Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Hartyáni krémes

60 perc
bonyolult
költséges
6 adag
Hozzávalók
Allergének
  • Glutén
  • Tojás
  • Tej

Elkészítés

  1. Egy tálba tesszük a mézet, a porcukrot, a kakaót és az egész tojást, majd gőzfürdő fölött, állandó keverés mellett felolvasztjuk. Ezután levesszük a gőzről, és egy kicsit hűlni hagyjuk. A lisztet összekeverjük a szódabikarbónával és egy csipet sóval, majd hozzászitáljuk a felolvasztott keverékhez. Ezután gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát, és ha szükséges, apránként hozzáadjuk a tejet.
  2. Ezután két egyenlő részre osztjuk a tésztát, majd enyhén lisztezett sütőpapíron mindegyiket 34x24 cm-es lappá nyújtjuk. Az egyik tésztalapot előmelegített sütőbe helyezzük, majd közepes hőmérsékleten 6-8 perc alatt készre sütjük. A másik tésztalappal is így járjunk el. A megsült lapokat hagyjuk teljesen kihűtjük, mielőtt megtöltenénk.
  3. A vaníliás pudingport simára keverjük egy kevés tejjel. A maradék tejet feltesszük melegedni, majd állandó keverés mellett hozzácsorgatjuk a pudingot. Ezután kevergetve, pár perc alatt sűrűre főzzük, majd teljesen kihűtjük.
  4.  A porcukorhoz hozzáadjuk a felkockázott margarint és a vaníliás cukrot, majd robotgéppel jó habosra keverjük. Ezután apránként hozzáadagoljuk a teljesen kihűlt pudingot, majd jó simára keverjük.
  5. A lefőzött, majd lehűtött feketekávéhoz hozzákeverjük a rumot. Egy magasabb falú tepsit kibélelünk sütőpapírral, majd belehelyezzük az egyik tésztalapot. Ezután egyenletesen rákenjük a vaníliás krém felét, majd a rövid oldallal párhuzamosan kirakjuk az előzőleg rumos feketekávéba mártott babapiskótával. Rákenjük a maradék vaníliás krémet, és ráhelyezzük ra másik tésztalapot, majd tenyérrel egy kicsit lenyomkodjuk.
  6.  Az összeállított süteményt pár órát vagy egy egész éjszakát állni hagyjuk, hogy a krém teljesen megdermedjen, és az ízek kellően összeérjenek. Tálalás előtt ízlés szerint megszórjuk a süteményt porcukorral, majd felszeleteljük, és úgy kínáljuk.


Megjegyzés

Egy nagyon finom, krémes sütemény, melyet érdemes előző nap elkészíteni, hogy az ízek jól összeérjenek. Én a lapokat légkeverés sütőben 160 fokon, 6 percig sütöttem. A krémet kevergetve hűtöttem ki, mert akkor sokkal selymesebb lesz. Az összeállításnál letakartam egy sütőpapírral, majd rátettem egy másik tepsit, azzal nyomkodtam le. - kgizike

Ezek is érdekelhetnek

Friss