Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Hamburgerzsemle házilag - ahogy még biztosan nem próbáltad!

Egy hamburger a húspogácsa, a feltét és az ezeket közrefogó zsemle összhangjától lesz tökéletes. A házi zsemle garantáltan nem tartalmaz E-ket, alaptésztája pedig nemcsak látványosan színezhető, hanem különféle adalékokkal is gazdagítható.

Az alaptészta

A hamburgerzsemle hozzávalója a liszt, amely már önmagában színt adhat a tésztának. A leggyakrabban használt fehér búzaliszteken (BL-51, BL-55) kívül tönköly- és rozsliszttel is süthetsz. Minél magasabb a liszt fajtájára utaló betűkódot követő szám, annál több szervetlen anyag van az őrleményben, és annál sötétebb a liszt. Pl. a BL-200 jelölésű teljes kiőrlésű búzaliszt vagy a TBL-300-as teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt már nem teljesen fehér.

A rozslisztek közül a fehér RL-60 (rozsláng) a legvilágosabb és a teljes kiőrlésű RL-190 a legsötétebb.

A sötét lisztek kevesebb keményítőt és glutént tartalmaznak, ezért ezeket keverd világos „fogós” lisztekkel, máskülönben a tésztájuk nem áll össze, illetve morzsálódós lesz.

Színkörkép

Sokféle természetes színezőanyag közül választhatsz, hogy a tészta megfestésével látványos kinézetet adj a hamburgerednek. Éld ki a művészi hajlamaidat, és színezz bátran gyümölcs- és zöldséglevekkel, pürékkel, vízben feloldandó zöldségporokkal, őrölt fűszerekkel.

A hamburger házilag előállítható, valamint egészség- és bioboltokban beszerezhető színezőanyagokat keverd a kidolgozott alaptésztába, és egyenletesen oszlasd el. Előfordulhat, hogy valamely erőteljesebb szín elérése érdekében túl sok folyékony festéket adagolsz – ilyenkor némi liszt hozzáadásával korrigálhatsz.

Vegyük sorra színek szerint a hamburgerzsemle festésére alkalmas adalékokat:

  • Sárga tésztához: sáfrány, kurkuma
  • Narancs tésztához: sárgarépalé, narancslé
  • Zöld tésztához: spenótpor
  • Piros és rózsaszín tésztához: céklapor és -lé, paradicsompüré, ajvár
  • Lila tésztához: vöröskáposzta-lé, bio szilvanektár
  • Fekete tésztához: szépia tinta

Gazdagítsd a tésztát ízesítőkkel

Az alaptésztába csak a legvégén dolgozd bele az ízesítő adalékokat, így nem változtatják meg a tészta állagát.

Összeszedtünk néhány inspiráló ötletet:

  • Hús/hal: bacon, chorizo, olajban sült kapribogyó, szalámi, szalonna, szardella
  • Kandírozott gyümölcs: ananász, birs, citrom, mangó, papája
  • Magvak: édeskömény, római kömény, fehér és fekete szezámmag, koriander
  • Olajos magvak (durvára aprítva): dió, földimogyoró, kesudió, mandula (füstízű vagy sós)
  • Reszelt kemény sajt: gouda, hegyi sajt, manchego (juhsajt), parmezán
  • Szárított gyümölcs: datolya, füge, mazsola, sárgabarack, szilva, tőzegáfonya
  • Szárított zöldfűszer: bazsalikom, kakukkfű, koriander, oregánó, rozmaring, snidling
  • szárított paradicsom
  • Egyebek: sült fokhagyma és hagyma, kukorica, olajbogyó, zabpehely

Jöhet a topping

Toppingnak szinte bármi alkalmas, a friss zöldfűszerek és gyümölcsök kivételével, mert ezek sütéskor megéghetnek.

Ne ragadj le a méltán népszerű szezámmagnál (vagy ha mégis, akkor hántolt fehérrel és hántolatlan feketével vegyesen szórd meg sütés előtt a megkent zsemléket)!

A legjobb szín- és ízpárosítások:

Sárga zsemléhez

  • A tésztába: sáfrány, kesudió, koriandermag
  • A tetejére: római kömény

Zöld zsemléhez

  • A tésztába: spenótpor, szalonna
  • A tetejére: fenyőmag, pisztácia

Piros zsemléhez

  • A tésztába: céklapor, fekete olajbogyó, szárított paradicsom, friss bazsalikom
  • A tetejére: durvára vágott dió, feta sajt

Fekete zsemléhez

  • A tésztába: szépia tinta, olajban kisütött kapribogyó
  • A tetejére: durvára vágott földimogyoró, fekete szezámmag

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss