Elkészítés: Egy nagyobb tálba kimérjük a lisztet, beleütjük a tojásokat, hozzáadjuk az olvasztott margarint, a töpörtyűt, a sót és a borsot. A tejben feloldjuk a cukrot, meglangyosítjuk és belemorzsoljuk az élesztőt. Ha felfutott, hozzáadjuk ezt is a liszthez, és addig gyúrjuk, míg a tészta elválik az edény falától. Ne legyen ragadós a tésztánk, de túl kemény se.
Lisztezett deszkán hosszúkásra nyújtjuk, hosszában a középvonalig behajtjuk a két szélét, majd összecsukjuk, és keresztbe is összehajtjuk, kockává. Kelesztőtálban vagy ruha alatt kelesztjük 15 percig, majd kinyújtjuk és újra meghajtogatjuk. Visszarakjuk kelni, míg a duplájára dagad.
Kinyújtjuk, a tetejét csíkokban bevagdossuk, megkenjük tojással, és kiszaggatjuk. A pogácsák tetejét megszórhatjuk különféle magvakkal, mint szezámmag, napraforgó- vagy lenmag.
Kicsi pogácsáknál közepesen magas, nagy pogácsáknál közepes hőfokú sütőbe toljuk, és ropogósra sütjük.
Jó étvágyat!
Szeretnél értesülni a Mindmegette legfrissebb receptjeiről? Érdekel a gasztronómia világa? Iratkozz fel most heti hírlevelünkre!
Feliratkozom a hírlevélre