Keress receptre vagy hozzávalóra
Hirdetes
Recept feltöltés

Halászlé, ahogyan Nani készíti

default user icon
5 4.2/5

Hozzávalók

  • 6 db pontyfej
  • 6 db pontyfarok
  • 1,5 kg hal (keszeg, kárász, törpeharcsa vegyesen)
  • 1 db ponty törzs (kb 1,5 kg-os)
  • 50 dkg halikra (haltejjel vegyesen)
  • 2 fej vöröshagyma
  • 5 dkg zsír
  • 20 dkg burgonya
  • 1 db hegyespaprika (csípős)
  • 3 db cseresznyepaprika
  • 5 dkg pirospaprika (édesnemes)
  • 5 dkg pirospaprika (csípős)

Elkészítés

    1. A haldarabokat alaposan megtisztítjuk, átmossuk, ügyelünk arra, hogy a halfejben ne maradjon benne a keserűfog, mert attól keserű lesz az étel.
    2. A zsíron kissé lepirítjuk az apró kockára vágott vöröshagymát, rátesszük a halfejeket, a halfarkakat, az apróhalat és felöntjük annyi hideg vízzel, hogy bőven ellepje. Belehelyezzük a lébe az apró kockára felvágott burgonyát, a hegyespaprikát, 2 db cseresznyepaprikát, sózzuk és beleszórjuk mindkét fajta pirospaprika felét. Jól összekeverve erős tűzön forralni kezdjük. Forrástól számítva, fedő alatt mintegy három órán át forraljuk úgy, hogy állandóan bugyogjon a teteje. Időnként alaposan megkeverjük, hogy a hús teljesen lefőjön a halcsontról, szükség esetén pótoljuk az elfőtt vizet.
    3. Amíg az alaplé készül, egyforma, körülbelül 1 cm-es szeletekre felszeleteljük a haltörzset. A halszeleteket átmossuk, szárazra töröljük és besózzuk, a belsőséget szintén jól átmossuk és szűrőbe téve hagyjuk lecsepegni. Amikor az alaplé elkészült, közepes lyukú tésztaszűrőn átszűrjük úgy, hogy a sűrűjét belemerjük a szűrőbe, fakanállal nyomkodjuk, lassan merve rá a hallevet. A leszűrt halászlé alapot a megmaradt cseresznyepaprikával visszatesszük forrni, de most már lassú tűzön.
    4. Külön edénybe kiveszünk a léből 3-4 deciliternyit, ebbe belekeverjük a maradék pirospaprikát, és csomómentesre keverve hagyjuk egyet forrni. Beleöntjük a halászlébe. Amikor a lé felforrt, óvatosan helyezzük bele a halszeleteket és a belsőséget.Hagyjuk ismét felforrni (ilyenkor keverni már nem szabad, nehogy a halszeletek eltörjenek), 5 percnyi forralás után vegyük le a tűzről, forrón tálaljuk.

    Batyus halászlé >>>  

    Fehérboros dunai halászlé >>>  

Megjegyzés

Aki szereti (én igen), főtt tésztával tálalhatja.

Nanasnani
Hirdetes
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Nanasnani
Köszi a dicséretet!
tojanos
Ez egy igazi, tiszai pontyhalászlé. Tészta viszont csak a dunaiba kell, de az nem alapleves. Én is így készítem.
andras48
Ez nem krumplileves nem kell bele krumpli, mert megszürkül tőle a lé. A krumpli íz sem hiányzik a halászlébe.
elmachoxp
Nani! Szeretlek! Orokke tied vagyok! szeretettel ytee! UI: nagyon fincsi a halaszle. nymmmmm
sebokarpad
és ha a tésztához, amikor elkészült kevés zúzott fokhagymát is keverünk - az egy új dimenzió.....
Hirdetes

Hasonló Receptek

Magazin

Hirdetes
Hirdetes