszerű falusi gasztronómia jellemzi ezt a bűbájos helyet, ahová érdemes ellátogatni, ha feltöltődésre vágyunk. 

FALUSI GASZTRONÓMIA

Miközben a finomabbnál finomabb ételeket esszük, mosolyogva hallgatom a Malomporta történetet: hogyan találtak rá erre a gyöngyszemre, miért utaznak ide Budapestről minden hétvégn, hogy Béla disznókákat tenyészt szabadtartásban a hegyen, és hobbiból borászkodni is elkezdett. Kivételes emberek ennek a helynek a tulajdonosai: olyan szerényen mesélik el történetüket, hogy csupán véletlenül derül ki: Béla egyik fehérbora már díjat is nyert.  

Ezt látnod kell!

A bozsoki Malomportát átlengi valami nyugalom, a vendégek kedvük szerint élvezhetik a csendet, elmehetnek gyalog­ és biciklitúrára, de választhatnak a házigazdák változatos programjai közül is: kenyérsütés vagy éppen disznóvágás. Kell, hogy néha kiszakadjunk a szürke hétköznapokból, hogy találjunk egy nyugodt, mégis színes helyet, ahol újra magunkra találhatunk. Bozsok ilyen hely.

 A tulajdonos által készített mennyei kuglóf receptjét itt találod >>>

Fotó: Tyukodi László

Ezek is érdekelhetnek

Friss