Részletes receptkereső »
  •  
  •  

Hamburger körkép

Cikk mentése

Cikk mentése

Cikk megosztása
Cikk elküldése

Cikk küldése

Cikk nyomtatása

Cikk nyomtatása

Cikk mentése

Hamburger körkép

Cikk mentéshez be kell jelentkezni!


Elfelejtetted a jelszavadat, vagy nem regisztráltál még?
Kérj jelszóemlékeztetőt vagy regisztrálj !
Nem sikerült az aktiválás vagy inaktív a fiókod még? Itt újra kérheted az aktiváló kódot!

Cikk elküldése

Hamburger körkép

Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Megjegyzés:
Küldő neve:
Küldő e-mail címe:
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:
A hamburger szót hallva általában két dolog jut eszünkbe. A gyorséttermek hamburgerjei és a régi, amolyan üvegtigrises hamburgerek, a fényes héjú, édes zsemlében megbúvó hússzelet szigorúan csalamádéval, mustárral, kecsöppel, sok hagymával és esetleg kínai gombával.
Hamburger történelem

A kereskedelmi hajózás fejlődésének és az Amerikába települt németeknek köszönhető elterjedése az egész világon. A hamburger jelentése hamburgi, Hamburg városára utal, ahol már a 15. századtól kaphatók voltak marhahúsdarabokkal készülő ételek. A húsdaráló feltalálása az 1800-as években igazi lökést adott a hamburgerkultúrának is. Az első írásos hamburgert egy étlap említi 1826-ban New Yorkban.

A hamburger hús

Az igazi hamburgerhús darált marhából készül. Természetesen kapható csirke-, pulyka-, halburger (ez egy lazacos recept ) is, sőt van, ahol őzhúsból készült Bambi Burger-t árulnak. Különlegesség a tengeri herkentyűs (van homárhúsból készült hamburger is) és a strucc, ausztrál illetőségű helyeken kenguruburgert is kóstolhatunk.

Az otthon készült hamburger lelke a kétszer darált jó minőségű marhahús sóval, borssal ízesítve, faszénen sütve.

Zöldségekkel megpakolva Zöldségekkel megpakolva

A zsemle és a többi

A hamburger zsemlében is igen nagy a szórás, hasonlóképpen az egyéb betétekhez. A zöldségek közül a leggyakoribb a saláta, a hagyma, a paradicsom, savanyúságok, de készül hamburger szarvasgombával is.

A sajtok közül a legjobb talán a cheddar, de camembert és brie sajtból is különleges hamburgerek készíthetők. Lehet benne avokádó, Hawaii-on divatos a teriyaki szószos és ananászos hamburger.

Ha már szósz: tehetünk bele majonézt, ketchupot, mustárt és más szószokat is, van, ahol Worcestershire szósszal készül.

Grillen a legfinomabb Grillen a legfinomabb

Az Üvegtigrisben így készül

A tökéletes

Az igazán magas minőségű hamburgerek kedvelőinek a pénztárcájukba kell nyúlni, ha ellátogatnak például San Franciscoba a Zuni Caféba, ahol a hamburgerhúst lapocka, hátszín, fartő és marhavesefaggyú hozzáadásával gyúrják össze, és rozmaringos buciban tálalják aioli-val  15-20 dollárért (összehasonlításképpen egy gyorséttermi hamburger kb. 4 dollárba kerül).

A dekadencia fokozható: a francia származású Amerikában élő szakács, Daniel Loubud megalkotta a tökéletes hamburgert: marhaborda, sűrített vörösbor, libamáj és szarvasgomba is kerül bele, tormát reszelnek rá, és paradicsomkompót egészíti ki az alkotást.

Michiganben egy családi étteremben 500 dollárért kapunk egy akkora hamburgert, hogy ha 30 ember 1 órán belül elfogyasztja, a pénzt visszafizetik.

Tessék, tessék, kész a házi hamburger! Tessék, tessék, kész a házi hamburger!

Hamburger

Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma
2 paradicsom
1 csomó retek
1 fej saláta
1 kis kígyóuborka
40 dkg kétszer darált marhahús
5 dkg vaj
4 evőkanál tejföl
1 kávéskanál mustár
1 evőkanál ketchup
4 db hamburger zsemle
4 vékony szelet sajt

Elkészítés:
A hagymát megtisztítjuk, karikára vágjuk és szétszedjük a gyűrűket. A paradicsomot megmossuk, megtöröljük, és felkarikázzuk. A retket megtisztítjuk, megmossuk, és vékony szeletekre vágjuk. A salátát levelekre szedjük, gondosan többször váltott vízben megmossuk és a leszárítjuk. Az uborkát héjastól megmossuk és felszeleteljük.

A darált húst megszórjuk sóval, borssal, jól összegyúrjuk, és négy pogácsát formázunk belőle. A vajat serpenyőben felhevítjük, és a húspogácsák mindkét oldalát 2-2 percig sütjük benne. A mártáshoz összekeverjük a tejfölt, a mustárt és a ketchup-ot. A hamburger zsemléket kettévágjuk, sütőben átmelegítjük.

A zsemle alsó felére teszünk egy kevés mártást, erre salátalevelet, a húspogácsát, majd hagymát, paradicsomot, retket, uborkát, egy szelet sajtot, és befedjük a zsemle tetejével. Azonnal tálaljuk.

Mentás bárányburger

Hozzávalók:
1 mentaágacska
1 evőkanál őrölt mandula
1 teáskanál citromlé
2 evőkanál olívaolaj
só, bors
1 piros és egy sárga húsú paprika
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
50 dkg darált bárányhús
1db tojás
1 evőkanál natúr joghurt
2 evőkanál zsemlemorzsa
1 teáskanál édeskömény
fél teáskanál fahéj
1 késhegynyi (pimento) paprika
2 evőkanál mazsola
10 dkg sárgarépa
4 levél fehér jégsaláta (lollo bianco)
4 hamburgerzsemle (buci)

Elkészítés:
Leöblítjük és lecsepegtetjük a mentát, lecsipkedjük a leveleit. A mandulát és a citromlét hozzáadjuk. Meglocsoljuk az olajjal, sóval-borssal ízesítjük. Félbevágjuk és kimagozzuk a paprikákat, és héjával lefelé egy sütőlapra fektetjük őket. 250 fokra (5-ös fokozat) előmelegített sütőbe tesszük, és addig sütjük, amíg a héján kis fekete buborékok keletkeznek (kb. 15 perc). Megtisztítjuk a vöröshagymát és a fokhagymát. A hagymát finomra vágjuk, a fokhagymát átpréseljük. Mindkettőt összekeverjük a darált hússal, a tojással, a joghurttal, a zsemlemorzsával, a sóval és a borssal. Hozzáadjuk a többi fűszert és a mazsolát, simára gyúrjuk, majd négy lapos fasírtot formázunk belőle. Kivesszük a paprikát a sütőből, egy nedves ruhával befedjük, és hagyjuk kicsit hűlni. A húspogácsát a sütőben – azonos hőfokon – mindkét oldalán megsütjük (kb. 10 perc).

A répát meghámozzuk, és finomra reszeljük. A paprikáról lehúzzuk a héját, a húsát csíkokra vágjuk, és elkeverjük a répával. Leöblítjük, lerázzuk a salátaleveleket. A zsemléket felvágjuk, kicsit felmelegítjük. Az alsó felükre helyezzük a salátaleveleket, erre a bárányfasírtot. A répás keveréket elosztjuk a fasírtokon, a tetejükre egy-egy kanál mentapürét teszünk, végül a zsemlék másik felét.

Házi hamburgerzsömle

Hozzávalók:
1 kg liszt
2 dl olaj
10 dkg élesztő
1 evőkanál cukor
2-4 kávéskanál só
5 dl tej

Elkészítés:
A tejet az 1 evőkanál cukorral langyosra melegítjük, belemorzsoljuk az élesztőt. A lisztet a sóval egy tálban jól összekeverjük. Kis fészket készítünk a liszt közepébe, amibe beleöntjük az olajat és az élesztős tejet. Az egészet addig gyúrjuk, amíg már nem ragad a tészta. Ezután 10 percig pihentetjük. Pihentetés után lisztezett deszkán újra átgyúrjuk, 1 ujjnyi vastagra kinyújtjuk, és nagy szaggatóval (vagy egy bögrével) kiszaggatjuk. A zsömléket olajjal kikent - vagy sütőpapírral kibélelt - tepsibe rakjuk, és egy órát pihentetjük. Végül forró sütőben rózsaszínre sütjük, belül se maradjon nyers! Nagy, könnyű, tetszetős, ízletes zsemlék lesznek belőle.

Elvis hamburgere >>>

Zöldséges hamburger >>>

Hamburger receptek >>>

 

SB

Hozzászólás a cikkhez

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni!

Belépés



Hasznos csomag