Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

4 dolog, ami elengedhetetlen egy jó halászléhez!

Jó halászlét főzhetsz a Dunától, a Tiszától vagy a Balatontól távol is. Csak szerezd be a megfelelő alapanyagokat, és rögtön nekiláthatsz.
Hal: három a magyar igazság

Minél többféle hal kerül a lébe, annál zamatosabb lesz a végeredmény. A halfőző mesterek szerint a magyaros halászléhez legalább háromféle hal kell: a ponty és a harcsa mellé a Dunánál süllő, a Tiszánál kecsege, a Balatonon fogas társulhat. Jó ízt ad a törpeharcsa is. Mindezekhez apróhal járuljon ráadásnak: pl. keszeg, kárász, dévér és garda.

Hagyma: a makói a legjobb

Öregebb vöröshagymát használj és kisebb fejeket válassz. A friss főzőhagyma nem alkalmas, mert rostosabb, és nehezebben oldódik ki az aromája. A hagymát mindig a recepttől függően karikázd vagy darabold fel. Hagyományosan késsel kell apróra vágni, nem szabad lereszelni.

Paprika: erejéhez mérten

Az édes és a csípős arányainak megválasztása, valamint a cseresznye- vagy a csöves paprika mennyisége nincs kötelezően meghatározva. Aszerint kell több vagy kevesebb, hogy milyen az ereje. Édes-nemes fajtából jó evőkanálnyi, rózsapaprikából kisebb kanálnyi ajánlott. 10 főre 4-5 db friss cseresznyepaprika is mehet a lébe – ezt a végén szedd ki, és külön tálald.

Bogrács: forgasd vagy rázogasd!

A felfelé szélesedő alföldi bográcsba 1 kg halra 1,5-1,6 l vizet számíts. A Baja környékén használt felfelé szűkülő bográcsba a lassúbb párolgás miatt elég kilónként kb. 1,25 l vizet önteni.

A halászlét nem szabad keverni, mert a halhús szétesik. Főzés közben időnként forgasd meg a tengelye körül a bográcsot, vagy himbáld meg a tűz fölött, hogy semmi ne kapjon oda. Főleg az elején érdemes kanállal levet locsolni a belső falára, így nem ég rá a paprika.

Bogrács híján tűzhelyen, fazékban is elkészítheted a halászlét. Keverni ekkor sem szabad, csupán az edényt forgatni vagy rázogatni.

HALÁSZLÉ, A HUNGARIKUM! MINDEN, AMIT EDDIG NEM TUDTÁL RÓLA >>> 
HALÁSZLÉRECEPTEK >>> 
AZ 5 LEGHÍRESEBB MAGYAR HALÁSZLÉ >>>
B-TERV SZENTESTÉRE: INNEN ÉRDEMES HALÁSZLÉT RENDELNI! >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss