Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Hajtogatott töpörtyűs pogácsa

120 perc
mester
átlagos
Hozzávalók

Elkészítés

Elkészítés: Egy nagyobb tálba kimérjük a lisztet, beleütjük a tojásokat, hozzáadjuk az olvasztott margarint, a töpörtyűt, a sót és a borsot. A tejben feloldjuk a cukrot, meglangyosítjuk és belemorzsoljuk az élesztőt. Ha felfutott, hozzáadjuk ezt is a liszthez, és addig gyúrjuk, míg a tészta elválik az edény falától. Ne legyen ragadós a tésztánk, de túl kemény se.

Lisztezett deszkán hosszúkásra nyújtjuk, hosszában a középvonalig behajtjuk a két szélét, majd összecsukjuk, és keresztbe is összehajtjuk, kockává. Kelesztőtálban vagy ruha alatt kelesztjük 15 percig, majd kinyújtjuk és újra meghajtogatjuk. Visszarakjuk kelni, míg a duplájára dagad.

Kinyújtjuk, a tetejét csíkokban bevagdossuk, megkenjük tojással, és kiszaggatjuk. A pogácsák tetejét megszórhatjuk különféle magvakkal, mint szezámmag, napraforgó- vagy lenmag.

Kicsi pogácsáknál közepesen magas, nagy pogácsáknál közepes hőfokú sütőbe toljuk, és ropogósra sütjük.

Jó étvágyat!

Megjegyzés

Legutóbb negyed rész rozslisztből készítettem, és a margarin mellé öntöttem egy kis olívaolajat.
- GZsuci

Ezek is érdekelhetnek

Friss