Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Halászlé - ultra finoman

default user icon
5 3.2/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók és kellékek kb. 7 személyre:
  • 1 kb. 5 literes fazék
  • 1 db pontyfej /keserűfog kivéve/ + aprólék /uszonyok, farok…/
  • 2 db tisztított keszeg szeletelve
  • 2 db tisztított kárász szeletelve
  • 1 db afrikai harcsafilé szeletelve
  • 5 db halászlékocka
  • 5 db közepes fej vöröshagyma apróra vágva
  • 5 gerezd fokhagyma zúzva
  • 2 dl száraz minőségi vörösbor
  • 8 evőkanál pirospaprika /50-50% édesnemes – csemege /
  • 2 evőkanál Erős Pista
  • 1 db paradicsom karikázva
  • 2 db zöldpaprika karikázva
  • 1 evőkanál őrölt fehérbors
  • só ízlés szerint / kb. 2 evőkanál /
  • 8 evőkanál étolaj

Elkészítés

    Elkészítés: Az apróra vágott vöröshagymát az olajon üvegesre pároljuk. A vége felé hozzátesszük a zöldpaprikát és a paradicsomot, majd rászórunk 1 evőkanál sót. Ezzel kb. 2 percig teljes lángon forraljuk, ezután hirtelen felöntjük 2 dl hideg vízzel. Amikor a hagyma szétcsapódott, beletesszük a haldarabokat, és megszórjuk a borssal és a pirospaprikával. Összekeverjük, és felöntjük annyi vízzel, hogy a fazék tele legyen. Így főzzük kb. 1 órán keresztül rotyogtatva. Ezután beletesszük a fokhagymát, a halászlékockákat és az Erős Pistát, majd további 1 órán át főzzük. Mikor a hal szétfőtt, a nagyobb csontokat kidobáljuk, a többit átpasszírozzuk egy másik edénybe. Ha ezzel végeztünk, egy sűrűbb paszirozóval visszapasszírozzuk az eredeti fazékba - amit előtte kiöblítettünk. Feltesszük újra főni úgy, hogy a bort is beleöntjük, és megkóstoljuk, hogy ami kimaradt, azt pótolhassuk. Az a lényege, hogy teljesen beízesítve még fél órát kell főzni, takarékon, kevergetve. Ha halszeletet vagy belsőséget főzünk bele, azt legalább 1 órán át besózva tároljuk lehűtve – így nem fő szét, de kevergetni így nem szabad !!!!

Megjegyzés

Pár fontos dolog:
- A hagymával nem szabad spórolni !
- Az elpárolgott vizet csak az első passzirozás előtt szabad pótolni !
- Ha így csináljuk, teljesen szálkamentes lesz a lé ! Igaz hogy nagyon macerás, de megéri a fáradtságot, mert full extra lesz az arányokat betartva.

MME
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hozzászólások

Saugvinon
Én már másodszorra főzöm, tényleg fenomenálisan finom. Első alkalommal a színültig töltött 7 literes lábost 7-en fényesre nyaltuk, annyira ízlett a családnak. Most 9 literes lábost vettem elő, hogy holnapra is maradjon egy kicsi :-) Köszönöm szépen a receptet!
makosfuge
Tomi, ez első olvasatra is 2,5 óra főzést jelent, ami ugye nem 90 perc. :)
tomiapu
Kedves {g-p} és {Deborah} ! Ha kipróbáltátok a receptemet és úgy mondtok róla véleményt elfogadom. De így elég cinikusak vagytok! Azért köszi!
g-p
Halászlékocka?? :-))
Deborah
egyszerûen fantasztikus!

Hasonló Receptek

Magazin