Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Hartyáni krémes

Hozzávalók

  • A tésztához:
  • 40 dkg liszt
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 1 csipet só
  • 20 dkg porcukor
  • 2 ek méz
  • 2 ek kakaó (cukrozatlan)
  • 2 db tojás (közepes)
  • 1-2 ek hideg tej
  • A vaníliás krémhez:
  • 3 csomag vaníliás pudingpor (főzős)
  • 7,5 dl tej
  • 30 dkg margarin
  • 25 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • Az összeállításhoz:
  • 16-18 db babapiskóta
  • 2 dl lefőzött feketekávé
  • 1-2 ek rum

Elkészítés

    1. Egy tálba tesszük a mézet, a porcukrot, a kakaót és az egész tojást, majd gőzfürdő fölött, állandó keverés mellett felolvasztjuk. Ezután levesszük a gőzről, és egy kicsit hűlni hagyjuk. A lisztet összekeverjük a szódabikarbónával és egy csipet sóval, majd hozzászitáljuk a felolvasztott keverékhez. Ezután gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát, és ha szükséges, apránként hozzáadjuk a tejet.
    2. Ezután két egyenlő részre osztjuk a tésztát, majd enyhén lisztezett sütőpapíron mindegyiket 34x24 cm-es lappá nyújtjuk. Az egyik tésztalapot előmelegített sütőbe helyezzük, majd közepes hőmérsékleten 6-8 perc alatt készre sütjük. A másik tésztalappal is így járjunk el. A megsült lapokat hagyjuk teljesen kihűtjük, mielőtt megtöltenénk.
    3. A vaníliás pudingport simára keverjük egy kevés tejjel. A maradék tejet feltesszük melegedni, majd állandó keverés mellett hozzácsorgatjuk a pudingot. Ezután kevergetve, pár perc alatt sűrűre főzzük, majd teljesen kihűtjük.
    4.  A porcukorhoz hozzáadjuk a felkockázott margarint és a vaníliás cukrot, majd robotgéppel jó habosra keverjük. Ezután apránként hozzáadagoljuk a teljesen kihűlt pudingot, majd jó simára keverjük.
    5. A lefőzött, majd lehűtött feketekávéhoz hozzákeverjük a rumot. Egy magasabb falú tepsit kibélelünk sütőpapírral, majd belehelyezzük az egyik tésztalapot. Ezután egyenletesen rákenjük a vaníliás krém felét, majd a rövid oldallal párhuzamosan kirakjuk az előzőleg rumos feketekávéba mártott babapiskótával. Rákenjük a maradék vaníliás krémet, és ráhelyezzük ra másik tésztalapot, majd tenyérrel egy kicsit lenyomkodjuk.
    6.  Az összeállított süteményt pár órát vagy egy egész éjszakát állni hagyjuk, hogy a krém teljesen megdermedjen, és az ízek kellően összeérjenek. Tálalás előtt ízlés szerint megszórjuk a süteményt porcukorral, majd felszeleteljük, és úgy kínáljuk.

Megjegyzés

Egy nagyon finom, krémes sütemény, melyet érdemes előző nap elkészíteni, hogy az ízek jól összeérjenek. Én a lapokat légkeverés sütőben 160 fokon, 6 percig sütöttem. A krémet kevergetve hűtöttem ki, mert akkor sokkal selymesebb lesz. Az összeállításnál letakartam egy sütőpapírral, majd rátettem egy másik tepsit, azzal nyomkodtam le.

kgizike
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin