Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Az eredeti halászlé recept

default user icon
16 3.7/5

Hozzávalók

 • 5 kg ponty
 • 1 kg makói hagyma
 • 5 kg hal
 • szegedi pirospaprika
 • 5 l víz

Elkészítés

  1.

  A halat megpucoljuk. A pikkelyes pontyot filézőkéssel, az utolsó farki pikkely alatt benyúlva oldal irányban mozgatva a test mellett elvágjuk a pikkelytokokat, és leemeljük a kabátját.

  2.

  A hal bőre mindkét esetben a halon marad. A halat belezzük, ikrát/tejet, májat külön rakjuk. (Vigyázni kell az epehólyagra!) A fejet levágjuk, a halat kifilézzük. Kopoltyú, szem, keserű fog nem maradhat a halban, azokat eltávolítjuk.

  3.

  A lábosba alulra rakjuk a fölkarikázott makói hagymát, majd a hal fejét, az úszókat és a csontot. Felöntjük 4 liter vízzel, és kb. 2 órán át lassú tűzön főzzük, míg a fej, a csontok teljesen szét nem esnek.

  4.

  Főzés vége előtt félórával az elpárolgott vizet pótoljuk. Ezután átpasszírozzuk. Passzírozás után tilos vizet adni a leveshez! Az alapléhez hozzáadjuk az édesnemes paprikát, majd felforraluk

  5.

  Ezután belerakjuk az előzőleg besózott haldarabokat, a belsőséget, és 10 percig főzzük. Kóstolás után sózzuk, ha szükséges.

  DUNAI, TISZAI, BALATONI - ITT A 3 EREDETI HALÁSZLÉRECEPT >>> 

  12 SZUPER RECEPT BOGRÁCSOZÁSHOZ >>> 

  15 MAGYAROS KAJA, AMI NÉLKÜL NEM TUDNÁNK ÉLNI! >>> 

Megjegyzés

Sokféle recept alapján főztem eddig én is a halászlét, mindig egyszerűsítve, míg végül ráakadtam az eredeti receptre. Ezt a receptet mindenkinek bátran merem ajánlani, az igazi magyar étel elkészítéséhez nincs szükség semmiféle sallangra, hókuszpókuszra, a maga nemes egyszerűségében verhetetlen.

MME
 • Kinyomtatom
 • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hozzászólások

Levi74
Tetszik a filozófiád!
emoce70
Kedves halkedvelők, sporttársak! A halfőzés tudomány. A hal nagyságát illetően nem a szálkamennyiség, hanem az alaposság a domináns. A jól megfőzött halhús szinte kilöki a szálkát. Egyetértek azon szaktársakkal akik a többféle halra szavaznak, illetve a nemes paprikát részesítik előnyben. Ámbár még csak 39. évemet taposom, de közel 35 éve horgászok. Az ország nagy részét bejárva tapasztalatokat gyűjtve a szegediek szokásait részesítem előnyben (sértődés ne essék kedves bajaiak). Hasznos tipp: a csípős paprika már a főzéskor belerakható, nem csak a végén. Kellemes főzőcskézést mindenkinek!!
golfoscar
Üdv mindenkinek! Az én meglátásom a következő: Solothurn megjegyzésében a \"keserűfoggal\" teljesen egyetértek. Szintén horgászom egy jó ideje (39 az 53-ból), de még olyan halat nem ettem, amelyiknek keserű foga volt. Ez a keserűizé, csak néphit. De lehet csak szerencsém volt. :) Arról meg, hogy melyik az eredeti recept, arról kár vitatkozni, mint ahogy arról is, hogy hogyan készül az igazi halászlé. Én egy horgászegyesületnek vagyok a vezetője, és készítettem egy honlapot, amiben természetesen van receptek oldal is. Van ott, vagy 52 magyar halászlé recept, amiket innen-onnan gyűjtögettem. A gyűjtéseim során rendszereztem őket így arra a következtetésre jutottam, hogy van dunai, aldunai, tiszai, balatoni, velencei, körösi, korhely és egyéb, meg még ki tudja hányféle recept, paszírozott és nem paszírozott kivitelben. Ez a pár halászlé, természetesen, csak a jéghegy csúcsa, a teljesség igénye nélkül. Tehát, mindenkinek az a legjobb halászlé, amelyiket a legjobban szereti, és az az eredeti, amelyiket a szüleitől, nagyszüleitől tanulta. Ezért nem kell degradálni mások receptjeit, mert ugye: \"De gustibus non est disputandum\" További kellemes recept böngészést nektek, és ne feledjétek a gömb a természet legtökéletesebb formája! Én pl tökéletes formában vagyok! :D viszlát
Solothurn
Nos; nem tudom, miért szajkózza ezt sok kedves \"halászlés\" szaktárs, de olyan, mint \"keserűfog\", nem létezik...gyakorló pecás vagyok 30 éve (a 42 - ből...) és tudom, hogy csakis az epe kifakadása keserítheti el a halászlét (vagy bármilyen halas, pontyos ételt). A paradicsom - TV. paprika vagy hasonló nem Isten ellen való vétek...ezektől is tartalmasabb lesz az alaplé. Én kb. 3 - 4 féle halból főzöm tizenegynéhány éve, családom, és barátaim legnagyobb örömére. Alaplébe belefér minden hazai halfaj, ami édesvízből fogható...persze, süllő, csuka szentségtörés lenne bele.... :-) Üdv!
goobyhill
Ezt is megtudtuk, hogy a regi magyarok csak telen csinaltak halaszlevet :o)
mzperxhori
Tolnai (dunai) halászlé link Ferenc receptje Lehetőleg vegyes halból készítsük a halászlét de a domináns a ponty legyen. A halakat megpucoljuk a hasüregükből a vért nem mossuk ki. Besózzuk legalább másfél két órán át állni hagyjuk. Megpucoljuk a hagymát - 1 kg-ra 15 dkg-ot számolva - apróra vágjuk. Elsőként a hagymát tesszük a bográcsba majd darabonként a halat lehetőleg alulra kerüljenek a fejek. Feltöltjük a bográcsot vízzel 1 kg halra 1 liter vizet számolva majd feltesszük a tűzre. Ha a lé elkezd forrni kilogrammonként 1 púpozott evőkanál törött paprikát adunk hozzá. A hal ízesítése a továbbiakban kóstolás közben történik. Tolnai szokás hogy a bográcsba cseresznyepaprikát is teszünk ami a lével együtt fő meg. Ezzel igény szerint fűszerezhetik az ételüket a fogyasztók. Számos más ízesítés is létezik (zöldpaprika paradicsom Piros Arany) azonban a régi tolnai halászok akik a Dunaparton főzték kiváló minőségű halászléiket semmi más ízesítést nem használtak. A halászlé főzési ideje a forrástól számított kb. 30 perc ami függhet a hal minőségétől. Tolnán a halat több módon is tálalják: 1. A hagyományos tálalás szerint a kifőtt tésztát egy tálba teszik erre öntik a hal levét. Esetenként nyers vöröshagymát vágnak rá. A tésztás lé elfogyasztása után tálalják fel a halhúst amit külön esznek. 2. A hal levét leöntik egy tálba egy másik tálban a halat szolgálják fel. Ezt követően mindenki a saját igénye szerinti mennyiségű tésztát levet és halat mer a tányérjába és együtt fogyasztja el azokat. 3. Ritkábban alkalmazott gyakorlat szerint a megfőtt halászlét a bográcsban hagyják és mindenki onnan szedi ki a számára szükséges mennyiségű levet és halhúst
firstlady
Terjengős és fontoskodó.
menza
Az ősi magyar halászlékészítők paszírozásra, szűrésre alkalmas kézségekkel járták a vizet - amint az köztudott. S imádták a több órás halászlé készítés összes örömét. A paprikát meg - Kolombusz előtt - titkos importból szerezték be Etelközből!
tojanos
Az alpléhez (a felsoroltakon kivül) tegyünk minél többféle halból (keszeg, kárász, törpeharcsa, compó stb.) szeleteket. A kifilézést, szakszerű irdalást ne hgyjuk ki, mert így szálkamentes halászléhez jutunk.
caprocorno
És ez mitől eredeti? Ha már itt tartunk, a tarisznyában lécre szögelt sörös kupak sem volt, és azt sem hiszem, hogy lett volna halász aki 5 órán keresztül főzi a csontot és a fejet. Az öregek soha nem főztek alaplevet, ezt állítom! Az irdalás elhagyásávall sem értek feltétlenül egyet. Azzal meg pláne nem, hogy nagy halból jó csak a halászlé. Az eredetiségre visszatérve pedig a halászok mindig is a kis halból, és mindig vegyes halból, (azt mondták kegalább 7 féle helnek kell benne lenni ahhoz, hogy igazán finom legyen) főzték a lét, a nyga halat a piacra vitték. Aztánn karikázottt hagymáról sem hallottam a halászok körében pedig nagyapám és apósom is halász volt. Olvasd el talán a "Bajai halászlé" annak sokkal inkább köze van az eredetihez, kivéve hogy a paprikát nem szórták rá előre.

Hasonló Receptek

Magazin