Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Hajtogatott töpörtyűs pogácsa

default user icon
1

Hozzávalók

  • 50 dkg liszt
  • 15 dkg margarin (olvasztott)
  • 20 dkg töpörtyű
  • 2 dl tej
  • 2 tojás
  • 3 dkg élesztő
  • 1 teáskanál bors
  • 1 evőkanál só
  • 1 teáskanál cukor
  • + 1 db tojás a kenéshez

Elkészítés

    Elkészítés: Egy nagyobb tálba kimérjük a lisztet, beleütjük a tojásokat, hozzáadjuk az olvasztott margarint, a töpörtyűt, a sót és a borsot. A tejben feloldjuk a cukrot, meglangyosítjuk és belemorzsoljuk az élesztőt. Ha felfutott, hozzáadjuk ezt is a liszthez, és addig gyúrjuk, míg a tészta elválik az edény falától. Ne legyen ragadós a tésztánk, de túl kemény se.

    Lisztezett deszkán hosszúkásra nyújtjuk, hosszában a középvonalig behajtjuk a két szélét, majd összecsukjuk, és keresztbe is összehajtjuk, kockává. Kelesztőtálban vagy ruha alatt kelesztjük 15 percig, majd kinyújtjuk és újra meghajtogatjuk. Visszarakjuk kelni, míg a duplájára dagad.

    Kinyújtjuk, a tetejét csíkokban bevagdossuk, megkenjük tojással, és kiszaggatjuk. A pogácsák tetejét megszórhatjuk különféle magvakkal, mint szezámmag, napraforgó- vagy lenmag.

    Kicsi pogácsáknál közepesen magas, nagy pogácsáknál közepes hőfokú sütőbe toljuk, és ropogósra sütjük.

    Jó étvágyat!

Megjegyzés

Legutóbb negyed rész rozslisztből készítettem, és a margarin mellé öntöttem egy kis olívaolajat.

GZsuci
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hozzászólások

Kerria
Bár ezt a receptet még nem próbáltam (szerintem hamarosan eljön az ő ideje), nekem mindig az a bajom a tepertős pogikkal, hogy nem kel meg rendesen a sütőben. Tészta állapotában simán megduplázódik, de a sütéskor alacsony kis csenevész pogi marad. Van erre valami tipp, vagy trükk, vagy mit csinálhatok rosszul? Nagyon köszönöm!

Hasonló Receptek

Magazin