Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Háromféle chutney ajándékba

default user icon
MME
A karácsonyi ajándékokat sokan letudják vásárlással, de szerencsére egyre többen készítenek maguk is meglepetést családjuknak, szeretteiknek.

Én minden karácsonykor készítek ajándékot, már a kitalálás és a készítés is örömet okoz,  nem túl drága, és mindig sikere van. Csináltam már csokoládébonbont, limoncellót, mézeskalácslikőrt, olajban eltett sajtot, különböző lekvárokat, chutney-kat. Az idén is chutneykat fogok készíteni ajándékként, ez számomra azért is fontos, mert így hozzátartozóim, közvetlen barátaim ízlésvilágára is hatni tudok, nem beszélve arról, hogy a chutney-félék kitűnő kiegészítői lehetnek az ünnepi asztalnak.

A chutney Indiából ered, de mi, európaiak is magunkénak érezzük, és – igaz, változtatásokkal és módosításokkal - mi is előszeretettel használjuk. A chutney egyik fő alkotóeleme a hagyma, de hazánkban nem feltétlenül kerül bele minden esetben.

Most olyan chutney-különlegességekkel készültem, melyek a legolcsóbb és legegyszerűbb szezonális alapanyagok, több komponensük van azért, hogy rengeteg íz harmonizáljon bennük, és különböző íz párosításokat ismertessünk meg, ezzel is jelezve azt, hogy a kísérletezéstől nem szabad félni!

Almás, sütőtökös, céklás chutney

Hozzávalók:

A sütőtökös chutneyhoz:
40 dkg sütőtök
4 alma
4 evőkanál olaj
1 csokor újhagyma
1 evőkanál chili
1 evőkanál koriandermag
1 evőkanál mustármag
9 evőkanál nyers barnacukor
2 dl fehérbor
1 dl fehérborecet
pici sáfrány
3 citrom leve

A céklás chutney-hoz:
40 dkg héjában megfőzött cékla
15 dkg fagyasztott szeder
2 dl vörösbor
2 rúd vanília
20 dkg befőzőcukor
5 dkg citromsav

Az almás chutney-hoz:
35 dkg alma
1 evőkanál olívaolaj
4 evőkanál fehérborecet
1 szál póréhagyma
2 evőkanál melasz (vagy karamell)
15 dkg cukor
15 dkg mazsola
1 teáskanál fahéj
3 dkg citromsav

Elkészítés: A sütőtökös változathoz a sütőtököt és az almát megtisztítjuk, 2 almát lereszelünk, a többit a sütőtökkel felkockázzuk, az újhagymát felaprítjuk. Az olajon enyhén megpirítjuk a cukrot, hozzádobjuk a felkockázott sütőtököt és az almát, valamit az újhagymát, a mozsárban összetört fűszerekkel és pici sóval, felöntjük a fehérborral és az ecettel, felforraljuk, és 10 perc alatt félpuhára pároljuk. Hozzáadjuk a citromlevet és a lereszelt almát, még 5 percig főzzük, üvegekbe öntjük, lezárjuk, és vízgőzben 1 óra 10 percet dunsztoljuk.

A cékláshoz a céklát kisebb kockára vágjuk. A cukrot karamellizáljuk, rádobjuk a céklát, felöntjük a vörösborral és 2 dl vízzel, és 15 percet pároljuk. A vaníliákat félbevágjuk, belsejét kikaparjuk, és a céklákat adjuk. A szedret 2 dl langyos vízben felolvasztjuk, a vízzel együtt a céklához adjuk, összeforraljuk, belerakjuk a citromsavat, még 5 percig főzzük, üvegekbe öntjük, lezárjuk, és vízgőzben 1 óra 10 percet dunsztoljuk.

Az almachutney-hoz az almákat meghámozzuk, kicsumázzuk, apróra kockázzuk a póréval együtt. A cukrot karamellizáljuk, rádobjuk az almát és a hagymát, enyhén megpirítjuk, felöntjük az olívaolajat, a fehérborecettel és a melasszal, hozzáadjuk a mazsolát, a fahéjat, és 3 dl vízzel felforraljuk.  5-6 percig főzzük, ha nem elég sűrű, 1 kanál keményítővel sűríthetjük. Végül hozzáadjuk a citromsavat, a tűzről levéve 1 percig óvatosan keverjük. Üvegekbe öntjük, lezárjuk, és vízgőzben 1 óra 10 percet dunsztoljuk.

Néhány jó tanács

Ha üvegbe tesszük el, kifejezetten figyeljünk arra, hogy az üveg nagyon tiszta legyen, javasolnám, hogy töltés előtt forró vízben forraljuk vagy gőzöljük gőzölős sütőben azért, hogy a baktériumok teljesen elpusztuljanak.

A lapkát (zárókupakot) érdemes forró vízben áztatni, hogy a gumi megpuhuljon, és könnyebb legyen lezárni az üveget, így az eltarthatóság növekedjen.

A belevalókat forrón töltsük az üvegekbe, és azonnal zárjuk le, utána mehet a forró vízbe, ezt követően hideg vízzel hirtelen sokkszerűen le kell legalább 39 fokosra hűteni, utána legalább egy éjszakára hűtőbe tenni.

Ha ajándéknak készítjük a chutney-t, érdemes csinos üvegeket választani, hogy mutatósabb legyen. Nagyon sokféle méretet és formát lehet már kapni. De érdemes figyelni az árra, mert nagyon eltérőek lehetnek, esetleg nézzünk be gazdaboltba vagy üvegkereskedésbe, ahol kis mennyiségben is vásárolhatunk. Kifejezetten szép és jó választás lehet a csatos üveg. Egyszerű lezárása mellett nagyon dekoratív, a kupakját nehéz elhagyni, és később is újra használható, akár befőzésre, fűszerek, gombok vagy tollak tárolására, de ültethetünk bele virágot, netán fűszernövényt.

Karácsonyi csoki puding >>> 

Ezek is érdekelhetnek