Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Hasznos lista: ezek a legfontosabb konyhai eszközök

default user icon
MME
Mindig hiányzik valami, ha sütsz vagy főzöl? Vagy épp ellenkezőleg: teletömted a konyhád felesleges dolgokkal? Segítünk, mik azok az eszközök, melyeket mindenképp tarts otthon.
Méréshez, keveréshez

A mérőpohár semmiképpen sem hiányozhat a háztartásból. A legalább 1 l-es edényen a pontos mérés érdekében 50-100 ml-enként legyen jelölés. A fakanál elengedhetetlen a főzéshez és a nyers tésztamassza összeállításához.

Habhoz, krémhez

A habverő a legalkalmasabb a tejszín és a tojásfehérje felverésére, a krémek vagy salátaöntetek keverésére. A tésztalapát nélkülözhetetlen a sütéshez, a fémtálnak többek közt akkor veheted hasznát, ha vízfürdőben melegítesz valamit.

Szűréshez, forgatáshoz

A tészta lecsöpögtetéséhez vagy passzírozáshoz szitára, a gyümölcsök, zöldségek és saláták mosásához nagyobb lyukú szűrőre lesz szükséged. A gombóchoz lyukas szedőkanál, a leveshez merőkanál, a sült étel forgatásához pedig lapát kell.

Vágáshoz, előkészítéshez

Ha van vágódeszkád, megkíméled a munkalapot. A kések (hús-, illetve kenyérvágó, hámozó) szintén az alapfelszereléshez tartoznak. Sütőecsettel kenheted ki a tortaformát és a tepsit, de a pácot is könnyen felviheted a húsra.

Főzéshez, pirításhoz

Fontos edények: 1 nagy, 4 l-es fazék leves- és tésztafőzéshez, 1-2 kisebb lábos a zöldségekhez és a köretekhez – lehetőleg üvegfedéllel, hogy látsszon az étel. A sütéshez, pirításhoz 1-2 serpenyő elegendő. Jó, ha az egyik teflonbevonatú – a zsírszegény fogások készítéséhez –, és szükséges hozzá fedő is.

Pároláshoz, sütéshez

A mártások készítéséhez, de a zöldségek főzéséhez vagy a tej melegítéséhez a nyeles lábos a legmegfelelőbb, mert keverés közben jól meg lehet fogni. A nagyobb húsdarabok párolásához jól jöhet a hőálló fülű edény, amit betehetsz a sütőbe, és fedője is van.

Serpenyők

Miben jó sütni a tükörtojást vagy pirítani a krumplit? Íme, néhány ötlet.

Réz

Magas hőfokra hevíthető, így ideális pl. steak sütéséhez. Előnye: a réz jó hővezető, ezáltal a benne lévő ételt kb. 30 percig melegen tartja. Újra fényes lesz az edény egy szelet citrommal (vagy citromlével) áttörölve.

Nemesacél

Sima vagy szendvicstalpú serpenyőben finom ropogósra sül pl. a burgonya vagy a fasírt. Előnye: gyorsan felforrósodik, de nem tartja sokáig a hőt. Fontos: kicsit több olaj kell az étel alá, különben hamar odaég. Rövid áztatás után mosogasd el!

Öntöttvas

A nehéz serpenyő kiváló frissensültek, palacsinta vagy tükörtojás sütésére. Előnye: szinte soha nem megy tönkre. Forró vízben mosd el, majd töröld szárazra, végül kevés olajjal kend át!

Grill

Halat, zöldséget és húst készíthetsz benne. Előnyei: kevés olajjal kell megkenni, illetve bordázott alja miatt olyan az étel, mintha grillrácson sült volna. Ha odasült az étel, öntsd fel vízzel, majd forrald fel. Ezután a szokott módon kell elmosogatni.

Ezek is érdekelhetnek

Friss