Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Halas csemegék

Egészségesek, megszépítik a hajunkat és a bőrünket, ráadásul degeszre tömhetjük velük magunkat anélkül, hogy hízástól kellene tartanunk. Számos variációban elkészítve rendszeresen tarthatunk halas napokat. Egészen biztosan nem fogjuk megunni!

Nem titok, hogy az északi népek - kiváltképp a tengerpartok lakói - jóval hosszabb életet élnek, mint mások. Amennyiben hihetünk a statisztikai adatoknak Finnországban és Svédországban közel nyolcszor annyi hal fogy évente, mint hazánkban. Sajnos Magyarország az európai átlag mögött is elmarad, hiszen az osztrákok vagy a lengyelek is több, mint háromszor annyi halat fogyasztanak, mint mi.

Amur raguleves 

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg amur, 1 fej vöröshagyma, 1 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1 szelet zeller, 1 csokor petrezselyem, 1 citrom, 1 babérlevél, 2 dkg  margarin, 2 evőkanál liszt, 1 dl tejszín, 2 tojássárgája
Előkészítés: Az amurt megtisztítjuk, megmossuk, kifilézzük. A filéket kb. 1,5 x 1,5 cm-es kockákra vágjuk, megsózzuk, és felhasználásig hűtőbe tesszük. A hagymát, a zöldséget megtisztítjuk, megmossuk, és apró kocára vágjuk. A petrezselymet megmossuk, és felaprítjuk. A citrom levét kifacsarjuk.
Elkészítés: A hal csontjából, a fejből, uszonyokból kb. 1 l vízzel, sóval, borssal, a babérlevéllel alaplevet főzünk. Fazékban felolvasztjuk a margarint, belekeverjük a zöldségeket, és félpuhára pároljuk. Hozzáadjuk a halhúst, a petrezselymet, sóval, borssal ízesítjük, megszórjuk a liszttel, lazán összekeverjük, és rászűrjük a hal alaplevet. Lefedve, lassú tűzön kb. 20 percig főzzük, citromlével ízesítjük. Levesszük a levet a tűzről. A tejszínt kikeverjük a tojássárgával, és tálalás előtt ezzel sűrítjük a levest. Tovább forralni már nem szabad!

Hozzávalók 4 személyre: 70 dkg busafilé, 1 citrom, 1 mokkáskanál, szárított kakukkfű, 2 babérlevél, 2 szál petrezselyem, 1 evőkanál ételízesítő, 2 dl olívaolaj, 5 dl tej, 1 gerezd fokhagyma, 1 csipet szerecsendió
Előkészítés: A halfilét megmossuk, lecsöpögtetjük. A citromot alaposan megmossuk, héját lereszeljük, levét kinyomjuk.
Elkészítés: A halat lábosba tesszük a kakukkfűvel, a babérlevéllel, a petrezselyemmel, a citromlé felével és a delikát ételízesítővel. Felöntjük annyi hideg vízzel, hogy ellepje, és felforraljuk. Amint elkezd forrni, kisebbre vesszük a lángot alatta, és 10 percen keresztül főni hagyjuk. Kiszedjük, lecsöpögtetjük a halszeleteket. Ha kihűlt, ledaráljuk, vagy összetörjük egy nagy edényben. Felmelegítjük az olajat és a tejet. Apránként, felváltva a halhoz adjuk őket, egy széles fakanállal a hozzávalókat összedolgozzuk, amíg homogén masszát kapunk. A maradék citrom levével és reszelt héjával, az összenyomott fokhagymával, egy csipet szerecsendióval, sóval és borssal ízesítjük. A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. A halpépből kis halmokat rakunk egy kiolajozott tepsibe, és 10 percen át sütjük. Krumplipürével tálaljuk.

Citromfüves halsaslik

Hozzávalók: 8 vékony szelet füstölt sonka, 50 dkg tengeri hal (naphal, tőkehal vagy lazac) 5 centis darabokra kockázva, citromfű, 1-1 húsos parika (piros és zöld) 4 centis darabokra kockázva, 12 fej gomba vastagon felszeletelve, só, olívaolaj
Elkészítése: A citromfüvet vágjuk apróra, majd hempergessük bele a kockákra vágott halat. A füstölt sonkát vágjuk csíkokra, minden csíkra tegyünk egy darabka halat. A gombaszeleteket, a paprikakockákat és a halakat fűzzük fel nyársakra, majd olívaolajjal kenegessük meg őket. Faszénen, grillsütőn süssük meg.
Ha igazán nagyon finomat szeretnénk, 2 gerezd fokhagymát zúzzunk össze, keverjük 2 dl tejfölbe, adjunk hozzá egy teáskanál olívaolajat és egy csipet sót, és ezzel a szósszal tálaljuk a grillezett halsaslikot! 

Fogasszalagok paradicsommártással 

Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg fogasfilé, 1 gerezd fokhagyma, 5 dkg fekete olajbogyó, 2 tojás, 4 evőkanál olívaolaj, 1 kis konzerv hámozott paradicsom, 4 dkg (frissen reszelt) parmezán sajt, 1-1 mokkáskanál szárított kakukkfű, bazsalikom, 4 dkg liszt, 4 dkg vaj (a sütéshez)
Előkészítés
: A halfilét csíkokra vágjuk, besózzuk, 20-25 percre hűtőbe tesszük. A fokhagymát megtisztítjuk, fokhagymanyomón lepréseljük. Az olívabogyót kockára vágjuk.
Elkészítés: A tojásokat felütjük, a reszelt sajttal, 2 evőkanál olívaolajjal, a sóval, a fehérborssal elkeverjük, néhány percig állni hagyjuk. A hámozott paradicsom konzervről a levét leszűrjük, egy edénybe tesszük, hozzáadjuk a fokhagymát, a kakukkfüvet, a bazsalikomot és 2 evőkanál olívaolajat, majd botmixerrel pürésítjük. Sóval, borssal ízesítjük. A vajat egy serpenyőben felforrósítjuk, a sózott csíkokra vágott halat lisztbe, és a sajttal elkevert tojásba forgatjuk, a forró vajban mindkét oldalát pirosra sütjük. A paradicsompürét serpenyőben felforrósítjuk, hozzáadjuk az olajbogyót, egy-két percig forraljuk, majd forrón a hal mellé tálaljuk.

Fűszeres-zöldbabos halfilé 

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg (fagyasztott) tengeri halfilé, 10 dkg húsos füstölt szalonna, 1 nagy fej vöröshagyma, 40 dkg zöldbab (zöld hüvelyű, fagyasztott vagy konzerv), 2 evőkanál olaj, 1 csipet szerecsendió, 1 csipet borsikafű
Előkészítés: A halszeleteket, ha fagyasztottak, hagyjuk kiengedni. A szalonnát kockákra vágjuk. A hagymát meghámozzuk, felaprítjuk. Elkészítés: A zöldbabot forrásban lévő vízbe dobjuk, 5-6 percig főzzük, majd leszűrjük. Ha konzerv babot használunk, azt csak lecsöpögtetjük. Az olajat felforrósítjuk, a szalonnát kisütjük, a szalonnakockákat tányérra szedjük. A halat szárazra töröljük, sóval, borssal bedörzsöljük. A visszamaradt zsiradékban megsütjük a halszeleteket. Félretesszük, melegen tartjuk. A visszamaradt zsiradékban megfonnyasztjuk a vöröshagymát, hozzáadjuk a kisütött szalonnát, a babot, lazán összekeverjük. Borsikafűvel, frissen reszelt szerecsendióval ízesítjük, a halszeletekre öntjük, és máris tálaljuk. Burgonyapüré illik mellé.

Hallal töltött tortilla 

Hozzávalók 4 személyre (8 darab): 1 kis fej vöröshagyma, 1/2 kg tetszés szerinti halfilé, 5 evőkanál olaj, 1 mokkáskanál szárított oregánó, 3 evőkanál citromlé, 8 tortilla
Előkészítés: A hagymát meghámozzuk, apróra vágjuk. A halfilék mindkét oldalát megsózzuk, megborsozzuk.
Elkészítés: Felforrósítunk 2 evőkanál olajat, megkapatjuk benne a hagymát, hozzáadjuk a halat, és megpirítjuk. Hozzáadjuk az oregánót és a citromlét, folyamatosan kevergetjük egy fakanállal, hogy kisebb-nagyobb darabokra töredezzen a hal. Félrehúzzuk. A tortillákat megtöltjük a halas töltelékkel, és szorosan feltekerjük. Ha szükséges használhatunk fogpiszkálókat a rögzítésükhöz. A maradék olajat felforrósítjuk, és közepes lángon aranybarnára és ropogósra sütjük benne a tortillákat.
Salátát, sajtot és csípős szószt adhatunk mellé.

További halas receptek >>>

Megjelent a Mindmegette.hu Szakácskönyve! >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss