Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Hasselback, egy izgalmas sült krumpli

default user icon
HL
A burgonya alapvető élelmiszernek számít világszerte, el sem tudnánk képzelni nélküle a mindennapjainkat. Legyen ebéd, vacsora, egy kis snack, ünnep- vagy hétköznap, ott van a tányérunkon valamilyen formában. Számtalan fogás alapját képezi, de a sült krumpli a kedvenc. Olcsó és igen változatosan tálalható.

A bő olajban vagy épp sütőben ropogósra, illetőleg puhára sült krumpli egyike a legnépszerűbb köreteknek, de vannak olyan változatai, amelyek akár önálló fogásként is megállják a helyüket. Ezek közé tartozik a svéd eredetű, nagyon látványos és igen jól variálható Hasselback, vagy más néven harmonika, illetve irdalt burgonya.

Mi a Hasselback burgonya?

Az eredetét, de már a nevét tekintve is (hol Haselbackként, hol meg Haselbachként emlegetik tévesen) sokféle információ kering róla. Néhány dolog azonban biztosan tudható: a precízen beirdalt, de nem teljesen felszeletelt, egészben sült burgonyát először a Stockholmhoz tartozó Djurgården szigetén készítették, a szállodaként és étteremként is működő patinás villában, a Hasselbackenben. A 18. században még csak egyszerű kocsmaként működött, a 19. században építették át impozáns étteremmé és szállodává, majd egy tűzvészben szinte az egész porig égett, és az 1870-es évek eleji újjáépítésnek köszönhetően nyerte el későbbi formáját. A Hasselbacken igazi elegáns étteremként vonult be a köztudatba, a „boldog békeidőkben” ide járt a társadalom krémje.

A 20. század közepére azonban régi dicsősége megkopott: az egykor pompás helyen már csak iskolát és vendéglőt működtettek. Különös módon mégis erre az időszakra tehető a Hasselbackenhez kötődő remek fogás születése. Az 1990-es évek elején újjáépített, és mára már konyhájáról is világszerte ismert Hasselbacken étterem új hírnevét (mondhatni világra szóló karrierjét) a különleges sült krumpli alapozta meg.

A svédül előbb Hasselbackenpotatis, majd Hasselbackspotatis névvel illetett, magyarul Hesselback burgonyaként ismert finomság 1953-ban (más adatok szerint 1955-ben) került először a tányérokra – kis túlzással az akkoriban itt működő iskolai konyháról. Van, aki úgy tartja számon, hogy egy diák, mások szerint a vendéglátó-ipari középiskola igazgatójának nagyszerű találmányaként. Nem más ez, mint egy sűrűn beirdalt, fűszeres olajjal megkent, sütőben tökéletesre sütött burgonya, ami a sütés során harmonikaszerűen szétnyílik. Akkor tökéletes, ha kívül ropogós, belül krémesen puha, mégis egészben marad.

Így készül a Hasselback krumpli

A Hasselback burgonya eredeti receptúráját nem tartja precízen számon a gasztronómia története. Nagy valószínűséggel a ma is legnépszerűbb változat, a fokhagymás-fűszeres olajjal megkent bevagdosott, egész burgonyák kerülhettek ki az ’50-es években a svéd tankonyha sütőjéből. Ezt aztán számtalan variációban kezdték készíteni nem csupán Stockholmban, majd a skandináv államokban, de mára világszerte az otthoni konyháktól az elit éttermekig sokfelé.

Ha olcsó, különleges és látványos sült krumplival szeretnénk előrukkolni, a Hasselback a legjobb választás!A legfőbb hozzávaló a sütésre alkalmas burgonya. Bár a közértekben, zöldségeseknél ritkán tüntetik fel a burgonyák fajtáját, mindenképp olyat érdemes választani hozzá, amelyik nem esik szét sütés közben. Ha a látvány is fontos, olyan krumpliból süssük, amely elég hosszúkás, hogy szépen kinyíljanak majd a szeletek.

Első lépésként fogja az ember a megfelelő burgonyát, alaposan megsikálja. Hámozni nem szükséges, ha ép a héja, és tökéletesen tisztára tudjuk suvickolni. Akkor lesz látványos a végeredmény, ha így készül, persze aki idegenkedik ettől, vagy nem sikerül kellően a tisztítás, nyugodtan meghámozhatja.

Az előkészített burgonyát érdemes egy méretes kanálba helyezni, hogy még csak véletlenül se vágjuk át teljesen a burgonyaszemet. Éles késsel vékonyan majdnem végig bevagdossuk, vagyis az alsó részét (kb. ¼-ét) nem vágjuk át, ez tartja majd egyben a gumót, a felső részén karcsú szeleteteket vágunk.

Ha ezzel megvagyunk, előmelegítjük a sütőt, egy alufóliával vagy sütőpapírral borított tepsire helyezzük a krumplit, és a fantáziánkat szabadon engedve megkenjük, esetleg megtöltjük a krumplikat. Az alapverzió, ami valószínűleg a legközelebb állhat az eredetihez (már, ha volt ilyen), nagyon egyszerű, pénztárcabarát, és kevés hozzávalót igényel – amolyan minden van hozzá a konyhában/kamrában típusú recept.

Hasselback burgonya – alaprecept

Hozzávalók 4 személyre:
4 db hosszúkás, sütésre alkalmas méretes burgonya (egyenként kb. 15-20 dkg)
2-3 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál só
1-2 gerezd fokhagyma (ízlés szerint növelhető a mennyisége)
1 teáskanál őrölt kömény 
őrölt feketebors ízlés szerint 
A tálaláshoz:
1 csokor finomra aprított zöldfűszer (pl. petrezselyemzöld, kakukkfű, rozmaring, snidling – akár vegyesen is)

Elkészítés: Egy kisebb tepsit sütőpapírral borítunk, a sütőt 180 fokra előmelegítjük.
Az olajat kis tálba mérjük. A fokhagymát átpréseljük, a sóval, a borssal és a köménnyel belekeverjük az olajba.
A burgonyát alaposan megtisztítjuk, megsikáljuk. Nagy tálalókanálba helyezzük az első szemet, éles késsel kb. 2 mm-enként beirdaljuk, ügyelve arra, hogy a kanálban lévő alsó részt ne vágjuk át. Mindegyik burgonyával ugyanígy járunk el. A beirdalt krumplikat a bevagdosott részükkel felfelé elhelyezzük az előkészített tepsin, és kenőecsettel szépen megkenjük mindegyiket a fűszeres olajjal, ügyelve arra, hogy lehetőség szerint minél több kerüljön a szeletek közé.
A tepsit behelyezzük a sütőbe, és a hőmérsékletet 200 fokra növeljük. Nagyjából 55-60 perc alatt sülnek át a méretes krumplik. Kívül ropogós, belül krémesen puha lesz. Ha kivettük a sütőből, meghintjük a sütés közben finomra aprított fűszerekkel.
Az így elkészített, harmonikára emlékeztető sült krumpli önmagában, salátával könnyű vacsora lehet, de húsételek mellé is tökéletes köret.

Aki idegenkedik a fokhagymától, fűszerezheti az olajat zöldfűszerekkel, vagy csupán finomra aprított, illetőleg szárított rozmaringgal. A csípős ízek rajongói nyugodtan használhatnak chilivel fűszerezett olajat is hozzá, de kerülhet az olajba néhány csepp citromlé is, ha pikánsabban szeretjük. A lényeg, hogy olyan fűszerezésű olajat használjunk, amilyet szeretünk. Természetesen elkészíthető kisebb méretű burgonyából is, ebben az esetben evőkanálba is helyezhetjük az előkészítés során, és úgy vagdossuk be.

Ha fokozni akarjuk a ropogósságát, remek módszer, ha a fokhagymás olajozást követően betesszük a sütőbe, majd a sütési idő felénél kivesszük, és 4 nagyobb burgonya esetén meghintjük 1 evőkanál finomra reszelt parmezán sajt és 1 evőkanál zsemlemorzsa keverékével, amit egyenletesen szétosztunk a félig sült zöldségek tetején. Így ropogós kéreg sül majd a harmonikaszerűen szétnyíló, illatos krumplik tetején. Ha apróbb krumplikkal dolgozunk, vagy nagyobb mennyiséget készítünk, a sajt és morzsa keverékét természetesen lehet növelni, de akár kevés frissen őrölt színes borsot is adhatunk hozzá.

Úgy is nagyon finom lesz a Hasselbeck burgonya, ha a sütési idő vége előtt nagyjából 15 perccel nem morzsás keverékkel, hanem jól olvadó reszelt sajttal hintjük meg a tetejét. Korábban azért nem érdemes a sajtot rászórni, mert a sajt könnyen megéghet.

Tálalhatjuk a Hasselback burgonyát salátafélékkel, de bármilyen mártogató szósszal is – akár fűszeres tejföllel, majonézzel, tartárral, vagy épp padlizsánkrémmel, paradicsomos salsával, amihez csak kedvünk támad. Így könnyű ebéd vagy vacsora lehet, ha pedig köretként kerül a tányérokra, sült húsokat, halakat, grillezett zöldségeket is bátran társíthatunk hozzá.

Ha tartalmas harmonika-krumplihoz támad kedvünk, vékonyra szeletelt baconnel, kolbásszal vagy szalámival is gazdagíthatjuk – nyáron szabadtéri, faszenes grillen is. Ilyenkor a szalonnából, kolbászból kisülő zsiradékon túl már nincs szükség további olaj hozzáadására.

Szalonnás-sajtos Hasselback burgonya grillezve

Hozzávalók 4 személyre:
4 db nagyobb vagy 8 db kisebb sütni való burgonya
20 dkg vékonyra szeletelt bacon
15-20 dkg vékonyra szeletelt félkemény sajt (pl. edámi, emmentáli, gouda)
frissen őrölt bors
só ízlés szerint

Elkészítés: A burgonyákat tisztítást követően vékonyan beirdaljuk, ügyelve rá, hogy az alját ne vágjuk át. A baconszeleteket akkorára aprítjuk, hogy kényelmesen beférjenek a burgonyaszeletek közé. Ha elég sós a szalonna, nem biztos, hogy szükség lesz további só hozzáadására, ha nem túl sós, kissé megsózzuk. Minden második szelet mögé behelyezünk egy darab szalonnát.
A krumplikat grilltepsire vagy rácsra helyezzük, és a sütőt grillfokozatra állítva nagyjából 35-40 percig sütjük. Ekkor kivesszük, és a félig sült krumplik eddig szabadon maradt szeletei közé 1-1 szeletke sajtot biggyesztünk. Kissé megborsozzuk, és további 15-20 percig sütjük, amíg a krumpli belül megpuhul, kívül ropogós lesz, a sajt pedig szépen ráolvad.
Friss salátával tökéletes fogás.

Húsmentes alternatívaként a szalonnát lecserélhetjük vékonyra szeletelt, előzetesen fűszeres olajba forgatott csiperkére is. Pakolhatunk persze a krumpli-harmonikák közé olajban eltett szárított paradicsomot, halmozhatunk a szeletek közé vékonyra szeletelt sonkát vagy virslikarikákat is, ami csak akad a hűtőszekrényben.

Sült krumpli receptek >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss