Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Hány kalóriára van szükséged naponta? Számolj velünk!

default user icon
MME
A kalória sokunk számára igazi talány. Vajon mit jelent, és hogyan számolhatjuk ki az energiaigényünket? Most megmutatjuk!  
Mi a kalória?

A hőmennyiség fizikai mértékegysége, azaz energia. 1 kalóriával 1 fokkal lehet felmelegíteni 1 g vizet.

így számold ki ki az alapanyagcserédet!

A tested, hogy fenntartsa az alapvető életfunkciókat (pl. légzés, vérkeringés), akkor is energiát használ fel, amikor látszólag nem csinálsz semmit. Az ehhez szükséges energiamennyiséget nevezzük alapanyagcserének. A nők a következő képlet segítségével számolhatják ki az értékét: a kg-ban megadott testsúly szorozva 24-gyel, majd az így kapott szám szorozva 0,9-cel.

Tehát...

Egy 70 kg-os nő napi energiaszükséglete ennek megfelelően (70 x 24) x 0,9, azaz 1512 kcal. A férfiak alapanyacsere-számát úgy kapjuk meg, ha a kg-ban megadott testsúlyukat megszorozzuk 24-gyel. (Egy 90 kg-os férfinél: 90x24=2160 kcal.)

A lúgosító diéta erőt ad, miközben fogysz! Itt olvashatsz róla >>> 

Mennyi kalóriára van szükséged naponta?

Az energiaszükségletünket az alapanyagcserénk és a napi testi aktivitásunk határozza meg. Egy képlet segítségével ennek értékét is kiszámolhatod. Többnyire ülőmunkát végzel? Akkor szorozd meg az alapanyagcsere-számodat 1,2-vel.
Az előző példában említett 70 kg-os hölgy alapanyagcseréje 1512 kcal volt, tehát egy nap 1512 x 1,2 = 1814,4 kcal energiát használ el. Ha munka közben inkább állsz, vagy járkálsz (például a kereskedelemben vagy a vendéglátásban dolgozol), 1,8-cal kell megszoroznod az alapanyagcsere-számodat, ha pedig fizikai munkát végzel (például a nővér vagy), akkor 2-vel.

Léteznek „üres” kalóriák!

Így nevezzük az olyan termékekből származó energiát, melyek nem vagy alig tartalmaznak létfontosságú tápanyagokat, például vitaminokat vagy ásványi anyagokat. Rengeteg üres kalória található például az alkoholban vagy a cukorban. A fehér lisztből előállított élelmiszerek is sok energiát tartalmaznak, tápanyagot azonban alig.

Fogyj könnyedén a grazing-diétával, amiről itt olvashatsz >>> 

Erre figyelj, ha diétázol!

A képlet egyszerű: ha fogyni akarsz, kevesebb energiát kell magadhoz venned, mint amennyit elhasználsz. Ahhoz, hogy egészségesen fogyj, csupán 300-500 kalóriával kevesebbet szabad fogyasztanod, mint amennyi a napi energiaszükségleted. Nagyon fontos, hogy sose menj napi 1200 kcal alá! Ha ennél kevesebbet eszel, a szervezeted „éhezési üzemmódba” kapcsol, tehát lelassítja az anyagcserét. Így, bár a fogyókúra elején fogyásnak indulsz, a folyamat később megáll, mert az anyagcsere alkalmazkodik a csökkent ellátáshoz. Ráadásul amint a diéta végeztével elkezdesz normálisan étkezni, rögtön visszahízol mindent – ez a hírhedt jojóeffektus. Ha az egészségedet megőrizve, tartósan szeretnél fogyni, kérd ki dietetikus szakember segítségét!

Olvass további a diétás cikkeinket itt >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss