Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Hamburgerzsemle házilag - ahogy még biztosan nem próbáltad!

default user icon
Török Zsuzsa Alapételek
0
Egy hamburger a húspogácsa, a feltét és az ezeket közrefogó zsemle összhangjától lesz tökéletes. A házi zsemle garantáltan nem tartalmaz E-ket, alaptésztája pedig nemcsak látványosan színezhető, hanem különféle adalékokkal is gazdagítható.
Az alaptészta

A hamburgerzsemle hozzávalója a liszt, amely már önmagában színt adhat a tésztának. A leggyakrabban használt fehér búzaliszteken (BL-51, BL-55) kívül tönköly- és rozsliszttel is süthetsz. Minél magasabb a liszt fajtájára utaló betűkódot követő szám, annál több szervetlen anyag van az őrleményben, és annál sötétebb a liszt. Pl. a BL-200 jelölésű teljes kiőrlésű búzaliszt vagy a TBL-300-as teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt már nem teljesen fehér.

A rozslisztek közül a fehér RL-60 (rozsláng) a legvilágosabb és a teljes kiőrlésű RL-190 a legsötétebb.

A sötét lisztek kevesebb keményítőt és glutént tartalmaznak, ezért ezeket keverd világos „fogós” lisztekkel, máskülönben a tésztájuk nem áll össze, illetve morzsálódós lesz.

Hamburger körkép és házi hamburgerzsömle recept >>> 
Színkörkép

Sokféle természetes színezőanyag közül választhatsz, hogy a tészta megfestésével látványos kinézetet adj a hamburgerednek. Éld ki a művészi hajlamaidat, és színezz bátran gyümölcs- és zöldséglevekkel, pürékkel, vízben feloldandó zöldségporokkal, őrölt fűszerekkel.

A házilag előállítható, valamint egészség- és bioboltokban beszerezhető színezőanyagokat keverd a kidolgozott alaptésztába, és egyenletesen oszlasd el. Előfordulhat, hogy valamely erőteljesebb szín elérése érdekében túl sok folyékony festéket adagolsz – ilyenkor némi liszt hozzáadásával korrigálhatsz.

Vegyük sorra színek szerint a hamburgerzsemle festésére alkalmas adalékokat:

Sárga tésztához: sáfrány, kurkuma
Narancs tésztához: sárgarépalé, narancslé
Zöld tésztához: spenótpor
Piros és rózsaszín tésztához: céklapor és -lé, paradicsompüré, ajvár
Lila tésztához: vöröskáposzta-lé, bio szilvanektár
Fekete tésztához: szépia tinta

Gazdagítsd a tésztát ízesítőkkel

Az alaptésztába csak a legvégén dolgozd bele az ízesítő adalékokat, így nem változtatják meg a tészta állagát.

Összeszedtünk néhány inspiráló ötletet:
Hús/hal: bacon, chorizo, olajban sült kapribogyó, szalámi, szalonna, szardella
Kandírozott gyümölcs: ananász, birs, citrom, mangó, papája
Magvak: édeskömény, római kömény, fehér és fekete szezámmag, koriander
Olajos magvak (durvára aprítva): dió, földimogyoró, kesudió, mandula (füstízű vagy sós)
Reszelt kemény sajt: gouda, hegyi sajt, manchego (juhsajt), parmezán
Szárított gyümölcs: datolya, füge, mazsola, sárgabarack, szilva, tőzegáfonya
Szárított zöldfűszer: bazsalikom, kakukkfű, koriander, oregánó, rozmaring, snidling
szárított paradicsom
Egyebek: sült fokhagyma és hagyma, kukorica, olajbogyó, zabpehely

Jöhet a topping

Toppingnak szinte bármi alkalmas, a friss zöldfűszerek és gyümölcsök kivételével, mert ezek sütéskor megéghetnek.

Ne ragadj le a méltán népszerű szezámmagnál (vagy ha mégis, akkor hántolt fehérrel és hántolatlan feketével vegyesen szórd meg sütés előtt a megkent zsemléket)!

A legjobb szín- és ízpárosítások:

Sárga zsemléhez
A tésztába: sáfrány, kesudió, koriandermag
A tetejére: római kömény

Zöld zsemléhez
A tésztába: spenótpor, szalonna
A tetejére: fenyőmag, pisztácia

Piros zsemléhez
A tésztába: céklapor, fekete olajbogyó, szárított paradicsom, friss bazsalikom
A tetejére: durvára vágott dió, feta sajt

Fekete zsemléhez
A tésztába: szépia tinta, olajban kisütött kapribogyó
A tetejére: durvára vágott földimogyoró, fekete szezámmag

Hamburgerzsemle receptek  >>> 
  • Kinyomtatom
  • Elmentem
  • Elküldöm
Promóció

Magazin