Részletes receptkereső »

Halászlé (eredeti)

Lefotóztam, levideóztam

Lefotóztam, levideóztam!

Megfőztem

Ezt a receptet már megfőztem!

A jelre kattintva a doboz kipipálódik, a recept pedig belekerül a már megfőzött receptek közé. Használatához be kell lépni.

Recept mentése

Recept mentése

Recept elküldése

Recept küldése

Cikk megosztása
Média mentése Képet, videó linkjét tölthetsz fel ehhez a recepthez

Média anyag csatolásához be kell jelentkezni!


Elfelejtetted a jelszavadat, vagy nem regisztráltál még?
Kérj jelszóemlékeztetőt vagy regisztrálj !
Nem sikerült az aktiválás vagy inaktív a fiókod még? Itt újra kérheted az aktiváló kódot!Recept mentése Saját recepttárba mentés

Saját recepttárba mentéshez be kell jelentkezni!


Elfelejtetted a jelszavadat, vagy nem regisztráltál még?
Kérj jelszóemlékeztetőt vagy regisztrálj !
Nem sikerült az aktiválás vagy inaktív a fiókod még? Itt újra kérheted az aktiváló kódot!Recept elküldése

Halászlé (eredeti)

Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Megjegyzés:
Küldő neve:
Küldő e-mail címe:
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Hozzászólás a Recepthez

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni!

BelépésHozzászólások

Összes hozzászólás: 15 db
 • 2013. május 20. 10:34
  Kedves halkedvelők, sporttársak!
  A halfőzés tudomány. A hal nagyságát illetően nem a szálkamennyiség, hanem az alaposság a domináns. A jól megfőzött halhús szinte kilöki a szálkát. Egyetértek azon szaktársakkal akik a többféle halra szavaznak, illetve a nemes paprikát részesítik előnyben. Ámbár még csak 39. évemet taposom, de közel 35 éve horgászok. Az ország nagy részét bejárva tapasztalatokat gyűjtve a szegediek szokásait részesítem előnyben (sértődés ne essék kedves bajaiak). Hasznos tipp: a csípős paprika már a főzéskor belerakható, nem csak a végén. Kellemes főzőcskézést mindenkinek!!
 • 2012. május 4. 20:41
  Üdv mindenkinek!
  Az én meglátásom a következő: Solothurn megjegyzésében a "keserűfoggal" teljesen egyetértek. Szintén horgászom egy jó ideje (39 az 53-ból), de még olyan halat nem ettem, amelyiknek keserű foga volt. Ez a keserűizé, csak néphit. De lehet csak szerencsém volt. :)

  Arról meg, hogy melyik az eredeti recept, arról kár vitatkozni, mint ahogy arról is, hogy hogyan készül az igazi halászlé. Én egy horgászegyesületnek vagyok a vezetője, és készítettem egy honlapot, amiben természetesen van receptek oldal is. Van ott, vagy 52 magyar halászlé recept, amiket innen-onnan gyűjtögettem. A gyűjtéseim során rendszereztem őket így arra a következtetésre jutottam, hogy van dunai, aldunai, tiszai, balatoni, velencei, körösi, korhely és egyéb, meg még ki tudja hányféle recept, paszírozott és nem paszírozott kivitelben. Ez a pár halászlé, természetesen, csak a jéghegy csúcsa, a teljesség igénye nélkül.

  Tehát, mindenkinek az a legjobb halászlé, amelyiket a legjobban szereti, és az az eredeti, amelyiket a szüleitől, nagyszüleitől tanulta. Ezért nem kell degradálni mások receptjeit, mert ugye: "De gustibus non est disputandum"

  További kellemes recept böngészést nektek, és ne feledjétek a gömb a természet legtökéletesebb formája! Én pl tökéletes formában vagyok! :D

  viszlát

 • 2011. november 6. 20:08

  Nos;

  nem tudom, miért szajkózza ezt sok kedves "halászlés" szaktárs, de olyan, mint "keserűfog", nem létezik...gyakorló pecás vagyok 30 éve (a 42 - ből...) és tudom, hogy csakis az epe kifakadása keserítheti el a halászlét (vagy bármilyen halas, pontyos ételt). A paradicsom - TV. paprika vagy hasonló nem Isten ellen való vétek...ezektől is tartalmasabb lesz az alaplé. Én kb. 3 - 4 féle halból főzöm tizenegynéhány éve, családom, és barátaim legnagyobb örömére.

  Alaplébe belefér minden hazai halfaj, ami édesvízből fogható...persze, süllő, csuka szentségtörés lenne bele.... :-)

  Üdv!
 • 2010. december 23. 02:15
  Ezt is megtudtuk, hogy a regi magyarok csak telen csinaltak halaszlevet :o)
 • 2009. október 25. 13:49
  Tolnai (dunai) halászlé
  link Ferenc receptje
  Lehetőleg vegyes halból készítsük a halászlét de a domináns a ponty legyen. A halakat megpucoljuk a hasüregükből a vért nem mossuk ki. Besózzuk legalább másfél két órán át állni hagyjuk. Megpucoljuk a hagymát - 1 kg-ra 15 dkg-ot számolva - apróra vágjuk. Elsőként a hagymát tesszük a bográcsba majd darabonként a halat lehetőleg alulra kerüljenek a fejek. Feltöltjük a bográcsot vízzel 1 kg halra 1 liter vizet számolva majd feltesszük a tűzre. Ha a lé elkezd forrni kilogrammonként 1 púpozott evőkanál törött paprikát adunk hozzá. A hal ízesítése a továbbiakban kóstolás közben történik. Tolnai szokás hogy a bográcsba cseresznyepaprikát is teszünk ami a lével együtt fő meg. Ezzel igény szerint fűszerezhetik az ételüket a fogyasztók. Számos más ízesítés is létezik (zöldpaprika paradicsom Piros Arany) azonban a régi tolnai halászok akik a Dunaparton főzték kiváló minőségű halászléiket semmi más ízesítést nem használtak. A halászlé főzési ideje a forrástól számított kb. 30 perc ami függhet a hal minőségétől.
  Tolnán a halat több módon is tálalják:
  1. A hagyományos tálalás szerint a kifőtt tésztát egy tálba teszik erre öntik a hal levét. Esetenként nyers vöröshagymát vágnak rá. A tésztás lé elfogyasztása után tálalják fel a halhúst amit külön esznek.
  2. A hal levét leöntik egy tálba egy másik tálban a halat szolgálják fel. Ezt követően mindenki a saját igénye szerinti mennyiségű tésztát levet és halat mer a tányérjába és együtt fogyasztja el azokat.
  3. Ritkábban alkalmazott gyakorlat szerint a megfőtt halászlét a bográcsban hagyják és mindenki onnan szedi ki a számára szükséges mennyiségű levet és halhúst
 • 2009. augusztus 18. 22:53
  Terjengős és fontoskodó.
  firstlady szerint a recept: Gyenge Közepes Finom Nagyon finom Lakoma
 • 2009. augusztus 18. 11:04
  Az ősi magyar halászlékészítők paszírozásra, szűrésre alkalmas kézségekkel járták a vizet - amint az köztudott. S imádták a több órás halászlé készítés összes örömét.
  A paprikát meg - Kolombusz előtt - titkos importból szerezték be Etelközből!
 • 2009. augusztus 18. 09:55
  Az alpléhez (a felsoroltakon kivül) tegyünk minél többféle halból (keszeg, kárász, törpeharcsa, compó stb.) szeleteket. A kifilézést, szakszerű irdalást ne hgyjuk ki, mert így szálkamentes halászléhez jutunk.
 • 2009. augusztus 18. 07:00
  És ez mitől eredeti? Ha már itt tartunk, a tarisznyában lécre szögelt sörös kupak sem volt, és azt sem hiszem, hogy lett volna halász aki 5 órán keresztül főzi a csontot és a fejet. Az öregek soha nem főztek alaplevet, ezt állítom! Az irdalás elhagyásávall sem értek feltétlenül egyet. Azzal meg pláne nem, hogy nagy halból jó csak a halászlé. Az eredetiségre visszatérve pedig a halászok mindig is a kis halból, és mindig vegyes halból, (azt mondták kegalább 7 féle helnek kell benne lenni ahhoz, hogy igazán finom legyen) főzték a lét, a nyga halat a piacra vitték. Aztánn karikázottt hagymáról sem hallottam a halászok körében pedig nagyapám és apósom is halász volt. Olvasd el talán a "Bajai halászlé" annak sokkal inkább köze van az eredetihez, kivéve hogy a paprikát nem szórták rá előre.
 • 2006. szeptember 23. 00:00
  Eredeti??? Nagy pontyból is finom a halászlé!!! (a kicsiben sokkal több szálka van)
Hasznos csomag
Mindmegette Piactér
előző recept
következő recept
\n\n