Az alaptészta
A hamburgerzsemle hozzávalója a liszt, amely már önmagában színt adhat a tésztának. A leggyakrabban használt fehér búzaliszteken (BL-51, BL-55) kívül tönköly- és rozsliszttel is süthetsz. Minél magasabb a liszt fajtájára utaló betűkódot követő szám, annál több szervetlen anyag van az őrleményben, és annál sötétebb a liszt. Pl. a BL-200 jelölésű teljes kiőrlésű búzaliszt vagy a TBL-300-as teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt már nem teljesen fehér.
A rozslisztek közül a fehér RL-60 (rozsláng) a legvilágosabb és a teljes kiőrlésű RL-190 a legsötétebb.
A sötét lisztek kevesebb keményítőt és glutént tartalmaznak, ezért ezeket keverd világos „fogós” lisztekkel, máskülönben a tésztájuk nem áll össze, illetve morzsálódós lesz.
Színkörkép
Sokféle természetes színezőanyag közül választhatsz, hogy a tészta megfestésével látványos kinézetet adj a hamburgerednek. Éld ki a művészi hajlamaidat, és színezz bátran gyümölcs- és zöldséglevekkel, pürékkel, vízben feloldandó zöldségporokkal, őrölt fűszerekkel.
A hamburger házilag előállítható, valamint egészség- és bioboltokban beszerezhető színezőanyagokat keverd a kidolgozott alaptésztába, és egyenletesen oszlasd el. Előfordulhat, hogy valamely erőteljesebb szín elérése érdekében túl sok folyékony festéket adagolsz – ilyenkor némi liszt hozzáadásával korrigálhatsz.
Vegyük sorra színek szerint a hamburgerzsemle festésére alkalmas adalékokat:
- Sárga tésztához: sáfrány, kurkuma
- Narancs tésztához: sárgarépalé, narancslé
- Zöld tésztához: spenótpor
- Piros és rózsaszín tésztához: céklapor és -lé, paradicsompüré, ajvár
- Lila tésztához: vöröskáposzta-lé, bio szilvanektár
- Fekete tésztához: szépia tinta
Gazdagítsd a tésztát ízesítőkkel
Az alaptésztába csak a legvégén dolgozd bele az ízesítő adalékokat, így nem változtatják meg a tészta állagát.
Összeszedtünk néhány inspiráló ötletet:
- Hús/hal: bacon, chorizo, olajban sült kapribogyó, szalámi, szalonna, szardella
- Kandírozott gyümölcs: ananász, birs, citrom, mangó, papája
- Magvak: édeskömény, római kömény, fehér és fekete szezámmag, koriander
- Olajos magvak (durvára aprítva): dió, földimogyoró, kesudió, mandula (füstízű vagy sós)
- Reszelt kemény sajt: gouda, hegyi sajt, manchego (juhsajt), parmezán
- Szárított gyümölcs: datolya, füge, mazsola, sárgabarack, szilva, tőzegáfonya
- Szárított zöldfűszer: bazsalikom, kakukkfű, koriander, oregánó, rozmaring, snidling
- szárított paradicsom
- Egyebek: sült fokhagyma és hagyma, kukorica, olajbogyó, zabpehely
Jöhet a topping
Toppingnak szinte bármi alkalmas, a friss zöldfűszerek és gyümölcsök kivételével, mert ezek sütéskor megéghetnek.
Ne ragadj le a méltán népszerű szezámmagnál (vagy ha mégis, akkor hántolt fehérrel és hántolatlan feketével vegyesen szórd meg sütés előtt a megkent zsemléket)!
A legjobb szín- és ízpárosítások:
Sárga zsemléhez
- A tésztába: sáfrány, kesudió, koriandermag
- A tetejére: római kömény
Zöld zsemléhez
- A tésztába: spenótpor, szalonna
- A tetejére: fenyőmag, pisztácia
Piros zsemléhez
- A tésztába: céklapor, fekete olajbogyó, szárított paradicsom, friss bazsalikom
- A tetejére: durvára vágott dió, feta sajt
Fekete zsemléhez
- A tésztába: szépia tinta, olajban kisütött kapribogyó
- A tetejére: durvára vágott földimogyoró, fekete szezámmag