Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Háromzöldséges quiche

3 4/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók egy 26 cm-es kerek lepényformához:
  • 18 dkg finomliszt
  • 12 dkg hideg vaj
  • 1/2 teáskanál só
  • kevés bors
  • 1-2 evőkanál jéghideg víz a tészta összeállításához
  • A töltelékhez:
  • 1 kis csokor friss sárgarépa
  • 20 dkg csiperkegomba
  • 15-20 dkg rózsáira bontott brokkoli
  • 2 teáskanál olívaolaj
  • 2 dl tejföl
  • 1 nagy méretű egész tojás (vagy 2 kicsi)
  • 15-20 dkg ementáli sajt (ízlés szerint trappistára, edámira is cserélhető)
  • Ízlés szerint: só, bors, kakukkfű

Elkészítés

    Elkészítés: A lisztet tálba szitálom, hozzáreszelem a kemény vajat, sózom, borsozom, majd gyors mozdulatokkal tésztává formálom, közben a liszt és a vaj minőségétől függően 1 vagy 2 evőkanálnyi hideg vizet adagolok hozzá, hogy jól formálható, de elég kemény tésztát kapjak. Folpackba csomagolva kb. 20 percre pihenni küldöm a hűtőbe.

    Közben nagyon apróra csíkozom a megtisztított zsenge sárgarépát, a brokkolit rózsáira szedem, a gombát alapos sikálást követően vastagabb szeletekre vágom. A brokkolit kevés sós vízben kb. 5 perc alatt félpuhára főzöm, szűrőlapáttal tányérra szedem. A vizet újraforralom, 2-3 percre beledobom a sárgarépát, amit egy másik tányérra szedek. A gombát felforrósított serpenyőben az olívaolajon néhány perc alatt megpárolom, hűlni hagyom.A tejfölt a tojással és a fűszerekkel alaposan kikeverem, hozzáadom a sajt nagy részét, egy keveset félreteszek a lepény szórásához.

    A hideg tésztát lisztezett felületen kb. 2-3 mm vékonyra nyújtom, sütőpapírral borított lepényformába igazítom úgy, hogy a széleire is bőven jusson. A túllógó részeket levágom úgy, hogy a sodrófát végighúzom a lepényforma szélein. A tésztát a formában villával megszurkálom, majd egy másik sütőpapírral lefedem, sütőbabot szórok rá. Ez persze lehet akármilyen száraz hüvelyes, rizs. Csak annyi a szerepe, hogy az elősütés folyamán lapos maradjon a tészta. Az így előkészített tésztát 180 °C-ra előmelegített sütőbe teszem 8-10 percre. Ezalatt épp csak sülni kezd, de a tészta felszíne már nem lesz nyers, így a mártás és a zöldségek nem fogják ellágyítani.

    Az elősütött tésztáról eltávolítom a sütőpapírt és a babot, majd 3 körbe rendezem a zöldségeket: kívülről a közepe felé haladva előbb a sárgarépacsíkokból formálok széles peremű kört, aztán a gombaszeletekből egy kisebbet, majd a közepére halmozom a brokkolit. Egyenletesen beborítom a mártással, majd a maradék reszelt sajttal. Forró sütőben kb. 20-25 perc alatt készre sütöm. Langyosan és hidegen egyaránt remekül szeletelhető, ha marad belőle, másnap is nagyon finom.

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hozzászólások

drienn
Nagyon jó recept. Egy kicsit módosítottam: a brokkoli helyett karfiol került bele (az volt itthon:)), a gombával együtt pirítottam egy gerezd fokhagymát, és több sajtot raktam bele. Nagyon finom lett, köszönöm a receptet!
Mindmegette
Kedves Szityike! Kisnek ejtik. Bővebben itt olvashatsz róla: http://www.mindmegette.hu/egy-kis-quiche-42939 Sok sikert a lepényképhez! Üdv MMe
Szityike
Szia! Nagyon jól néz ki a recept, csak azt nem tudom, hogyan kell kiejteni a nevét? Addig megy, hogy háromzöldséges... \"kisk\" vagy \"kis\" vagy \"kicsé\" ??? Most nagyon hülyének érzem magam, bocsi, hogy ilyen hülyeségeket kérdezek, csak nem tudom mit mondjak a páromnak: Hogy ízlene neked kedvesem egy kis zöldséges lepény, aminek a neve ...? és a barátnőimnek sem mesélhetem el, hogy mit főztem, mert ha megkérdezik a nevét... szóval előre is köszi.

Hasonló Receptek

Magazin