Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

3+1 hasznos tipp, hogy megelőzd a fesztiválbetegséget

default user icon
MME
Sokan úgy vélik, hogy létezik egy úgynevezett fesztiválbetegség. Ez egy olyan náthával, torokgyulladással, esetenként enyhe lázzal vagy izomfájdalommal járó betegség, amit csak nyári fesztiválokon, vagy poros, zsúfolt szabadtéri rendezvényeken lehet elkapni. Megmutatjuk, hogyan védd magad!

A valóság azonban, hogy ez csak afféle városi legenda. Egyrészt ezekre a tünetekre egyszerű magyarázatot ad az, hogy - akár csak egy éjszaka – keveset alszol, órákig táncolsz a porban, hangosan énekelsz egy vagy több koncerten, és emellett még jelentősebb mennyiségű alkoholt is elfogyasztasz. Másrészt egy olyan helyen, mint egy fesztivál, ahol egyszerre több ember megfordul nem nehéz valamilyen fertőzést elkapni. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lehetne ellene védekezni. Most ebben segítünk!


1. Vitaminpótlás citrommal

A megfelelő vitaminpótlás egész évben fontos, a C-vitamint pedig a fesztiválok alatt is segítségül hívhatod. Az alábbi módszer jót tesz a zsíros fesztiválkajákkal megkínzott gyomrodnak, és az immunrendszereddel is csodákat művel! Forralj fel egy pohár vizet, facsarj bele egy citromot, és még melegen, éhgyomorra kortyold el.

Itt olvas tovább a legkeveltebb fesztiválunkról, a Szigetről! >>>

2. Víz és gyümölcs

Hosszúra nyúlt az esti koncert? Hogy ne macskajajjal kelljen végigszenvedned a másnapot, lefekvés előtt mindenképpen igyál meg legalább fél liter vizet, és egyél is valamit. Egyesek szerint, ha beveszel egy enyhe fejfájás csillapítót, akkor megelőzheted a fejfájást. Ennél biztosabb módszer azonban, ha a reggelt is egy nagy pohár vízzel kezded. Majd az émelygés csillapítására egy gyömbérteát is kortyolj el. Ha enni nem bírsz, akkor gyömölcsöt azért mindenképpen falatozz, mert a benne lévő fruktóz csökkenti a kellemetlen fejfájást és segít megemelni vércukorszintedet.

3. Sós vizes gargarizálás

A megelőzés egyik legjobb módja, ha naponta kétszer sós vízzel gargalizálsz. Ez segít eltávolítani az esetleges nyálkahártyára tapadt vírusokat. Ha igazán jót tennél magaddal, akkor este végezz sós vizes orröblítést is. Így nem fogsz egész éjjel port tüsszögni, és még tovább védekezhetsz a vírusokkal szemben.

4. Kézmosás

A szüleid nem hiába mondták, hogy minden étkezés előtt moss kezet. Így számos fertőzést elkerülhetsz. Ha ehhez még hozzávesszük a fesztiválokon található illemhelyek tisztaságát, és azt, hogy több olyan ételt fogyasztasz, amelyiket kézzel kell megfognod (pl: lángos, hamburger), akkor igazán értheted, hogy miért fontos az elővigyázatosság. A legjobb az, ha beszerzel egy alkoholos kézfertőtlenítőt, amely olyan kis kiszerelésben kapható, hogy akár a zsebedbe is elfér. Sokáig elég , és számos kellemetlenséget  megelőzhetsz vele, ha rendszeresen használod.


Ezek is érdekelhetnek

Friss