Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Harcsapaprikás bakonyi módon, kapros-juhtúrós galuskával

75 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 60 dkg afrikai harcsafilé felkockázva
  • 2 teáskanál citromlé
  • 1 teáskanál őrölt fehérbors
  • 1-1 tv paprika és paradicsom felszeletelve, vagy házi lecsóalap
  • 1 közepes vöröshagyma finoma vágva
  • 1 bő teáskanál pirospaprika
  • 2 gerezd fokhagyma zúzva, aprítva
  • 5 dkg füstölt szalonna kis kockára vágva
  • 15 dkg gomba felszeletelve
  • 1 teáskanál liszt
  • 2 dl tejföl
  • A galuskához:
  • 40 dkg liszt (fele fehér tönköly volt)
  • 3 felvert tojás
  • 20 dkg juhtúró (villával összetörve)
  • 1 evőkanál kapor finomra vágva
  • 1 evőkanál puha vaj
  • pici só (a juhtúró elég sós)
  • víz

Elkészítés

Elkészítés: A halat kb. 1,5 órára a citromlével, sóval, borssal fűszerezve és jól átforgatva a hűtőben pihentetem, közben megcsinálom az alapszaftot. A szalonnát kisütöm (nem szedem ki a kisült szalonnát), ha szükséges, kevés olajjal pótolva a zsiradékot megdinsztelem rajta a vöröshagymát, majd a fokhagymát. Meghintem a pirospaprikával, ráteszem a lecsóalapot, kicsit átpirítom, majd kevés vízzel lassan párolom kb. fél óráig. A gombát ráteszem, picit sózom megvárom ameddig összeesik, és ráteszem a harcsakockákat is. Ha szükséges, utána ízesítem sóval, borssal. A tejföllel és a liszttel habarást készítek és óvatos mozdulatokkal hozzáadom. Kb.15 perc főzési idő elég a harcsának és a gombának.

A galuskához a juhtúróhoz hozzáadom a vajat, a tojásokat, a kaprot, majd a lisztet. A vizet fokozatosan hozzáadagolva kemény galuskatésztát keverek (ha szükségesnek érezzük, picit sózzuk), és forrásban lévő sós vízbe szaggatom szaggató segítségével, több részletben kifőzöm. Meleg vízzel leöblítem, jól lecsöpögtetem, vajra szedem.

A gombás harcsapaprikást a juhtúrós galuskával tálalom.

Ezek is érdekelhetnek

Friss