Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Hasznos! Mit hova tegyél a hűtőben?

default user icon
MME
Tudtad, hogy a hűtőszekrény polcain nem egyforma a hőmérséklet? A különböző élelmiszereket más hőfokon kell tárolni, így mindennek megvan a maga helye.

Ajtó

Az hűtőajtó felső részén 12 C a hőmérséklet, a lejjebb lévő polcokon pedig csak 2 fokkal van hidegebb. A vajat és a tojást a felső rekeszekbe tedd, majd alá a csokit és a majonézt. Az ajtó alsó felén pedig az italoknak kialakított hely a legmegfelelőbb.

Tippek, trükkök, praktikák >>>

Felülre

A második legmelegebb hely a hűtőben a felső polc. Itt átlagosan 8 Celsius fok uralkodik, mely tökéletes hely a sajtok számára, hiszen megtartják aromájukat, a füstölt sonka kellemes ízű marad, és a lekvár sem dermed meg túlzottan.

Középre

A tejet, joghurtot, túrót és pudingot a középső polcon kell tárolni, mivel itt körülbelül 5 fok a hőmérséklet. Ez a baktériumoknak túl hideg ahhoz, hogy szaporodjanak, így a tejtermékek nem romlanak meg olyan hamar. Ennél hidegebb hőmérsékleten viszont a tejtermékek íze érezhetően megváltozik, romlik.

Zöldség >>>

Alulra

A hűtőszekrény déli sarkaként is emlegetik ezt a területet, hiszen itt gyűlik össze az összes hideg levegő. A hőmérséklet mindössze 2 fok. Ideális hely az érzékeny, romlandó ételeknek, például a halnak vagy a húsoknak.

Gyümölcs >>>

Fiókokba

A zöldséges fiókokban melegebb hőfok van, az itt lévő 8-10 Celsius fok kimondottan jó a zöldárúnak és a gyümölcsöknek. Ezen a hőfokon nem lesznek rajtuk fagyás foltok, és hosszú ideig frissek és ropogósak maradnak. Arra azonban ügyelj, hogy az almát sose tárold együtt a többi gyümölccsel, mert az általa kibocsátott gázoktól hamarabb érnek és romlanak meg. A szilva és a barack viszont etilént ad ki magából, ami nem tesz jót sárgadinnyének és néhány zöldségnek sem, mint például a brokkolinak vagy a káposztának.

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss