Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Hársfavirág: a tél bajnoka

A hideg beköszöntével lassan mindenkit utolérnek a náthás, torokfájós napok. Ilyenkor lesz segítségedre a hársfatea, amely meghűléses betegségek gyógyítására és köhögéscsillapításra is kiválóan alkalmas. Enyhíti a hörghurutos panaszokat, köptető, nyákoldó hatású. Hatóanyagai serkentik az immunrendszer működését, ami a nyirkos időben igencsak a javadra válik.

Az illatos virágzatú hársfa a legtöbb parkban megtalálható. Kedveli a hegy- és dombvidékek, száraz tölgyesek talaját. Két fajtája a legelterjedtebb: a széleslevelű hárs és a kislevelű hárs.

A fa felhasználandó részeit júniusban gyűjtik. (A kellemes illatú virágokat és a rajtuk lévő pergamenszerű murvaleveleket is használják gyógyászati célokra.) A betakarítás idejének megválasztása nagyon fontos, mert sem a még zárt bimbó, sem a túlnyílott virág nem alkalmas jó minőségű alapanyagnak. A szedéskor már teljesen kinyílt virág száradáskor széthullik, ezért a virágokat röviddel a kinyílásuk után gyűjtik, mert az első három napon adják a leghatékonyabb teafüvet. Szedés után rögtön és gyorsan meg kell szárítani. Ez történhet a levegőn, vagy 40 fokos, nyitott ajtajú sütőben. A hársfavirágot apróra vágva, jól záródó edényben, fénytől és nedvességtől védve kell tárolni.


Jótékony hatásai

A növény antibakteriális hatású flavonoidokat, nyálkaanyagokat, cseranyagot és illóolajat tartalmaz. A hársvirágot a meghűléses megbetegedések megelőzésére legalkalmasabb gyógynövénynek tartják. Különösen a nátha az, amit a hársfavirágtea és a fokozatosan emelkedő hőfokú lábfürdő alkalmazásával – többnyire – sikeresen leküzdhetünk. Az orvostudomány a lázzal járó megfázásnál mint izzasztóteát ajánlja. A népi gyógyászat szerint jó idegerősítő és vértisztító szer. 


A terhesség során előforduló álmatlanság ellen, lefekvés előtt ajánlott melegen egy bögre hársfateát elkortyolgatni.

Hogyan használd?

Tea:
2-3 dl forró vízzel forrázz le 2 teáskanálnyi szárított hársfavirágot, majd 10 perc elteltével szűrd le. Izzadás céljából jó melegen fogyaszd.
 
Borogatás:
3 dl forró vízzel forrázz le 3 teáskanálnyi szárított hársfavirágot, majd 10 perc elteltével szűrd le. Naponta kétszer langyos főzettel borogasd a beteg bőrfelületet.

A hársfavirágból készült méz is kiváló nyugtató, antiszeptikus hatású, influenza esetén érdemes ezzel édesítened hársfateádat.

Ezek is érdekelhetnek

Friss