Elkészítés: A darált diót teflonserpenyőben, szárazon megpirítjuk.
A tejet a tojásokkal habverővel összekeverjük. Hozzáadjuk a zablisztet, a korpát, a szódabikarbónát, sót, csomómentesre keverjük. Annyi vizet adunk hozzá, hogy sűrűbb palacsintatészta állagot kapjunk. Hozzákeverjük még a pár csepp vanília-aromát (esetleg vaníliás xilitet), fél citrom héját, és ízlés szerinti édesítőt. Legalább 2 órát állni hagyjuk (ez fontos!).
Rögtön utána elkészítjük a diótölteléket, mivel ennek is állnia kell egy darabig: a diót az ízesítéshez használt hozzávalókkal elkeverjük, majd annyi vízzel leforrázzuk, hogy szottyos állaga legyen (amit még nem tudnánk palacsintába tölteni), mivel amíg áll, még jobban megszívja magát.
Körülbelül 2 óra elteltével (persze ha több, az sem gond) neki is láthatunk a sütésnek. A palacsintatésztához annyi vizet keverünk, hogy a pihentetés előtti állagát visszakapja (besűrűsödik időközben). Teflonserpenyőben, olaj nélkül szépen ki lehet sütni, egyáltalán nem ragad le (akik nem biztosak magukban, az első példány sütése előtt lekenhetik a serpenyőt olívaolajjal, de igazából teljesen felesleges. Kicsit vastagabb palacsintákat sütöttem, de ebből a palacsintatésztából nagyon vékonyakat is elő lehet állítani - sokáig kísérleteztem az arányokon, meg is lett az eredménye. :))
Miközben sülnek a palacsinták, még melegen lehet is tölteni őket a diókrémmel, vékonyan kenjük le, és tetszés szerint összehajtogatjuk.
Az öntethez a kakaóport egy pici vízzel (kb. 0,5 dl) nagyjából elkeverjük, és mikróban sűrű állagúra főzzük, 20-30 másodpercekre tegyük csak be, mert hajlamos hamar megégni! Édesítőt, rumaromát, csokoládé-aromát (opcionális) keverünk hozzá, ha valaki dőzsölni akar, olvaszthat magas kakaótartalmú étcsokoládét is. :)
A palacsintákat meglocsoljuk az öntettel, és tálaljuk.