Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Hallottál már az 5/20-as szabályról? Nem? Pedig sokat segíthet!

default user icon
MME
Egy szuper módszert találtunk, ami egyszerűen segít átlátni az élelmiszerekben található tápanyagok arányát. Ha erre odafigyelünk, máris egészségesebben táplálkozhatunk!

A dietetikusok körében megoszlanak a vélemények az étkezésekkel és a diétákkal kapcsolatos szigorú szabályokról. Egyes alapanyagok teljes száműzéséről, vagy a kalóriák, illetve a szénhidrátok számolgatásáról számtalan állásfoglalást olvashatunk akár pozitív, vagy negatív megközelítésben. Abban azonban a szakemberek is egyetértenek, hogy a megfelelő tápanyagbevitel minden esetben a kiegyensúlyozott étkezés alapja, egy egyszerű szabály pedig már a vásárlásnál is megkönnyíti a helyzetünket - írja az Insider.  

Fontosak az arányok

A módszer egyszerűen segít átlátni, hogy egyes élelmiszerekben miből mennyi tápanyag van, na meg azt is, hogy egyáltalán hasznos-e szervezetünknek, vagy sem. Vannak ugyanis értékes és kevésbé értékes tápanyagok, és nem csak az a fontos, hogy ezek megtalálhatóak-e az adott élelmiszerben, hanem az arányok is sokat számítanak. Ha egy tápanyagból a napi beviteli érték 20 százalékát egyetlen adag tartalmazza egy adott élelmiszerből, az nagyon sok. Ha viszont csupán 5 százalékát fedezi a napi szükségletnek, az általánosságban alacsonynak tekinthető.

Így alkalmazhatjuk a szabályt

Nem kell a mennyiségekkel bajlódni, vagy számolgatni, hanem elég lehet a napi beviteli értéket figyelni. Mindezt úgy, hogy az 5, illetve a 20 százalékhoz viszonyítunk. Az 5/20 szabály bármelyik tápanyagnál alkalmazható. Például ha szeretnénk növelni a fehérjebevitelünket, ugyanakkor mérsékelni a cukorfogyasztást, keressünk olyan ételeket, amelyek fehérjéből a napi beviteli érték 20 százalékát, vagy többet tartalmaznak, míg cukorból 5 százaléknál kevesebbet. Mindezt az ásványi anyagokra és vitaminokra fókuszálva is megtehetjük.

Ezekre érdemes kiemelt figyelmet fordítani

Ha nem tudjuk, hogy mire lenne szüksége a szervezetünknek, érdemes szem előtt tartani, hogy általánosságban kevés rostot fogyasztunk. Lényeges lehet a kalcium, a kálium és D-vitamin bevitelének növelése is, és persze a cukorfogyasztás csökkentése.

Fontos a változatosság

Lényeges megemlíteni, hogy a fentebb leíírtak csak példák. Nincs általános szabály, hiszen mindenkinek mások a táplálkozási szokásai, ezért más arányban jut hozzá az egyes tápanyagokhoz. Érdemes megfigyelni az étkezésünket és úgy megállapítani, hogy miből fogyasztunk túl sokat, illetve túl keveset. 

Nélkülözhetetlen az is, hogy a szabály alkalmazása csak egy mankó, hogy jobban átlássuk az arányokat. Attól, hogy erre odafigyelünk, fontos a változatos étkezés is, ne ragadjunk le ugyanazoknál az élelmiszereknél.

ÚJRAGONDOLT PALEOLIT DIÉTÁK: AZ ALAP VÁLTOZATLAN, A MÓDSZER MÁS! >>> 

EZT A 7 JÓ TANÁCSOT FOGADD MEG, HA FOGYNI SZERETNÉL! >>> 

ÍGY TARTJA BOMBA FORMÁJÁT KATALIN HERCEGNÉ >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss