Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Halászlé, ünnepi fogás

default user icon
SB
Az alaplevet le lehet fagyasztani, és karácsonykor már csak a besózott halszeleteket kell belefőzni, így mentesülünk a szűréstől, passzírozástól, haldarabolástól az ünnep napján.
Halfogyasztás

Sajnos, mi magyarok kevés halat eszünk. A magyar átlagfogyasztás évente három kiló, tőlünk nyugatabbra, Európában, ennek sokszorosa, 13 kiló körüli, pedig ott nem szokás karácsonykor halászlevet enni. A norvégok vagy a japánok évente akár 60 kiló halat is elfogyasztanak, melynek nagy része persze tengeri hal. Mi ennyi húst eszünk összesen egy év alatt. Reméljük, hogy ez a tendencia folyamatosan javul. A hal fontos és egészséges táplálék, és nemcsak a tengeri halak, hanem a hazai fajták, a jó balatoni fogas, a tiszai kecsege, a sebespisztráng is gyakrabban kerülhetnének a tányérunkra. Örvendetes, hogy például az idei bajai halászléfőző versenyen, több mint 2000 bogrács alatt ropogott a tűz.

HalászlY-történelem

Igen, igen, mert kezdetben halászlynek neveztetett e nemes étek. Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy Brezetzky Sámuel nevű utazó, ő már 1800-ban megemlíti a „halászlyt” német nyelvű útleírásában. Innentől kezdve egyre több írásos dokumentumban olvashatunk a halászokról, akik kis halászkunyhóik előtt bográcsban készítették a halászlevet. 1822-ből a keszthelyi uradalom szerződéseiből tudjuk, hogy a halászok az uraságnak kötelesek voltak jóféle halakból halászlevet készíteni, ha az úgy kívánta. Érdekes, hogy az első halászlé receptekben gyakran találunk petrezselymet és kakukkfüvet is az ízesítőanyagok között.

Mi kell a halászlébe?

Hal, de milyen? Egyszer apróhal az alapléhez, törpeharcsa, keszeg, kárász, cigányhal, illetve a nemesebb halak fejei, uszonyai, farokvégei. És a halhús: ponty, fogas, harcsa, márna, compó, kecsege. Aki otthon bevállalja a tisztítást, gyakran beleteszi a halvért, a halmájat, az ikrát is, és a halszeletek alatt összegyűlt húsnedvek sem maradnak ki. Ízesítésre: hagyma, pirospaprika, só biztosan. A paprika minőségére ügyeljünk! Tájegységtől függően kerülhet bele: fokhagyma, burgonya, babér, kakukkfű, petrezselyem, paprika és paradicsom is.

A dunai

A halaprólékra hagyma kerül. Erre jönnek a kishalak és újra hagyma. Erre kerül a ponty (és hagyma), a harcsa (és hagyma), majd más halak. A ponty van túlsúlyban. Szeletekre vágott zöldpaprika, paradicsom, pirospaprika fele. Vízzel felengedés következik, majd gyors forralás. A végén újabb paprikázás. Nincs benne tészta.

A tiszai

Az apróhalból, ízesítőkből, hagymából készült alaplevet főzés után átpasszírozzák. A tetején összegyűlt zsiradékra tesszük a paprikát és ebben a lében főzzük meg a nemesebb halhúst. Tésztával fogyasztjuk, mely lehet: gyufa, lebbencs és széles metélt is.

A balatoni

Az apróhalból alaplé készül, majd szűrés egy másik edénybe a hal sűrűjének gyengéd passzírozásával. Pirospaprika, paradicsom, zöldpaprika, csípős paprika kerül még bele. Az előre besózott halszeleteket a végén tesszük hozzá, és mérsékelt tűzön főzzük készre.

Karácsonyi halászlé

Soha nem készítettem még halászlevet, enni sem igazán sokszor ettem, inkább mindig csak megkóstoltam. Érdekes, hogy a hipermarketben, ahol a halat vettem, csak én voltam „viszonylag fiatal” a nem rövid sorban, ebből azt gondolom, hogy a fiatal családanyák nem feltétlenül a halászlé főzésével töltik az ünnep előtti napjaikat. Utólag azt mondom, érdemes volt rászánnom néhány órát, a tesztadagot óriási ováció fogadta, mely - remélem - nem csak a halászlé ritka fölbukkanásának, hanem ízének is szólt.

Hozzávalók:
1 kg kárász (tisztított)
1 kg pontyfilé (nem annyira szálkás)
10 dkg pirospaprika
1 paradicsom
1 paprika
4 fej vöröshagyma

A tisztított kárászt feldaraboljuk, és egy nagy edénybe tesszük néhány pontyfilé társaságában. A halra dobjuk a felkockázott hagymát (nem muszáj apróra kockázni, az íze a fontos, úgyis átpasszírozzuk majd), 3 evőkanál édesnemes pirospaprikát és 1 evőkanál sót. Vízzel felöntjük, és kb. 1 órán át főzzük. 30 perc után hozzáteszünk 1 paprikát és 1 paradicsomot. Ha kész, egy másik lábosba szűrjük, passzírozzuk a levet. A maradékból kiválogatunk kb. 20 dkg halhúst, amit jól összeturmixolunk, majd lassan a léhez adjuk és elkeverjük. A besózott pontyszeleteket a forró alaplébe tesszük, sózzuk, és hozzáadunk még 7 evőkanál pirospaprikát. Fél órát főzzük, majd tálaljuk.

Ezek is érdekelhetnek