Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Lekváros és mákos háromszögek (Haman batyu)

Hozzávalók

  • 24 dkg puha vaj
  • 32,5 dkg cukor
  • 2 tk narancshéj (bio)
  • 2 ek frissen csavart narancslé
  • 5 csepp vaníliaaroma (vagy 1 vaníliarúd kikapart belseje)
  • 3 db tojás
  • 55 dkg liszt + egy kicsi a nyújtáshoz
  • 4 tk sütőpor
  • 1/2 tk só
  • A töltelékekhez:
  • 14 dkg mák
  • 1,25 dl tej
  • 8,5 dkg folyékony méz
  • 15 dkg hideg sárgabaracklekvár

Elkészítés

    1. A vajat és a cukot egy tálba tesszük, és habosra keverjük egy kézi keverővel. A narancshéjat és -levet, valamint a vaníliaaromát hozzáadjuk, majd folyamatos keverés közben beledolgozunk 2 db tojást.
    2. A lisztet, a sütőport és a sót egy másik tálba tesszük. A vajmasszát a kézi habverővel alacsony fokozaton  lassan hozzáadjuk a lisztkeverékhez, és addig dolgozunk vele, amíg egy egyenletes tészta lesz belőle. A tésztát lefóliázzuk, és a hűtőbe tesszük, legalább 1 órára.
    3. A tésztát, lisztezett munkafelületen, 3 mm-es vastagságúra nyújtjuk. Egy hullámos, kerek kiszúróformával 7 cm-es köröket szaggatunk belőle. Az így kapott formákat visszatesszük a hűtőbe 30 percre.
    4. A mákos töltelékhez a mákot egy mozsárban megtörjük, szétmorzsoljuk, és egy közepes lábosba tesszük, majd hozzáadjuk a tejet és a mézet. Rendszeres keverés közben, alacsony lángon 20 percig sűrűsítjük. Akkor levesszük a tűzhelyről és hűlni hagyjuk.
    5. A lehűtött, kerek tésztákat kivesszük a hűtőből. A közepükre vagy a mákból vagy a lekvárból teszünk egy teáskanálnyit. A maradék tojást vízzel összekeverjük és a kerek forma szélét bekenjük vele, hogy jól össze tudjon ragadni. Behajtuk a széleket, megnyomjuk úgy, hogy 3 oldalú batyukák jöjjenek létre.
    6. A táskácskákat sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt aranybarnára sütjük. Ezután 5 percig a tepsiben hűtjük, majd óvanosan a rácsra helyezzük és ott hűtjük tovább, míg teljesen ki nem hűl. A Haman-batyuk egy légmentesen záródó fémdobozban 1 hétig is elállnak.

     18 ELLENÁLLHATATLAN MÁKOS SÜTI A BEJGLIN TÚL >>> 

    ÍGY LESZ TÖKÉLETES A LINZERTÉSZTÁD - 6 EGYSZERŰ LÉPÉSBEN!  >>> 

Megjegyzés

Izraelben hagyományosan a purim ünnepségeken eszik. A süteményt Haman fülének is nevezik.

kissbernadett
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Magazin