Halászlé

default user icon
7 2.5/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 1,6 kg ponty,
  • 5 fej vöröshagyma,
  • 2 paradicsom,
  • 2 paprika,
  • 2 evőkanál édesnemes pirospaprika

Elkészítés

    Elkészítés:

    1. A pontyot megtisztítjuk (pikkelyeit lekaparjuk), megmossuk, fejét, farkát, uszonyait levágjuk. A halhúst sűrűn beirdaljuk, kétujjnyi vastag szeletekre vágjuk, besózzuk, hidegre tesszük. A paradicsomot, paprikát megmossuk, félbe vágjuk.

    2. A hagymát megtisztítjuk, felszeleteljük. Fazékba rakjuk, ráöntünk 2 liter vizet, beletesszük a hal fejét, farkát és uszonyait. Hozzáadjuk a paradicsomot, a paprikát, sózzuk, felforraljuk, és lassú tűzön kb. 2 órát főzzük. Ez az alaplé.

    3. Az alaplevet leszűrjük, a sűrűjét átpasszírozzuk. A levet felforraljuk, belekeverjük a pirospaprikát, beletesszük a halszeleteket, és 8-10 perc alatt megfőzzük. Már ne keverjük, csak rázogassuk, mert a halhús összetörik.

    1 adag: 1855 kJ/443 kcal

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Papp Beáta 7 évvel ezelőtt
Én anno édesapámtól lestem el a halászlé készítését. Bár nekem eddig soha nem sikerült olyan ízletesre, mint ahogy ő készítette. Nem ördöngősség, de tény, hogy beleadta szívét-lelkét, és nemcsak a hozzávalókat. Az alapléhez is használt hagymát, majd ahogy itt mástól is olvastam, megdinsztelt 1-2 fej apró kockára vágott hagymát egy kevés kockára vágott füstölt szalonnával, Ezután piros paprika, haldarabok, alaplé, egyéb fűszerek igény szerint és 1-2 halászlé kocka. Isteni finomra sikerült mindig készítenie, és másnap szinte kocsonya volt a levesből. Csípősség: csak annyira legyen csípős, hogy épp enyhén csípjen. Legalábbis mi így szeretjük. Erős Pistát, csípős paprikát még tehet bele utána, aki igényli. Szerintem ha túl erős, akkor elnyomja magának a halászlének az ízét.
userpista 9 évvel ezelőtt
Ez csak TIPP. Az alaplébe rakott különféle hal a darabokat megfőzöm/egészbe hagyma,1 db krumpli,egész paprika/ Lassú tűzön főzve 30-40 perc. Hagymát, paptikát kidobom. A hal darabokat teljesen kifilézem és csak ezután paszírozom,majd összekeverem pirospaprikával. A krumplit áttöröm nyomón.Ez után minden vissza az alaplébe/sózom, egy forrás/. Az ikrákat tészta szűrőbe helyezem és bele engedem az alaplébe. Puhára főzöm. Kiemelem így nem kell a lében keresgélni és mindenki annyit vehet amennyit kiván. A halszeleteket most rakom bele a lébe. Nagyon lassú tüzön forralom, hogy a csontból is bele főljön az íz. Ovatosan tányérra kiszedem az összes halszeletet így a hallé szedésénél nem töredezik. Az egész művelet macerás de a tányérba kerülö lé,ikra,halszelet gusztusos és igen jó látvány.
Sulics Fruzsina 9 évvel ezelőtt
nehezebb de nem annyira finom
Németh R Enikő 11 évvel ezelőtt
mackó1, teljesen egyetértek veled, a főzéshez nem csak pontos recept kell, bár ez is igen fontos, de szív-lélek és intuició is, nyitottnak lenni más ízvilágok felé, ettől lesz a saját recepttár változatos, izgalmas. ha vki kezdő vagy gyakorlatlan szakács, és az alapételek szakácskönyvét szentírásnak veszi, valószínűleg elég egyoldalú konyhát vezethet; szerencsére a hozzászólásokból egy-egy étel elég sok változatára rálátás nyílik.
könyvelő györgyi 11 évvel ezelőtt
Karácsonykor sok helyen marad a halászléből.Tapasztalatom, hogy ami Szenteste nem fogy el, az általában nem is fog, mert annyi finomság van még. ilyenkor Minden dec. 25.-én szánok rá 15-20 percet, hogy a maradékot megszabadítom a szálkáktól, ha sok a lé leszedek belőle és kézimixelővel pépet csinálok belőle.Kb. 15 dkg.-os adagokban lefagyasztom, s ha év közben halászlét csinálok ebből is teszek bele.
Kiss György 11 évvel ezelőtt
nem rossz! Az alapléhez szoktam tenni egy krumplit lereszelve. Szabályozza a sósságot, sűrít. Jót tesz neki néhány halászlé-kocka.
marcipan 12 évvel ezelőtt
Apróhalból alaplé+benne fej ,farok egyebek, ezt paszirozni, izesiteni, bele a halhúst-persze legjobb filézve-ennyi. Nem kell bonyolitani(tészta meg egyebek)-és legfontosabb a helyszin: a nyaralómban a Duna parján hajnalban fogott halakból, jó baráti társaságban, meggyfaparázs flé helyezett bográcsban, finom söröcskét kortyolgatva közben:)

Hasonló Receptek